Organizațiile neguvernamentale ale consumatorilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

În ultimii ani s-a constatat o creştere a numărului organizaţiilor neguvernamentale care activează în domeniul protecţiei consumatorilor şi a importanţei acestora în politica protecţiei consumatorilor. Actualmente aceste organizaţii promovează iniţiative în domeniul protecţiei consumatorilor, iniţiative care odinioară aparţineau exclusiv organizaţiilor guvernamentale, prestaţia acestora devenind vitală pentru comunităţile în cadrul cărora activează. Astfel că, odată cu creşterea importanţei organizaţiilor neguvernamentale creşte şi responsabilitatea lor. Ele trebuie să fie transparente, oneste şi accesibile tuturor categoriilor de consumatori. De asemenea, organizaţiile neguvernamentale trebuie să ofere consumatorilor informaţii veridice şi să urmărească excluderea manipulărilor de situaţie în beneficiul personalului sau a conducerii acesteia.

Misiunea organizaţiilor de consumatori este de a proteja drepturile şi interesele consumatorilor, drepturi ce îşi au originea în legi şi reguli de morală. Acest Cod de Etică unifică organizaţiile de consumatori în activitatea acestora de promovare şi apărare în mod independent, transparent şi responsabil a drepturilor fundamentale ale consumatorilor şi în responsabilitatea acestora faţă de consum in general.

Organizaţiile neguvernamentale trebuie să respecte principiul de a nu se implica în conflicte de discriminare rasială, religioasă, etnică, culturală şi politică. Ele au obligaţia să respecte drepturile fundamentale ale omului, drepturile şi interesele legale ale consumatorului, astfel cum este el definit de lege.

Organizaţiile neguvernamentale care activează în domeniul protecţiei consumatorilor trebuie să aibă un sistem propriu de funcţionare şi să manifeste o responsabilitate sporită în relaţia cu consumatorii.

Codul de etică al organizaţiilor de consumatori respectă legislaţia românească în domeniu şi este în concordanţă cu exigenţele integrării europene.

Codul de etică al organizaţiilor de consumatori cuprinde idealurile, principiile şi regulile morale pe care acestea consimt să le respecte şi să le urmeze în activitatea lor profesională.

Obiectivele Codului de etică urmăresc să asigure creşterea calităţii serviciilor oferite de organizaţiile de consumatori şi o bună administrare în realizarea misiunii şi scopului organizaţiilor, în vederea creşterii notorietăţii acestora.

Scopul Codului de etică este:

• de a asigura conduita etică a organizaţiilor de consumatori prin formarea şi educarea membrilor în spiritul acestora, prin îmbunătăţirea serviciilor furnizate consumatorilor şi prin stabilirea unui echilibru între drepturile consumatorilor, interesele agenţilor economici şi obligaţiile autorităţilor publice şi ale organizaţiilor de consumatori în relaţia cu consumatorii;

• de a stabili un pachet de standarde de conduită profesională;

• de a aduce mai multă claritate în responsabilităţile şi acţiunile persoanelor implicate în realizarea politicii de protecţie a consumatorilor.

Observații:

Universitatea Stefan Cel Mare Suceava

Facultatea de Inginerie Alimentara

Program de studii: Ingineria Produselor Alimentare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Oraganizatiile Neguvernamentale ale Consumatorilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 939 cuvinte
Nr caractere:
11 862 caractere
Marime:
19.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Hoffman
Sus!