Materiale Plastice de Înaltă Tehnologie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Este cunoscut faptul că este nevoie de câteva sute de ani pentru ca plasticul să se descompună natural. Ecoflex®, plasticul complet biodegradabil de la BASF, este ideal pentru sacii menajeri sau pentru ambalajele de unică folosință: produs din bacterii și fungi, apă, monoxid de carbon și biomasă, se descompune în câteva săptămâni fără a lăsa reziduuri. Acest copoliester alifatic-aromatic este ideal pentru sacoșe, hârtie de împachetat, ambalaje de unică folosință sau folii pentru solariile din agricultură, pentru că se descompune fără a lăsa reziduuri dăunătoare. Una din ariile sale de utilizare este cea a sacilor menajeri biodegradabili.

DEFINITIE

Masele plastice sunt produse sintetice de natura organica,anorganica sau mixtă,care se pot prelucra ușor în diferite forme ,la cald sau la rece,cu sau fara presiune.

CEVA DIN ISTORIE

In anul 1908 chimistul Jacques Brandenberger descoperă celofanul, a cărui denumire o patentează în 1912. În 1909, belgianul Leo Baekeland brevetează prima materie plastică sintetică, care avea să îi poarte numele:bachelita.

Fritz Klatte brevetează, în 1913,polimerzarea unui gaz, clorura de vinil, și obțin policlorura de vinil(PVC). Datorită proprietăților sale (rezistență chimică, greutate mică și preț redus) PVC-ul a avut un puternic impact în domeniul tehnologiei conductelor și instalațiilor.

In ultimii 50 de ani productia de materiale plastice s-a dublat practic la fiecare 5ani.

Putem spune ca nu exista nici o ramura a tehnicii care sa nu beneficieze de descoperirile si cercetarile care au dus la obtinerea polimerilor si pe aceasta baza a maselor plastice.

Acestea au patruns in tehnica inlocuind materialele clasice(lemn, metal, cermaica), insa polimerii sintetici s-au impus si au iesit din stadiul de materiale de inlocuire.

STIATI CA?!?

O masa plastica este constituita din:

- materialul de implutura ( faina de lemn, teseturi,azbest, fibre de sticla s.a.), care ii reduc costul si ii imbunatatesc proprietatile mecanice,

- plastifianti( de exemplu esteri cu punctul de fierbere inalt),care le sporesc elasticitaea, le reduc fragilitatea,

- stabilizatori (antioxidanti, fotostabilizatori), care contribuie la pastrarea proprietatilor maselor plastice in timpul proceselor de prelucrare si in timpul utilizarii, coloranti, care le dau culoarea necesara,

- alte substante.

Domeniile de utilizare ale maselor plastice!

Cele mai interesante domenii de aplicare a materialelor plastice sunt:

- Industria de ambalaje- materialele plastice au patruns adânc în domeniile de utilizare ale sticlei, tablelor,cutiilor si foliilor metalice etc.

Ambalajele de plastic pastreaza calitatile alimentelor si impiedica patrunderea bacteriilor. Un strat dintr-un plastic denumit „teflon” face ca mancarea sa nu se lipeasca de cratita.

Ambalajele de polistiren mentin calde gustarile la pachet.

- Electrotehnica si electronica au cunoscut o pondere relativ importanta a maselor plastice, în special polimerii traditionali ca policlorura de vinil, polietilena, polistirenul, dar si unele mase plastice speciale cum sunt policarbonatii, poliacetatii, etc.

Polietilena este utilizata la fabricarea foliilor pentru ambalaje (pungi, saci folii pentru îmbracaminte, folii pentru alimente congelate, folii pentru sere), pentru izolarea cablurilor electrice, la obtinerea de butelii si butoaie, tevi, conducte si obiecte de uz casnic.

Policlorura de vinil este folosita la fabricarea foliilor si covoarelor pentru pardoseli, (musamale, linoleum), a înlocuitorilor de piele pentru încaltaminte si marochinerie, a tuburilor si a conductelor pentru instalatii sanitare, a diferitelor detalii pentru aparatele electrotehnice, a jucariilor, la izolarea cablurilor.

- Industria constructiilor de masini si autovehicule a înregistrat cel mai înalt ritm de asimilare a materialelor plastice. Principalele tipuri de polimeri folositi sunt policlorura de vinil, poliolefinele si polimerii stirenici.

O inovatie interesanta !

Conceptul de automobil dezvoltat de Daimler și BASF vine cu câteva inovații majore ale industriei maselor plastice. Reprezentând o nouă generație de mașini electrice, smart forvision aduce o reducere considerabilă în greutate și un design unic datorită roților de plastic, o realizare pionierat în industria auto.Roata dezvoltată de BASF dintr-un material nou, foarte performant, este mai ușoară cu 3 kg.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Materiale Plastice de Inalta Tehnologie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
44 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
16 315 cuvinte
Nr caractere:
101 703 caractere
Marime:
523.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!