Poluarea Mediului

Previzualizare curs:

Extras din curs:

-CE ESTE POLUAREA?

DACA NE PUNEM SA CAUTAM DEFINITII ALE POLUARII, VOM GASI MULTE, CA DE EXEMPLU ACEASTA: „POLUAREA ATMOSFERICA IMPLICA EMANAREA DE SUBSTANTE DAUNATOARE ORGANISMELOR VII.” SAU „ INTELEGEM PRIN POLUAREA AERULUI PREZENTA IN ATMOSFERA A UNOR SUBSTANTE STRAINE DE COM¬PONENTA NORMALA A AERULUI, CARE IN FUNCTIE DE CONCENTRATIE SI/SAU TIMPUL DE ACTIUNE PROVOACA TULBURARI ALE SANATATII OMULUI, CREEAZA DISCONFORT POPULATIEI DINTR-UN TERITORIU, AFECTEAZA FLORA SI FAUNA SAU ALTEREAZA MEDIUL DE VIATA AL OMULUI”.

CEA MAI POTRIVITA SI EXACTA MI SE PARE CEA DATA DE ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII (O.M.S). SE VORBESTE DESPRE POLUARE ATMOSFERICA ATUNCI CAND UNA SAU MAI MULTE SUBSTANTE SAU AMESTECURI DE SUBSTANTE SUNT PREZENTE IN ATMOSFERA IN CANTITATI SAU PE O PERIOADA CARE POT FI PERICULOASE PENTRU OAMENI, ANIMALE, SAU PLANTE SI CONTRIBUIE LA PUNEREA IN PERICOL SAU VATAMA¬REA ACTIVITATII SAU BUNASTARII PERSOANELOR”.

POLUAREA, PRINTRE ALTE CLASIFICARI, ESTE CLASIFICATA IN POLUARE NATURALA SAU ARTIFICIALA (ANTROPOGENA).

PROCESELE DE PRODUCTIE INDUSTRIALA SI PRODUCTIA DE ENERGIE A INDUSTRIEI, ECONOMIEI ENER¬GETICE, A FOCARELOR SUNT PRINCIPALELE SURSE ALE POLUARII ATMOSFERICE ANTROPOGENE DAR LA ACESTEA PUTEM ADAUGA ORICE ARDERI (COMBUSTII) DIN CARE REZULTA SUBSTANTE POLUANTE.

SURSELE NATURALE PRINCIPALE ALE POLUARII SUNT ERUPTIILE VULCANICE, FURTUNILE DE PRAF, IN¬CENDIILE NATURALE ALE PADURILOR SI ALTELE CUM AR FI GHEIZERELE SAU DESCOMPUNEREA UNOR SUBSTANTE ORGANICE.

POLUAREA REPREZINTĂ CONTAMINAREA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR CU MATERIALE CARE INTERFEREAZĂ CU SĂNĂTATEA UMANĂ, CALITATEA VIEȚII SAU FUNCȚIA NATURALĂ A ECOSISTEMELOR (ORGANISMELE VII ȘI MEDIUL ÎN CARE TRĂIESC). CHIAR DACĂ UNEORI POLUAREA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR ESTE UN REZULTAT AL CAUZELOR NATURALE CUM AR FI ERUPȚIILE VULCANICE, CEA MAI MARE PARTE A SUBSTANȚELOR POLUANTE PROVINE DIN ACTIVITĂȚILE UMANE.

SUNT DOUĂ CATEGORII DE MATERIALE POLUANTE (POLUANȚI):

POLUANȚII BIODEGRADABILI SUNT SUBSTANȚE, CUM AR FI APA MENAJERĂ, CARE SE DESCOMPUN RAPID ÎN PROCES NATURAL. ACEȘTI POLUANȚI DEVIN O PROBLEMĂ CÂND SE ACUMULEAZĂ MAI RAPID DECÂT POT SĂ SE DESCOMPUNĂ. POLUANȚII NONDEGRADABILI SUNT MATERIALE CARE NU SE DESCOMPUN SAU SE DESCOMPUN FOARTE LENT ÎN MEDIUL NATURAL. ODATĂ CE APARE CONTAMINAREA, ESTE DIFICIL SAU CHIAR IMPOSIBIL SĂ SE ÎNDEPĂRTEZE ACEȘTI POLUANȚI DIN MEDIU.

