Toxiinfecția stafilococică

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Toxiinfecția alimentară stafilococica este determinata de stafilococul enterotoxic care contamineaza anumite alimente (carne, lapte, telemea, crema) si produce enterotoxine termorezistente. Se situeaza pe locul trei ca frecventa, in randul cazurilor de toxiinfectie alimentara la nivel global și pe locul doi în România, foarte multe cazuri nefiind diagnosticate, tratate sau raportate. Pe parcursul ultimilor 10 ani, în 46,83 % de toxiinfecţii alimentare a predominatStaphylococcus aureus.

Staphylococcus aureus este o bacterie patogenă din genul Staphylococcus, care poate produce infecţii supurative sau septicemii la om şi animale, fiind un microorganism relativ rezistent. Stafilococul auriu rezistă 60 de minute la 60 °C, supraveţuieşte în produse uscate cîteva luni şi rezistă la acţiunea alcoolului etilic 70°aproximativ 10 minute. Acesta se găseşte în mod normal pe pielea şi mucoasele omului, dar şi a altor mamifere precum şi la păsări. Este prezent pe mucoasa nazală la 30% dintre persoanele sănătoase.

Dintre stafilococii coagulazo-pozitivi, o singură specie este patogenă pentru om: Staphylococcus aureus sau stafilococul auriu, numit astfel după culoarea galben-aurie a coloniilor bacteriene obţinute pe mediul de cultură.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Toxiinfectia Stafilococica.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
63 pagini
Imagini extrase:
63 imagini
Nr cuvinte:
23 506 cuvinte
Nr caractere:
129 870 caractere
Marime:
1.41MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!