Timpul Geologic

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

Timpul relativ
Scara stratigrafica
Timpul absolut
Magnetocronologia
Datarea stratigrafica

Extras din curs:

TIMPUL GEOLOGIC

Interesul pentru perioade de timp extrem de lungi separa geologia si astronomia de celelelalte stiinte.

Geologii gândesc vârsta Pamântului si a celor mai vechi roci ale sale în termeni de miliarde de ani.

Timpul are o asemenea importanta în stiintele Pamântului, încât si-a primit un nume al lui, de timp geologic.

Valorile de timp cu care se opereaza in geologie sunt de ordinal milioanelor si zecilor de milioane de ani.

In scarile de timp geologic nu exista intervale egale. Timpul este marcat de intervalul in care se inscriu evenimente,aspect petrografice si paleontologice, raporturile geometrice dintre corpurile de roci, elemente care conduc la interpretari paleogeografice.Astfel de intervale sunt separate prin limite de schimbare, deduse sau imaginate din interpretarea unor studii complexe.

Dupa a doua jumatate a secolului XIX, s-a demonstrat stratigrafic, prin corelare ca secventele de timp reprezentate litostratigrafic sunt echivalente in toate continentele.Clasificarea stratigrafica iimpune stabilirea unor categorii de unitati, pentru subdivizarea succesiunilor litologice.Este de remarcat faptul ca trecerile laterale determina ca limitele dintre unitatile stratigrafice sa difere in functie de categoriile de clasificare:litologice, paleontologice, geofizice etc.

Acceptarea conceptului de ciclicitate a condus la cautarea si identificarea unor succesiuni ritmice ,recunoscute stratigrafic,cu amplasare regional.Acestea sunt determinate de conditii planetare si ,cel putin, influentate cosmic.

In aceeasi succesiune se inscrie necesitatea intelegerii unor desfasurari ciclice controlate specific de evenimente geologice.

• Controlul depozitional-stabilirea unor conditii de formare a unor entitati geologice. Cel mai simplu corp geologic este stratul.

• Controlul structural-tectonic ce se indentifica prin discintinuitati intre corpurile de roci; cicluri orogenice, magmatice si metamorfice.

• Evenimente ciclice-se regasesc in ciclul rocilor, in miscarile lente de echilibrare izostatica sau miscarile placilor tectonice.

• Evenimente cosmice cu character ciclic se refera la oscilatii diurne mareice, la oscilatii climatice care pot conduce, eventual, la glaciatiuni.Cele neciclice sunt perturbatiile magnetice.

In geologie datarile se fac prin subdivizarea timpului in unitati specifice, care se refera la timpul relativ si timpul “absolut” sau radiometric.

Timpul relativ

Timpul relative da o masura a unui eveniment care opereaza conditionat.Astfel se poate lua in considerare un timp la care se raporteaza evenimente geocronologice(fig 1), care sunt exprimate in unitati cronostratigrafice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Timpul Geologic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
4 443 cuvinte
Nr caractere:
27 486 caractere
Marime:
1.64MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!