Controlul Produselor Vegetale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Conceptul de calitate

Standardul Organizaţiei Internaţionale de standardizare (ISO) 8402 defineşte calitatea ca fiind „ ansamblul caracteristicilor unei entităţi (produs, activitate, proces, organizaţie, persoană) care conferă acesteia aptitudinea de a satisface cerinţele exprimate sau implicite”.

Demersul calităţii reprezintă ansamblul acţiunilor având ca scop obţinerea calităţii. Conform standardului ISO 8402, produsul este „rezultatul unor activităţi sau procese” şi poate fi orice „ bun material, serviciu, rezultat al unor procese continue sau o combinaţie a acestora”.

La nivel micro-economic, calitatea oricărui produs şi serviciu:

- se defineşte prin - standarde/norme

- se proiectează - ingineria calităţii

- se planifică - planificarea calităţii

- se construieşte (fabrică) – construirea calităţii

- se măsoară - metrologie

- se inspectează (evaluează) - inspecţie (audit)

- se verifică (încearcă) - verificare

- se controlează (ţine sub control) – controlul calităţii

- se asigură - asigurarea calităţii şi sistemul calităţii

- se certifică - certificarea calităţii

- se îmbunătăţeşte - îmbunătăţirea calităţii

- se conduce (gestionează) - managementul (gestiunea calităţii).

La definirea conceptului de calitate nu se poate face abstracţie de raportul dintre calitate şi nivelul tehnic al produselor. Un produs cu performanţe tehnice scăzute, care nu se situează la nivelul celor mai noi cuceriri pe plan mondial, nu poate fi considerat un produs de calitate superioară, care să poată fi competitiv. Deci prin calitate se înţelege inclusiv nivelul tehnic al produselor.

Calitatea constituie o noţiune complexă, care cuprinde atât proprietăţile produsului de a satisface o trebuinţă oarecare, cât şi aspectele economice legate de realizarea şi utilizarea produsului.

Calitatea produselor agroalimentare se realizează în procesul de producţie şi se manifestă în procesul de consum, ceea ce evidenţiază două noţiuni: calitatea producţiei şi calitatea produselor. Aceste două noţiuni sunt într-un raport de interdependenţă, totuşi au trăsături distncte. Calitatea producţiei reflectă calitatea procesului de fabricaţie, laturile activităţii de concepţie tehnologice şi de organizare a producţiei, în timp ce calitatea produselor reprezintă expresia finală a calităţii proceselor de producţie, care sintetizează nivelul tehnic, performanţele constructive şi funcţionale, economice şi estetice.

Calitatea unui produs este determinată de ansamblul caracteristicilor sale utile, care se pot observa, măsura sau compara cu un etalon.

Însuşirile produselor sunt numeroase, dar numai unele dintre ele determină la un moment dat calitatea. Acestea sunt caracteristicile de calitate, ale căror condiţii tehnice sunt stabilite în standardele de stat, în normele tehnice, în caietele de sarcini.

Din punct de vedere al posibilităţilor de măsurare, caracteristicile de calitate ale produselor se grupează astfel:

• Direct măsurabile- masa produsului, densitatea, dimensiuni;

• Indirect măsurabile-prin efectuarea de probe- fiabilitatea;

• Comparabile cu o mostră etalon- culoarea, forma;

• Determinate organoleptic- gust, miros, aspect;

• Numărabile- nr conserve dintr-un ambalaj.

Noţiunea „controlul calităţii” reprezintă în lb. Română o traducere inadecvată a conceptului american „quality control”. Astfel, dacă pt americani şi japonezi verbul to control are în acest caz semnificaţia a ţine sau a menţine sub control, a domina, deci un sens activ, în lb.română, verbul a controla are în special un sens pasiv, a verifica, a inspecta.

În prezent, conform standardului ISO 8402, controlul calităţii reprezintă ansamblul proceselor şi activităţilor cu caracter operaţional utilizate şi efectuate în scopul satisfacerii cerinţelor referitoare la calitate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controlul Produselor Vegetale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
85 pagini
Imagini extrase:
85 imagini
Nr cuvinte:
21 294 cuvinte
Nr caractere:
118 188 caractere
Marime:
114.77KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!