Populație și așezări

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURS 1. {10.10.2012}

Pozitia geografica a unui stat e data de suma conditiilor cu un grad de favorabilitate ridicat care concura la consolidarea si la afirmarea tarii respective in cadrul comunitatii geografice regionale din care face parte.Aceste conditii sunt naturale,economice,sociale,politice,ele actionand dupa legi proprii,punand in vedere originalitatea natiunii respective si determinand caile de dezvoltare,respectiv modalitatile de colaborare si tipurile de relatii cu tarile vecine.

Raportata la coordonatele geografice majore, Romania este situata in zona de intersectie a :

-paralelei de 45º lat.N (jumatatea Poli-Ecuator ; e in plina zona temperata,caracterizata prin existenta a 4 anotimpuri de mare favorabilitate pentru ca ele imprima naturii si activitatilor omenesti o dinamica permanenta) cu

-meridianul de 25ºlong.E (inseamna ca elementele de favorabilitate/restrictivitate =>marcheaza jumatatea distantei dintre Muntii Urali si Oceanul Atlantic ) .

Din punctul de intersectie a celor doua coordonate sunt :

-circa 2600 de km pana la Muntii Urali ,

- 2700 km pana la extremitatea vestica a Irlandei (Dunmore) ,

-circa 2800 pana in extremitatea nordica (Capul Nord din Norvegia) ,

-doar 1050 km pana in extremitatea sudica (Capul Matapan).

=>partea Central-Sud-Estica a Europei.

Horodistea (N) = Jud Botosani

Sulina (E)

Zimnicea (S) = Teleorman

Beba Veche (V) = Timis Se desfasoara peste 9ºlongitudine.

Tinand cont de ele=>Romania are o forma elipsoidala.

E->V:750 km ; N->S : 525 km

Centrul Rromaniei : paralela 46ºlat.N – meridianul 25ºlong.E => la 17 km N de orasul Fagaras.

Interferenta unor provincii.

Prin POZITIA sa GEOGRAFICA , Romania se afla la intersectia a 3 provincii fizico-geografice Europene :

1.Provincia Central-Europeana care se regaseste in partea V si C a Romaniei,fiindu-i caracteristice un relief mai accentuat,dominat de Carpati,prin influente oceanice mai pronuntate ; vegetatia predominanta de paduri de foioase ;fauna asociata;frecventa solurilor brune de padure.

2.Provincia Est-Europeana se manifesta in E si SE-ul taii ; caracterizata de relief mai jos de dealuri,podisuri si campie ; clima temperat-continentala cu nuante excesive ,stepa si silvostepa si soluri predominant cernoziomice si soluri cenusii de padure.

3.Provincia Sud-Europeana suprapusa zonei SV (Banat si o mare parte a Olteniei):relief variat,dar cu altitudini mai reduse cu influente mediteraneene in clima,vegetatie,fauna si soluri =>surplus de precipitatii – apare a II-a maxima de precipitatii,la sfarsitul toamnei si inceputul iernii.<stejar,smochin,liliac salbatic,mojdrean;vipera cu corn,testoasele ; terrarosa).

Suprafata tarii : 238.391 km².

Lungimea totala a granitei:3149,9 km din care 57,7 % = granite fluviale , 7,8 % = granite maritime si 34.5% = granite continentale. (+65% = granite naturale = raman stabile ) .

Caracterele geologice,sociale si economice delimiteaza Romania de tarile balcanice (termen folost pentru prima data in 1830 in lucrarea geografului german Zenn);

Dunarea e cea care separa tarile balcanice de tarile central – europene. Ea apartine tarilor Central-Europene,termen folosit in 1931 de Emmanuel de Martone in lucrarea :”Europa Ccentrala”,care include Germania,Austria,Elvetia,Polonia,Cehia,Slovacia,Ungaria,Romania.

Tot prin pozitia sa geografica,Romania se afla in pozitia cea mai avansata a lumii ortodoxe ,in fata Europei Catolice,dar si in ozitia cea mai avansata a Europei Latine in afta lumii slave. ( LATINI DAR NU CATOLICI , ORTODOCSI DAR NU SLAVI ).

Schisma=>am intrat sub biserica ortodoxa chiar daca suntem latini.

Pozitia geografica in cadrul European este intregita si definita si de prezenta Carpatilor care au dat echilibru spatiului geografic Romanesc si care s-au constituit in adapost pentru populaie in perioadele istorice mai putin favorabile , inclusiv de Dunarea si Marea Neagra care au polarizat populaia si activitatile economice si au asigurat in acelasi timp schimburi de valori cu restul Europei.

POZITIA GEOPOLITICA SI GEOSTRATEGICA este data de relatiile statornicite in timp si spatiu intre componentele etnice,valorile materiale si spirituale ale natiunii inscrise in limitele entitatii nationale a granitelor dar si de relatiile statornice in timp cu statele vecine sau statele mai mult sau mai putin indepartate.

In cadrul pozitiei geopolitice se cntureaza 3 nivele:

-Micropozitia fata de statele vecine

-Mezopozitia in cadrul continentului

-Macropozitia fata de marile puteri ale lumii.

Pozitia geopolitica si geostrategica a fost si este definita de relatiile si confruntarile care au existat si exista intre comunitatile autohtone si comunitatile care si-au orientat atentia asupra acestei parti a Europei.Aceasta pozitie oscileaza intre favorabila si nefavorabila.

Pozitia favorabila a corespuns perioadei antice cand spatiul geografic al Romaniei se afla in contact cu marile civilizatii din E si C bazinului mediteraneean,care au influentat puternic formarea poporului si a limbii romane (primele orase au aparut pe litoralul Marii Negre- grecii).

Incepand cu secolul III , pozitia geopolitica si geostrategica a devenit nefavorabila :

1.datorita marilor migratii dinspre E care au lasat urme in limba,ocupatii si activitati,dar nu au reusit sa anihileze fondul etnic autohton (noi am rezistat).

2.datorita situarii la contactul a 3 mari imperii:Turc , Rus/Tarist , Austro-Ungar , Tarile Romane au jucat rolul de „tampon” intre aceste puteri.Tot acum au avut loc colonizarile ugro-finice , germanice si turcesti .

3.Dupa al II-lea Razboi Mondial,aderarea Romaniei la sistemul comunist prin intrarea de influenta a URSS , s-au rupt si ultimele legaturi (inclusiv cele culturale) c C si V Europei.

Importanta geopolitica si geostrategica a Romaniei in context european este definita in ultimele decenenii de :

-interesul constant al Marilor Puteri fata de gurile Dunarii.

-preocuparea permanenta a Rusiei de a controla terminalul Dunarii (Chilia) si de a domina litoralul romanesc prin transformarea in baza militara a Insulei Serpilor.

-stradania SUA de a fi prezenta in Balcani-Mmarea Neagra si in Romania (Dobrogea-initial-in Razboiul din Irak).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Populatie si Asezari.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
8 378 cuvinte
Nr caractere:
51 573 caractere
Marime:
35.16KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!