Curs 8 - GPS - Sisteme de Culori

Extras din curs:

Comunicatiile prin satelit au devenit un loc comun fiind utilizate in telefonie, televiziune, retele de calculatoare, aviatie, transporturi, pescuit, etc.

Sistemele care ofera informatii despre pozitia si timpul utilizatorului vin sa se adauge la multitudinea de mijloace menite sa satisfaca necesitatile tot mai mari privind schimbul de informatii globale.

Se considera ca in viitor nevoia cuiva de a-i cunoaste precis pozitia spatiala va fi tot atat de importanta ca si nevoia de a-si cunoaste momentul de timp la care se gaseste in acel loc.

Actualmente este posibil să se măsoare poziţia geodezică a unui punct de pe suprafaţa Pământului, cu o eroare de câţiva centimetri, fără a utiliza reperele geodezice existente. Acest sistem, apărut în anul 1990 se numeşte NAVSTAR (NAVigation Satellite Timing And Ranging) - GPS (Global Positioning System), sau pe scurt GPS. Sistemul este compus din 24 sateliţi (1992) pe orbite circulare înalte (apoximativ 20000 km).

Acest program spaţial, finanţat de Guvernul SUA este în permanenţă monitorizat de către Departamentul Apărării care, de altfel, este şi principalul beneficiar.

Sistemul are la bază procedeul numit triangulaţie spaţială, în care pe lângă staţia mobilă de la sol sunt implicaţi încă patru sateliţi. Menţionăm faptul că, în orice moment şi în orice punct de pe glob se pot "vedea" cel puţin 4 sateliţi.

Sectorul spaţial include în prezent 24 de sateliti amplasaţi pe orbite la aproximativ 20 200 km de Pamânt, cu o perioadă de revoluţie de aproximativ 12 ore. Aceşti sateliţi sunt repartizaţi pe şase planuri, înclinate la aproximativ 55° faţă de ecuator. Fiecare satelit / sateliti este dotat cu ceasuri atomice de foarte mare precizie şi transmite semnale radio sub forma a două unde: L1 cu o frecvenţă de 1575,42 MHz şi L2, cu o frecvenţă de 1227,60 MHz. Dintre acestea, doar L1 poate fi folosită de către utilizatorii civili, L2 având doar utilizatori militari.

Sectorul de control este alcătuit din cinci staţii de control repartizate pe glob, dintre acestea Colorado Springs din S.U.A. fiind cea care controlează întregul sistem.

Rolul acestor staţii este de a recepţiona continuu semnalele tuturor satelitilor, de a calcula "efemeridele" (date referitoare la poziţia fiecărui satelit), de a verifica precizia ceasurilor satelitilor şi de a retransmite aceste date fiecărui satelit. Sectorul utilizatori este constituit din totalitatea utilizatorilor (civili şi militari) care folosesc un receptor GPS.

Un receptor GPS este un aparat capabil să recepţioneze semnalele emise de sateliti şi, în funcţie de acestea, să determine poziţia lui pe glob. De menţionat că acest sistem utilizează ca sistem de coordonate de bază coordonatele geografice în WGS 84 (World Geodetic System1984- http://164.214.2.59/GandG/tr8350_2.html).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curs 8 - GPS - Sisteme de Culori.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
43 pagini
Marime:
747.11KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Grafică Computerizată
Predat:
la facultate
Materie:
Grafică Computerizată
Sus!