Curs 7 - Autocad

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Capitolul 7

Vizualizarea

Unul din modurile de comunicare si vizualizare a desenului dumneavoastra este randarea vederilor unui model 3D. Randarea a fost introdusa prima oara în R12 ca o aplicatie ADS. R13 includea randarea ca o aplicatie ARX. AutoCAD R14 mareste performanta randarii si adauga instrumente de randare fotorealistica care va permit vizualizarea cu acuratete a desenelor. Scopul acestui capitol este de a descrie noile posibilitati ale randarii în R14.

Obiective

În acest capitol, veti:

- Studia noile posibilitati de randare

- Revedea procesele si tehnicile de baza ale randarii

- Aplica materiale pe suprafetele obiectelor 3D

- Folosi maparea pentru a proiecta o imagine 2D pe o suprafata 3D

- Plasa obiecte de decor într-un model 3D

- Controla luminozitatea în desenele randate

- Crea randari realiste si le veti salva într-un fisier

Vedere generala asupra posibilitatilor de randare

R14 contine patru categorii primare de posibilitati de randare: generala, luminozitate, atribuirea de materiale si efecte speciale. Posibilitatile si noile caracteristici sunt împartite pe categorii:

Randare generala:

- Performanta marita - Randarea rapida este posibila prin reducerea numarului transferurilor de date 3D si prin simplificarea procesului de transfer a datelor. Optiunea Sub Sampling ofera opt variante de viteza/calitate pentru testarea luminii si altor setari.

- Optiunea Photo Real - Creaza randari fotorealiste scanline. Cu ajutorul acestei optiuni, puteti genera randari cu materiale opace si transparente, precum si umbre.

- Optiunea Photo Raytrace - Creaza randari fotorealiste, cu simularea mersului razei de lumina. Cu aceasta optiune, puteti genera randari cu reflexii, refractii si umbre mai precise.

- Optiunea Anti-aliasing pentru suprafete mai netede în imagini - Umbreste pixelii adiacenti pixelilor principali care definesc o linie sau un contur, pentru a netezi muchiile ascutite.

- Crop Window - Puteti defini o arie din desen pentru a o randa. Aceasta noua posibilitate poate fi folosita împreuna cu optiunea Query For Selections.

- Nu sunt necesare configurari - Nu exista optiuni de configurare pentru randare în mediul Windows.

- Casetele de dialog Render Preferences si Render sunt completate - Toate setarile necesare randarii sunt acum accesibile din una dintre aceste casete de dialog.

Luminozitatea:

- Shadows (umbre) - Puteti specifica si controla umbrele prin surse de lumina individuale pentru simularea iluminarii reale.

- Sun Locator (localizarea soarelui) - Un nou tip de sursa de lumina îndepartata va permite definirea precisa a pozitiei soarelui pentru lumina exterioara sau pentru studii de umbra.

- Light Icon Scale (scala de luminozitate) - Ajusteaza intensitatea surselor de lumina definite de utilizator, în randarile de tip Photo Real si Photo Raytrace.

Materiale:

- Simularea transparentei si a refractiei - Face o parte sau întreg obiectul transparent sau translucid, ajusteaza gradul de transparenta si seteaza indicele de refractie al materialelor transparente, pentru a genera efectele refractiei, precum modificarea directiei razei de lumina. A fost adaugata optiunea de oglindire pentru controlul reflexiei.

- Librarie extinsa de materiale - Mai multe materiale au fost adaugate pentru realizarea unor imagini randate mai realiste.

- Mai multe optiuni de creare a unor noi materiale - Exista acum casete speciale de dialog pentru crearea unor variante de granit, marmura si materiale lemnoase, cu atribute potrivite pentru fiecare dintre aceste materiale.

Efecte speciale:

- Aplicarea texturilor si de bump map unor obiecte - Foloseste texturile pentru a defini culorile suprafetei, ca si cum imaginea bitmap ar fi pictata pe obiect si bump map-urile pentru a crea un efect de obiect real.

- Fond - Puteti folosi culori uniforme, gradiente de culoare sau un fisier imagine ca fond pentru randari.

- Ceata (Fog) - adauga un efect de ceata randarilor de orice culoare.

- Libraria de decoruri - Adauga plante, copaci sau siluete umane desenelor randate. Puteti modifica obiectele de decor existente si adauga noi obiecte acestei librarii.

Sectiunea urmatoare descrie mai detaliat modul în care se acceseaza si se folosesc aceste noi posibilitati de randare.

Posibilitati generale

R14 randeaza mai rapid decât versiunile anterioare si ofera o varietate de moduri de previzualizare a randarii, înainte de a o aplica desenului dumneavoastra, pentru a obtine imagini de calitate.

Toate noile posibilitati de randare sunt optionale si pot fi controlate complet de utilizator; puteti, de asemeni, crea randari de baza asa cum faceati în R13, daca doriti o marire a vitezei de lucru. Sectiunea urmatoare descrie modul de accesare si de utilizare a acestor noi posibilitati. Punctul de început pentru accesarea optiunilor generale este noua caseta de dialog Render.

Caseta de dialog Render

Noua caseta de dialog Render ofera un control mai riguros si optiuni pentru crearea imaginilor randate de înalta calitate. Caseta de dialog Render include acum toate setarile din caseta de dialog Render Preferences.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curs 7 - Autocad.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
7 573 cuvinte
Nr caractere:
39 959 caractere
Marime:
199.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Grafică Computerizată
Predat:
la facultate
Materie:
Grafică Computerizată
Profesorului:
Siriteanu Florin
Sus!