Securitatea și siguranța alimentului

Extras din curs:

1. Siguranţa Alimentelor = Asigurarea că alimentele nu vor dăuna consumatorului în momentul preparării şi/sau consumului.

2. a) Hazard = Un agent biologic, chimic sau fizic aflat în aliment sau legat de acesta, având potenţialul de a provoca reacţii adverse asupra sănătăţii.

2. b) Risc = Un parametru ce descrie probabilitatea unui efect advers şi severitatea efectului consecutiv hazardului din mâncare.

3. Analiza hazardului = Procesul de strângere şi evaluare a informaţiei asupra hazardurilor şi situaţiile ce duc la apariţia lor, în scopul de a decide care dintre ele ar fi semnificativ în Siguranţa Alimentului şi, prin urmare, ar trebui inclus în planul HACCP.

4. Acţiunea/activitatea de control = Orice acţiune şi activitate care poate fi folosită pentru a preveni un hazard de siguranţă alimentară sau a-l reduce la un nivel acceptabil.

5. Punct Critic de Control = Un nivel la care se poate efectua controlul şi care este esenţial pentru a preveni sau elimina un hazard de siguranţă alimentară sau a-l reduce la un nivel acceptabil.

6. Limită critică = Un criteriu de separare între acceptabil şi inacceptabil.

7. Monitorizare = O secvenţă plănuită de observaţii sau măsurători într-un Punct Critic de Control. Înregistrarea măsurătorilor constituie o dovadă pentru viitor că Punctul Critic de Control este verificat.

8. Planul HACCP = Un document în conformitate cu principiile HACCP care asigură controlului hazardurilor semnificative pentru siguranţa alimentelor în segmentul lanţului alimentar aflat în costrucţie.

9.Validarea = Dovedirea faptului că elementele planului HACCP sunt eficiente.

10.Verificarea = Aplicarea metodelor, procedurilor, testelor şi a altor evaluări, în plus faţă de monitorizare, pentru a dovedi complianţa cu planul HACCP.

Sistemul HACCP :

Se bazează pe o abordare ştiinţifică şi sistematică.

Identifică, evaluează şi controlează hazardurile specifice lanţului alimentar, critice pentru siguranţa alimentelor.

Stabileşte sisteme de control pentru prevenirea hazardurilor.

Reprezintă un instrument analitic care permite managementul tehnologiilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Securitatea si Siguranta Alimentului.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Marime:
115.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!