Regiuni de dezvoltare a României și potențialul lor turistic

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Consideratii generale

Organizarea administrativa a unei tari, in speta a Romaniei, este un element al suprastructurii institutionale, o expresie a necesitatii diviziunii teritoriale a muncii.

De aici si denumirea, adesea preferata, de organizare administrativ-teritoriala. Intr-adevar, activitatile administrative, economice, politice, de invatamant etc. dintr-o tara nu se pot organiza, conduce si controla dintr-un singur centru de putere - capitala - ci este necesara stabilirea unor ,,relee" sau elemente de sprijin intermediare, de diferite nivele, care sunt unitatile administrative din teritoriu. Se poate spune ca organizarea administrativ-teritoriala este necesara tot asa cum sunt indispensabile diviziunea secventiala, la nivel national, pe ramuri de activitate prin intermediul ministerelor de resort, sau diviziunea sociala si profesionala, adica specializarea fortei de munca in anumite domenii de activitate, fara de care nu se poate concepe progresul consistent al societatii.

In ciuda denumirii ei, organizarea administrativa nu trebuie inteleasa doar ca un sistem birocratic-functionaresc, ci are si alte componente: politica, economica, sociala, culturala.

Organizarea administrativ-teritoriala a Romaniei trebuie sa asigure o mai buna valorificare a resurselor naturale si umane locale, ceea ce este de asteptat sa se reflecte corespunzator atat la nivelul unitatilor administrative de diferite ordine, cat si la nivelul intregii economii nationale; importanta ei urmeaza sa se amplifice pe masura ce se va trece si avansa spre descentralizare, spre edificarea unei autonomii locale si regional-judetene tot mai reale.

In timp, in diferite etape istorice, organizarea administrativa a Romaniei a inregistrat numeroase modificari, unele constand in corectii sau ajustari de detaliu, altele fiind insa adevarate ,,reforme" administrative, cu schimbari structurale radicale, fundamentale, atat in ceea ce priveste tabloul treptelor taxonomice de diferite ranguri, denumirile sau intinderea lor spatiala, cat si prin scopurile urmarite (1926, 1950, 1968).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regiuni de Dezvoltare a Romaniei si Potentialul lor Turistic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 096 cuvinte
Nr caractere:
29 023 caractere
Marime:
14.42MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
geografie, turism
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Conf. univ. dr. Ioan Iosep
Sus!