Deservirea consumatorilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Regulile de servire a gustărilor reci: Gustările sunt preparate culinare sau produse alimentare care se servesc în cantităţi mici şi în sortimente variate, la începutul fiecărei mese, avînd menirea ca împreună cu băuturile aperitive să ce le însoţesc să deschidă apetitul consumatorilor. Se prezintă în stare rece sau caldă, iar servirea lor se face într-o stare sau alta şi nicidecum împreună. Toate gustările reci trebuie să aibă aspect exterior plăcut, gust şi miros caracteristic, să fie ornat conform regulilor, să corespundă temperaturii de servire. Folosirea adecvată a legumelor proaspete şi conservate redau preparatului aspect plăcut şi prezintă consumatorului plăcerea de

a-1 servi, de asemenea va adăuga în raţionamentul preparatului vitamine şi substanţe minerale necesare. Servirea gustărilor se poate efectua în diferite moduri cum este:

Servirea la farfurie se practică în cazul meselor comandate, cînd numărul de clienţi este mai mare. Gustările, de regulă cele reci, se aranjează de la secţia de servire cu 10-15 min înainte de a începe operaţiile de servire, în aşa fel ca ele să nu-şi piardă din aspect.

Servirea indirectă se practică cînd numărul de clienţi este mai restrîns iar sortimentul de bucate este mai mare. în acest caz se oferă platoul pe partea stingă a clienţilor, cleştele se aşează spre consumatori cu mînerele dîndu-le posibilitatea să se deservească singuri după preferinţile şi cantităţile dorite. După ce toţi clienţii au fost serviţi iar pe platou a mai rămas gustări platoul se aşează la mijlocul mesei sau pe consola chelnerului ca mai apoi după necesitate să fie iarăşi servite.

Servire cu ajutorul căruciorului se foloseşte în condiţii în care numărul clienţilor este foarte mare şi aceştia sunt grăbiţi, iar formaţia de lucru este incompletă. Gustările de regulă în stare reci se montează la secţiile de producere pe farfurii, care sunt aşezate pe blatul căruciorului astfel ca să se evite suprapuneri. Căruciorul se apropie cît mai apro&de masă şi se ridică cîte două farfurii una în mîna dreaptă alta în cea stingă la început se servesc preparatul din farfuria din mîna dreaptă apoi cel din mîna stîngă, se serveşte pe partea dreaptă a clientului.

Servirea cu ajutorul tăvii se practică mai mult la servirea preparatelor montate în cupe, ceşti sau pahare, aşezate pe o tavă deserviciu, acoperită cu un servitei.

La servire gustărilor trebuie să se ţină cont:

preparatele porţionate ăn tranşe mai mari sau care se taie mai greu, înainte de a fi consumate se aşează primele spre marginea farfuriei dinspre client

Celelalte preparate se aşează spre marginea dinspre emblemă începînd din dreapta spre stîngă.

Să se păstreze, cît e de posibil, ordinea şi aspectul de pe platou.

Cînd la tăierea preparatului se foloseşte mai mult cuţitul, se vor ridica farfuriile suport, deoarece în caz contrar farfuria de pe care se consumă ar aluneca pe cealaltă farfurie, îngruind operaţiile de tăiere şi s-ar produce zgomot.

în timpul cînd clienţii servesc gustările, se va urmări sî se aducă la masă, chiar dacă nu se solicită, apă minerală, care se va turna în pahare din sticlă din parteabdreaptă a consumatorului.

Reguli deservire a preparatelor lichide preparatele culinare lichide constituie, în general, felul întîi dintr-un meniu pentru mesele de prînz sau de seară, aceste preparate pot fi: ciorbe, supe, borşuri, creme, consomeuri.

în funcţie de gradul de dotare a unităţii cu obiecte de inventar, servirea preparatelor lichide se poate prezenta în mai multe sisteme.

Servirea cu ajutorul luşului. Bolul sau supiera cu jpreparatul lichid se aşează pe o farfurie suport pe care s-a pus în prealabil servitei, acestea se aduc la masă pe mîna stîngă degetele fiind desfăcute în formă de evantai, iar degetul mare de asupra farfuriei suport. Luşul se aşează pe diagonală, de asupra bolului, cu căuşul în jos, cu minerul îndreptat spre mîna dreapta

Observații:

Regulile de deservire a bucatelor si preparatelor in intreprinderile de Alimentatie Publica.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Deservirea Consumatorilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 595 cuvinte
Nr caractere:
12 179 caractere
Marime:
14.74KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!