Previzualizare curs:

Extras din curs:

2. Analiza problemei, modelare, scenarii , utilizari

Analiza problemei

Prin prelucrarea polinoamelor, intelegem punerea in aplicare a anumitor operatii pe polinomul dat: adaugare, scadere, inmultire, impartire, derivare, integrare, interpolare, calcularea valorii polinomiale intr-un punct dat, gasirea radacinilor polinomului, puterea polinoamelor etc. Numarul de polinoame poate varia, dar pentru simplitatea problemei am ales sa fac aceste operatii asupra a doua polinoame. Cel mai simplu mod de punere în aplicare a acestei probleme este de a reprezenta polinoamele in functie de gradele si coeficienţii lor , deoarece avem de a face cu polinoame de o singura variabilă. Cele mai simple operaţiuni (adăugarea, scădere, etc) sunt efectuate pe baza algoritmilor clasici.

Pe de altă parte, operaţiunile de interpolare si găsirea rădăcinii se bazează pe nişte algoritmi complecsi. Cum scopul nostru nu este de a dobândi cunoştinţe în matematică, ci în tehnici de programare, eu nu voi pune în aplicare acesti algoritmi dificili.

Utilizatorul trebuie să aibă un loc unde sa poata scrie polinoamele şi un loc unde sa poata vedea rezultatul. În afară de aceasta, el ar trebui să poată alege operaţiunile care urmează să fie aplicate polinoamelor.

Acestea fiind stabilite, ar trebui să le transpună în vederea Object Oriented. Trebuie să existe o clasă an Polynom care reprezinta tipul obiectului polinomial şi o clasă care reprezintă interfaţa utilizatorului.

Modelarea si utilizarea

Interfaţa utilizatorului este realizată folosind elemente Swing: JFrame, JPanel, JLabel, JButton, JTextField. Clasa principală extinde super clasa JFrame (atunci când o clasă extinde o altă clasă, ea moşteneşte funcţionalitatea clasei super, sau metode suplimentare sau chiar suprascrie metode, ceea ce înseamnă că clasa este o extensie a clasei super).

Partea superioară a cadrului constă in două câmpuri de text în care utilizatorul introduce coeficienţii celor două polinoame. În partea stângă este un alt camp de text în care utilizatorul poate vedea rezultatul operaţiei selectate. Sub aceste campuri există două butoane. Primul buton este butonul OK, care trebuie să fie apasat de către utilizator înainte de a selecta operaţia care trebuie să fie executata. Acest buton permite programului sa ştie că decizia utilizatorului privind coeficienţii introdusi este definitivă. La stânga de butonul OK este butonul Clear. Atunci când utilizatorul apasa acest buton, informaţiile din toate cele trei campuri de text sunt şterse şi valori noi pentru polinoame pot fi introduse.

Partea de mijloc a cadrului este alcătuita din şase butoane corespunzătoare la şase operaţiuni pe care această aplicaţie le realizează:, . Adăugare, Scădere, Înmulţire, Împărţire, Diferentiale, Integrate. Utilizatorul poate alege oricare dintre aceste operaţiuni.

Partea de jos este format din butonul Exit Când acest buton este apăsat, aplicaţiile se închid.

În scopul de a asigura utilizarea datelor introduse şi ca fiecare buton sa aiba functionalitate, aceasta clasa (Principală) implementeaza interfata ActionListener. O interfata este un tip special în java care constă numai in metoda definitiilor. Metoda pe care am pus-o în aplicare de la interfata ActionListener este actionPerformed (ActionEvent e), metodă care are ca parametru obiectul clasei ActionEvent (clasa care descrie toate evenimentele posibile într-un mediu Swing). Prin urmare, pentru fiecare acţiune posibila care poate fi efectuata de către utilizator, un răspuns specific este tratat în această metodă.

Coeficienţii polinomului sunt luaţi ca Strings, transformati în numere întregi şi ţinuti într-o matrice de numere întregi. Rezultatul unei operaţii este transformat într-un şir şi apoi afişat în câmpul de text.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Polinoame.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 481 cuvinte
Nr caractere:
18 317 caractere
Marime:
154.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Grafică Computerizată
Predat:
la facultate
Materie:
Grafică Computerizată
Sus!