Expertiza condimentelor

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

INTRODUCERE - scopul si obiectivele lucrarii 3
CAP. 1 - Prezentarea produselor vegetale din punct de vedere compozitional 3
CAP. 2 - Factorii care influenteaza calitatea produselor agricole 31
CAP.3 - Expertiza produselor derivate 33
Concluzii 46
Bibliografie 47

Extras din curs:

Scopul si obiectivele lucrarii

In prima parte a lucrarii am prezentat produsele vegetale din punct de vedere compozitional.

Obiectivul lucrarii este acela de a identifica falsificarea condimentelor folosite in gastronomia romaneasca.

CAP. 1 - Prezentarea produselor vegetale din punct de vedere compozitional

CONDIMENTELE - sunt produse de natura vegetala,minerale sau chimica ce contin in compozitia lor uleiuri eterice,alaturi de alte substante care influenteaza pozitiv gustul,mirosul si aroma alimentelor. Ele au culori diferite, gusturi care mai de care mai alese, miros imbietor si, de fiecare data, adauga un plus de savoare mancarurilor noastre. Bucatariile din toata lumea le folosesc, indiferent ca sunt gatite in cele mai faimoase restaurante sau in casa unei gospodine pricepute.

Mirodeniile orientale, mai ales cele indiene si chinezesti, sunt printre cele mai raspandite pe glob si nelipsite din bucatariile internationale.

Multe retete ale mancarurilor romanesti au suferit modificari, prin inglobarea sofisticatelor mirodenii. Dupa ce vei afla cateva din tainele condimentelor, pe care nici nu le bagai in seama pana acum, sigur vei da fuga la magazin, sa-ti diversifici gama mirodeniilor din bucatarie. Daca iti voi spune ca, de-a lungul timpului, numeroase cercetari au demonstrat ca mirodeniile joaca un rol extrem de important in mentinerea sanatatii si tratarea anumitor afectiuni, ele nu-ti vor mai lipsi din nicio mancare, de acum inainte.

Indiferent ca provin din frunze, radacini, seminte sau fructe, condimentele ascund secrete bine pastrate de sute de ani.

Originea cuvântului „condiment" este din limba latina, de la verbul condire, ceea ce se traduce prin a adauga sau a drege. Condimentele nu au valoare nutritiva, fiind întrebuintate pentru a da gust placut si apetisant mâncarii, stimulând, totodata, secretia sucurilor digestive. Sunt utile într-o alimentatie dietetica întrucât dau o savoare deosebita mâncarurilor lipsite de sapiditate.

Uleiurile eterice actioneaza asupra nervilor olfactivi,provocind o secretie mai abundenta a sucurilor digestive,usurind astfel digestia alimentelor.

Inca din cele mai vechi timpuri in alimentatia omului sau introdus diferite ingrediente,cu scopul de a imbunatati gustul si rafinamentul,dar si a digestibilitatii hranei.Aceste adaosuri de diferite proveniente(minerala,animala,vegetala)poarta denumirea de CONDIMENTE.

Pentru ca modul in care sunt folosite presupune un anumit rafinament, se presupune ca aceste condimente au incaput sa fie folosite atunci cand civilizatia incepea sa prinda anumite contururi. Pretioasele mirodenii erau si prilej de lauda la ospete, confirmand bunastarea si gusturile alese ale gazdei.

Aduse pentru prima data din Orient, cu sute de ani in urma, cele cateva boabe de condimente ii costau pe amatorii de lucruri noi multi bani de aur. Acum, piperul, scortisoara si vanilia nu mai sunt un lux, insa ne lasam vrajiti de miresmele lor la fel ca si stramosii nostri.

Mai tarziu, a fost la moda folosirea condimentelor scumpe aduse din tari exotice; intre acestea enumeram: foile de dafin, enibaharul, scortisoara, piperul, etc.

Ele erau accesibile, desigur, numai celor instariti. Dintre condimentele insirate mai sus, se pare ca piperul era cel mai scump, ceea ce a dus la aparitia expresiei "scump ca piperul".

VALOARE NUTRITIVA

Sunt substanţe fără valoare nutritivă sau cu valoare nutritivă redusă, care conţin o serie de principii active specifice. Condimentele sunt produse fără valoare nutritivă, care se adaugă în produsele alimentare în cantităţi mici pentru a le conferi caracteristici gustative /gust, miros, aromă) superioare, stimulând astfel secreţiile gastrice, pofta de mancare şi digestia.

Condimentele nu pot fi folosite pentru a acoperi defectele de fabricaţie care apar pe parcursul circulaţiei tehnogice sau ca urmare a începerii ori avansării proceselor de alterare a produselor alimentare.

Efectul condimentelor este determinat de prezenţa în compoziţia lor a unor substanţe chimice cu proprietăţi condimentare: uleiuri eterice, esteri, aldehide, cetone, alcooli superiori, hidrocarburi terpenice, răşini, glucozide etc.

Nutritiv nu inseamna ca nu este bogat in calorii,ci contin niste elemente importante vietii omului cum ar fi:apa,protide,lipide cu acizi grasi,glucide,vitamine,saruri minerale enzime,etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Expertiza Condimentelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
46 pagini
Imagini extrase:
46 imagini
Nr cuvinte:
13 286 cuvinte
Nr caractere:
78 209 caractere
Marime:
555.28KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!