Tehnologia fabricării siropului de căpșuni

Previzualizare curs:

Extras din curs:

I. Itroducere

Capsuni.

Datorita multiplelor calitati dar mai ales pentru faptul ca sunt primele fructe de primavera , capsunele ocupa un loc din ce in ce mai important in industria de prelucrare.

Fructele acestei specii au o perioada scurta de recoltare , care insa prin esalonarea soiurilor se poate extinde .Practic , recoltarea incepe in ultimile zile ale lunii mai-in sudul tarii si se prelungeste pana in prima decada a lunii iunie-in nordul tarii. Capsunile se cultiva cu precadere in judetele Satu Mare , Valcea , Ilfov , Rihor , productia depasind 30.000 t anual , cu tendinte catre 100.000 t in anii ce urmeaza.

Din cele circa 70 de soiuri existente in cultura , ca mai mai importante , citam : Aliso , Cambridge , Deutsch Everen , Farrfax , Fresno , Gorella ,Senga-Sengana , Souvenir , Surprise de Halles , Sachsen etc, din care numai Sunrise , Swanne , Talisman si Red Gauntel sunt soiuri de larga perspectiva.

Pentru prelucrare sunt apreciate soiurile de marime rezonabila dar mai ales acelea intens colorate (inclusiv pulpa) , al carora codita (calciu) se poate elimina usor , cu ajutorul mijloacelor mecanizat.

Fructele capsunului si arbustilor fructiferi sunt importante pentru alimentatia omului prin continutul de vitamine, saruri minerale, acizi organici si alte substante pe care acestea le contin. Este important de stiut faptul ca majoritatea vitaminelor sunt preloate din fructe si legume si, ca urmare , un consum cat mai

variat de fructe si pe o perioada lunga de timp asigura o functionare foarte buna a metabolismului uman.

Capsunile fiind primele fructe care apar primavara pe piata, contribuie din plin la revitalizarea organizmuluiuman, avand pe langa rolul alimentar si un rol de prevenire sau ameliorare a unor difunctionalitayi ale metabolizmului.

2.Generalitati.

1 Obiect de domeniu de aplicare

112. Prezentul standard contine recomandari de ordin general privind pastrarea de scurta durata, in conditiile frigorifice a soiurilor de capsuni din genul Fragama, destinate consumului in stare proaspata si pentru prelucrare industriala.

112. Avand in vedere numarul mare de factori care influienteaza calitatea capsunilor (factori ecologici, biologici, agrotehnici etc.) se pot stabili de catre institutele de cercetari de specialitate si alte conditii de recoltare si de pastrare.

2. Conditi de recoltare si de introducere in depozit

21. Provenienta

Pentru pastrarea de scurta durata se recomanda soiurile de capsuni cultivate in acest scop si la care s-au aplicat tehnologii corespunzatoare.

22. Recoltare

Capsunile destinate consumului in stare proaspata se recolteaza cand gradul de maturare al fructelor asigura o buna capacitate de transport si pastrare.

Stadiul de maturitate al fructelor pentru recoltare este determinat de intensitatea culorii rosii si extinderea ei pe suprafata fructului.

Cele mai multe soiuri trebuie sa se recolteze cand ¾ din din suprafata prezinta culoarea specifica soiului, capsunile se recolteaza in primele ore ale diminetii pe timp uscat, dupa ce sa ridica roua sau seara.

Recoltarea se face manual (in mana se tine un singur fruct).

Capsunile destinate consumului in stare praospata trebuie sa fie recoltate cu calciu si peduncul. Capsunile destinate prelucrarii industriale pot fi recoltate fara calciu .

In timpul recoltarii fructele trbuie repartizate direct in ambalaje pe calitati, evitandu-se transvazarea in alte ambalaje.

Ele trebuie puse direct in casserole, cosulete sau alte ambalaje corespunzatoare, conform STAS 6952-83, pentru a se evita noi multiplicari. Fructele trebuie sa fie ambalate in asa fel incat sa se evite degradarea pe durata manipularii si depozitarii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia Fabricarii Siropului de Capsuni.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 686 cuvinte
Nr caractere:
16 318 caractere
Marime:
16.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Popescu Maria
Sus!