Tehnologia alimentară

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Omul, spre deosebire de alte vieţuitoare, nu consumă toate alimentele aşa cum se găsesc în natură, ci numai după o prealabilă prelucrare.

Această prelucrare se poate realiza industrial, în fabrici, sau în mod manufacturier, în bucătăriile sau laboratoarele unităţilor de alimentaţie publică, a gospodăriilor individuale sau ale fermelor producătoare de materii alimentare de origine vegetală sau animală.

Rezultatele procesării sunt produsele alimentare finite, semifinite, sau produsele culinare.

PROCESUL TEHNOLOGIC – Este succesiunea ordonată a operaţiilor de natură mecanică, fizică, chimică, biochimică sau combinate, prin care se realizează fabricarea unor produse finite.

SCHEMA BLOC A PROCESULUI TEHNOLOGIC

• este reprezentarea grafică a succesiunii operaţiilor unui proces tehnologic cu evidenţierea materiilor prime, semifabricatelor, produselor finite şi subproduselor obţinute. denumirile operaţiilor şi ale materialelor se trec în dreptunghiuri;

• succesiunea operaţiilor se indică prin săgeţi;dacă două sau mai multe operaţii se realizează în acelaşi utilaj, dreptunghiurile se unesc pe lungime;

• în dreptul operaţiilor, în afara dreptunghiurilor, se trec uneori parametrii tehnologici la care se realizează acestea (presiune, temperatură, etc.);

• în dreptul materialelor, în afara dreptunghiurilor, se trec uneori caracteristicile lor(concentraţie, umiditate, etc.);

• materiile prime şi operaţiile principale se amplasează în axul schemei, căutând ca aceasta să fie cât mai simetrică şi estetică.

SCHEMA TEHNOLOGICĂ

• se obţine prin înlocuirea operaţiilor din schema bloc a procesului tehnologic cu schiţele simplificate ale utilajelor în care se realizează acestea.

• sensul de circulaţie a materialelor se reprezintă prin săgeţi (negre sau colorate);

• uneori, pe schemă apar şi parametrii principali: concentraţie, presiune, temperatură, debit, etc.

Clasificarea operaţiilor ce compun fluxurile tehnologice culinare

Operaţii tip (unitare) – Sunt operaţiile care se întâlnesc în mai multe procese tehno - logice, ele repetându-se, uneori, chiar pe parcursul aceluiaşi proces tehnologic (separare, uscare, amestecare, tăiere, zdrobire, presare, fierbere, răcire, fermentare,dozare, etc.)

Operaţii specifice – Sunt operaţiile care se întâlnesc numai în anumite procese tehnologice (descojire, decoletare, degerminare,tranşare, eviscerare, etc).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia Alimentara.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
54 pagini
Imagini extrase:
54 imagini
Nr cuvinte:
17 511 cuvinte
Nr caractere:
91 458 caractere
Marime:
177.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!