Operații Unitare în Industria Alimentară

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Operaţii unitare în industria alimentară.

Industria chimică (inclusiv alimentară) se bazează pe tehnologiile moderne, care se caracterizează prin vastă diversitatea metodelor de tratare a materiei prime şi semifabricatelor în funcţie de proprietăţile fizico – chimice ale acestor şi prin condiţiile de realizare ale operaţiilor tehnologice, care de obicei reprezintă o combinaţie limitată a operaţiilor unitare tipice (transportarea, fărâmiţare, încălzirea, răcirea, separare, etc.). Bazele teoretice ale acestor operaţii, metodele de calcul şi principiile de completare cât mai raţională a parcului de utilaje constituie obiectivul şi conţinutul cursului „ Operaţiile unitare ale industriei alimentare”. La nivelul actual a tehnicii de tot fel este posibilă evidenţierea regularităţilor comune ale operaţiilor tehnologice, esenţial diferite la prima vedere, şi necesită generalizarea maximală a teoriei şi practicii ale acestor.

Ultimele decenii au scos la iveală neajunsul esenţial al sistemului deschis de fabricare, conform cărui este organizată industria, care contribuie mult la formarea cantităţilor considerabile ale deşeurilor şi dacă producerea creşte în continuu, ea în sfârşit întră în contradicţie cu principiul general de organizarea vieţii pe planeta noastră - principiul ciclului închis. Imediat apare necesitatea de tratare a materiei prime prin modificarea acestei la nivelul molecular. Probleme de fabricare a productelor fără formarea deşeurilor constituie obiectul de studii a noilor direcţii în ştiinţă, numite în general nano tehnologii, care elaborează metodele de construirea substanţelor cu proprietăţile solicitate din atomi şi molecule, evitând astfel formarea deşeurilor.

Baza teoretică a operaţiilor unitare tipice include legile fundamentale: de conservare a materiei şi a energiei, de echilibru şi transferul proprietăţilor transportabile, de modelare operaţiilor tehnologice - şi este expusă în cursul „Fenomene de transfer”.

Deci, cu ajutorul cursului „Operaţiile unitare ale industriei alimentare” se formează mentalitatea inginerească, care contribuie la rezolvarea următoarelor probleme în domeniul cât ingineriei atât

şi ecologiei:

1. De optimizare a tehnologiei deja existente în scopuri cât calitative atât şi cantitative,

2. De proiectare noilor produceri şi de elaborare a utilajului tehnologic maxim raţional cu nivelul minim de formarea deşeurilor,

3. De perfecţionarea aparatului de calcul ale proceselor şi aparatelor;

4. De elaborarea metodelor de adaptare cât mai rapidă a rezultatelor cercetărilor ştiinţifice în practică.

1. Noţiunile de bază ale ingineriei.

Totalitatea corpurilor fizice, aflate în interacţiune, în inginerie poartă denumirea sistem. Fabricarea produsului de indiferent care gen şi destinaţie reprezintă un sistem pentru transformarea materiei prime în produsul finit prin diferite metode conform tehnologiei – ştiinţei despre aplicarea legilor fundamentale ale naturii în practica de producere concretă.

Transfopmarea materiei prime se face prin exercitarea asupra acestei prin intermediul a unor acţiuni de diferită natură- fizică sau chimică, sau combinaţia a acestor, care poartă denumirea operaţiile tehnologice. Succesiunea strict determinată a operaţiilor tehnologice, prezentată prin simboluri convenţionale a utilajului se numeşte schema tehnologică.

Operaţiile tehnologice constă din operaţii unitare, care rezultă oricare transformare intermediară sau finită a produsului.

Operaţii tehnologice pot fi manuale-dacă ele se efectuează de către muncitor cu ajutorul oricărui instrument simplu, mecanizate-dacă în executarea operaţiilor sunt aplicate maşini, dirijate de către operator, şi automatizate-dacă operaţiile se realizează de către unitate sau complex de utilaj sub supravegherea operatorului.

Utilajul tehnologic se clasifică ca maşină-dacă organul de lucru al acestui este mobil (maşina de tocat carne, concasor, etc.), aparat - dacă organul de lucru al acestui este imobil (schimbător de căldură) şi reactor - acelaşi aparat, însă în care are loc oricare tratarea chimică a produsului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Operatii Unitare in Industria Alimentara
    • 1 inceputul1-48+.doc
    • 2 operatii de schimb 49- 103+.doc
    • 3 uscarea. 104-145.doc
    • 4 separarea.146-190.doc
    • 5 amestecare 190-220.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
5 fisiere
Pagini (total):
270 pagini
Imagini extrase:
270 imagini
Nr cuvinte:
51 693 cuvinte
Nr caractere:
328 486 caractere
Marime:
3.71MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!