România - așezare și organizare spatială

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Romania este situata la intersectia paralelei de 45 ° latitudine nordica cu meridianul de 25° longitudine estica, in zona climei temperate. Pe continentul european ea se afla in partea de sud-est, la distante aproximativ egale (2900 km) fata de Oceanul Atlantic la vest, Oceanul Arctic la nord, Muntii Ural la est si la numai 900 km departare de Marea Mediterana, la sud. Fiind situata la contactul a trei sectoare europene ( estic, vestic si sudic), pe teritoriul tarii noastre se interfereaza caraceristicile climatului continental excesiv din est ( cu geruri mari iarna si seceta vara), cu cele ale fronturilor de ploi din zona vestica oceanica, cu scaderi accentuate e temperatura din sectorul scandinavo baltic, si cu cele ale climatului mediteranean din sudul continentului ( secetos vara si ploios iarna).

Aceleasi cauze fac ca pe teritoriul tarii nostre sa se intrepatrunda doua limite fitogeografice: cea a padurilor, caracteristica Europei Vestice si nordice, cu cea a stepei, specifica sud-estului Europei. Conditiile climatice au favorizat dezvoltarea unei vegetatii naturale variate si a unor culturi agricole diferite.

Asezarea in continentul Europa:

• Asezarea matematica:

• N paralela 48˚15’ lat.N - Horodistea

• S paralela 43˚37’ lat. N – Zimnicea

• V meridianul 20˚15’ long E – Beba Veche

• E meridianul 29˚41’ long E – Sulina

Granitele de stat :

Nord :UCRAINA

Nord – Vest :UNGARIA

Sud – Vest:IUGOSLAVIA (Serbia)

Sud:BULGARIA

Sud –Est: MAREA NEAGRA

Est:REP. MOLDOVA

Trei componente geografice de insemnatate europeana. Pozitia geografica a Romaniei se defineste, de asemenea, prin trei elemente naturale de importanta europeana, incluse in teritoriul ori la hotarele sale. Romania este o tara carpatica, doua treimi din aceasta catena muntoasa situandu-se in cuprinsul tarii noastre ; este o tara dunareana, deoarece 38 % din lungimea acestui fluviu – partea cea mai importanta ca debit si navigatie , inclusiv gurile lui de varsare se situeaza pe pamantul tarii nostre; este o tara pontica , prin litoralul de 244 km la Marea Neagra, care deschide cai navigabile spre intreg Oceanul Planetar.

Unitatea reliefului, unitatea retelei hidrografice si complementaritatea zonelor

Ca element esential al teritoriului Romaniei, relieful se caracterizeaza prin trei trasaturi majore :varietate de peisaj, proportionalitate si dispunere simetrica, in amfiteatru, a terenurilor fata de lantul carpatic. In mijlocul tarii se afla Depresiunea Transilvaniei, inconjurata de cununa muntilor Carpati, in exterior se dispun: subcarpatii, dealurile si podisurile, iar la margini, campiile si, spre Marea Neagra, Podisul Dobrogei si Delta Dunarii.

Proportionalitatea dintrea treptele mari de relief rezulta din distributia lor : 35% munti, 35% dealuri si podisuri, 30% campii si lunci.

Reteaua hidrografica reprezita alt element de unitate geografica, a carei infatisare, circulara pe margini ( Dunarea, Prutul si, pe o mica portiune Tisa radiala in interior creeaza o drenare spre periferie a raurilor tarii noastre. Ferestruind muntii, raurile au creeat vai transversale, in lungul carora caile de comunicatie asigura legaturile transcarpatice.

In ansamblu, teritoriul tarii noastre ocupa o suprafata de 238 391 km².

Diversitatea reliefului si structurii geologice s-a rasfrant si in diferentierea resurselor naturale de la o zona la alta. Sub raport economic s-au creat curenti de materii prime, produse industriale si fluxuri de forta de munca intre diferite regiuni ale tarii, generand locuri de concentrare a populatiei si a activitatii umane- orasele.

Caracterul unitar al teritoriului tarii noastre rezulta asadar din imbinarea armonioasa a elementelor naturale si antropice intr-o asociatie de elemente care se completeaza reciproc. Se poate spune ca aceasta unitate geografica complexa a teritoriului Romaniei a creat conditii favorabile dezvoltarii unitatii etnice, lingvistice si continuitatii multi-milenare a poporului roman.

2. RELIEFUL

Marile unitati de relief ale Romaniei

Dupa structura – adica dupa modul de asezare a stratelor pamantului – aproape jumatate din suprafata tarii (muntii, subcarpatii, Dobrogea de Nord, Podisul Mehedinti si unele dealuri),cuprinde strate cutate (zone de orogen) cu relief mai semet si pante mai accentuate; cealalta parte, in genere mai joasa (majoritatea tinuturilor deluroase si cele de campie), este alcatuita din strate orizontale sau aproape de orizontala (zone de platforma). Faptul se rasfrange in aspectul formelor de relief si in raspandirea multora din resursele miniere ale tarii.

• MUNTII CARPATI

- fac parte din categoria muntilor tineri ai Europei.

- fac parte din lantul Alpino-Carpato- Himalayan (pastreaza caracteristicile M Alpi si M Balcani).

- sunt munti de inaltime mijlocie

- se intind din Bazinul Vienei pana la Valea Timokului.

- strabat 5 tari : Slovacia, Polonia, Ucraina, Romania, Iugoslavia.

- au lungimea de 1600 km. In Romania 800 km.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romania - Asezare si Organizare Spatiala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 954 cuvinte
Nr caractere:
11 834 caractere
Marime:
16.94KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Anghelescu Aurel,Dima Georgiana
Sus!