Tehnologia de fabricare a zahărului

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Generalităţi despre ramură.

Zahărul este una din cele mai vechi mărfuri (deopotrivă cu bumbacul şi grâul) în istoria civilizaţiei. Ca produs al prelucrării trestiei de zahăr, el era cunoscut în India mai bine de 2500 de ani în urmă, având şi rolul de valută în schimburile comerciale dintre ţări.

Actualmente producţia mondială a zahărului constituie circa 130 mln tone anual, dintre care circa 70% se obţine din trestie de zahăr şi 30% din sfeclă de zahăr.

În prezent principalii producători mondiali de zahăr sunt: Brazilia (20,1 mln. tone în anii 1999/2000), Uniunea Europeană (19,55 mln. tone), India (20,11 mln. tone), S.U.A. (8,2 mln. tone), China (7,2 mln. tone), etc. Principalii producători şi principalii consumatori de zahăr: astfel pe primul loc se află India (17,18 mln. tone în anii 1999/2000), Uniunea Europeană (14,32 mln. tone), urmate de Brazilia, S.U.A., China, etc.

În ultimii ani se observă o atitudine de creştere a consumului de zahăr într-un ritm mai înalt faţă de producerea zahărului. Dacă în anii 1995/1996 producerea preleva cu 3,89 mln. tone asupra consumului, în sezonul 2000/2001 nivelul lor practic s-a egalat şi a constituit circa 130,2 mln. tone. În perspectivă se preconizează o depăşire a consumului faţă de producţie, ceea ce poate determina creşterea preţurilor la „aurul alb” pe piaţa mondială a zahărului.

În ceea ce priveşte consumul zahărului, aproximativ 50% este destinat alimentaţiei umane directe şi 50% industriei alimentare pentru obţinerea produselor zaharoase, conservelor, a băuturilor răcoritoare şi băuturilor alcoolice, etc.

Prelucrarea zahărului în Europa este concentrată în următoarele companii: Sudzucker (Germania), Eridania (Italia), Tate and Lyle (Marea Britanie), Nordzucker (Germania), St. Louis Sucre (Italia), Danisco (Danemarca), Azucarera (Spania).

Organizaţia Internaţională a Zahărului ISO (International Sugar Organisation) administrează obţinerea zahărului, având şi funcţii de control al preţului. Îşi are sediul la Londra, membri în 29 de ţări şi participă la încheierea acordurilor internaţionale. Piaţa zahărului este completată cu date statistice ale companiilor de comerţ importante în acest domeniu: Ed & F . Man (Marea Britanie), Sucres et dentrees (Franţa), Czamicow Ltd. (E. U. ), F. O. Licht (Germania), Glencore (Elveţia), etc.

În Moldova au fost construite 10 întreprinderi de prelucrare a sfeclei de zahăr, dintre care 2 întreprinderi şi - au întrerupt activitatea în anul 2000( fabrica de zahăr din Briceni şi Gârbova).

Fabricile pot prelucra zilnic 30 - 45 mii tone de materie primă şi pot produce circa 400 mii tone de zahăr pe sezon. La aceste întreprinderi în perioade de înflorire a ramurii se producea cel mai ieftin zahăr din republicile ex - sovietice.

În afară de produsul de bază –zahărul, aceste întreprinderi mai produc şi produse secundare, de exemplu: băuturi tari şi lichioruri fabricate din spirt propriu, drojdii furajere, acid carbonic şi acid acetic alimentar, borhot uscat şi alte produse. Unele întreprinderi au deschis secţii pentru conservarea fructelor şi legumelor, îmbutelierea apei minerale.

Republica Moldova este cunoscută pe piaţa internaţională de zahăr ca ţară exportatoare. Exportul zahărului predomină asupra importului. Principalii cumpărători sunt ţările CSI şi România.

Unele date statistice cu privire la activitatea întreprinderilor de fabricare a zahărului din Republica Moldova sunt prezentate în tabelul 1 şi 2.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia de Fabricare a Zaharului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
5 827 cuvinte
Nr caractere:
30 858 caractere
Marime:
38.73KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Valentia Calmas
Sus!