COMPUȘII NONDEGRADABILI CUM AR FI DICLOR-DIFENIL-TRICLORETAN (DDT), DIOXINE, DIFENILI POLICRORURATI (PCB) ȘI MATERIALE RADIOACTIVE POT SĂ AJUNGĂ LA NIVELE PERICULOASE DE ACUMULARE ȘI POT SĂ URCE ÎN LANȚUL TROFIC PRIN INTERMEDIUL ANIMALELOR. DE EXEMPLU, MOLECULELE COMPUȘILOR TOXICI POT SĂ SE DEPUNĂ PE SUPRAFAȚA PLANTELOR ACVATICE FĂRĂ SĂ DISTRUGĂ ACELE PLANTE. UN PEȘTE MIC CARE SE HRĂNEȘTE CU ACESTE PLANTE ACUMULEAZĂ O CANTITATE MARE DIN ACESTE TOXINE. UN PEȘTE MAI MARE SAU ALTE ANIMALE CARNIVORE CARE SE HRĂNESC CU PEȘTI MICI POT SĂ ACUMULEZE O CANTITATE MAI MARE DE TOXINE. ACEST PROCES SE NUMESTE „BIOACUMULARE”.

-POLUAREA POATE FI DE 2 TIPURI:

-POLUARE NATURALA

-POLUARE ARTIFICIALA

-POLUAREA ARTIFICIALA

POLUAREA ARTIFICIALA A APARUT ODATA CU DEZVOLTAREA PRIMELOR ASEZARII URBANE, SUB INFLUENTA FACTORULUI ANTROPIC.INITIAL PRODUSELE POLUANTE ERAU PUTINE, DE NATURA ORGANICA SI USOR DEGRADABILE DE CATREMICROORGANISMELE MEDIULUI(BACTERII SI CIUPERCI)

PE MASURA DEZVOLTARII INDUSTRIEI, A CRESTERII DEMOGRAFICE SI A MODERNIZARII TEHNICII, POLUAREA S-A EXTINS, POLUANTII S-AU INMULTIT SI AU APARUT DESEURI GREU BIODEGRADABILE, CA DE EXEMPLU DETERGENTII, PESTICIDELE DE SINTEZA, DESEURILE RADIOACTIVE.CAND CANTITATEA DEPOLUANTI DEPASESTE CAPACITATEA DE NEUTRALIZARE A MEDIULUI, ECOSISTEMELE SUFERA UN PROCES DE ALTERARE SI DISTRUGERE A LOR, REZULTAND ZONE LIPSITE TOTAL DE VIATA.I

-POLUAREA IN FUNCTIE DE NATURA POLUANTULUI POATE:

-FIZICA-PRODUSA DE ZGOMOT(POLUARE SONORA) POATE FI:

-PRODUSA DE SUBSTANTE RADIOACTIVE(POLUARE RADIOACTIVA)

-PRODUSA DE APA CALDA, PRAF, PARTICULE DE CARBUNE.

-CHIMICA- PRODUSA DE COMPUSI GAZOSI DIN INDUSTRIE:

-IONII UNOR METALE GRELE

-PESTICIDELE FOLOSITE IN AGRICULTURA

-DETERGENTII

-BIOLOGICA-REZULTATA DIN INFESTAREA MEDIULUI CU AGENTI PATOGENI SI GERMENI PROVENITI DINFERMENTATII, EUTROFIZAREA APELOR.POLUAREA DUPA MEDIUL IN CARE ACTIONEAZA POLUANTII, POATE FI:

--POLUAREA AERULUI

--POLUAREA SOLULUI

--POLUAREA APEI

-POLUAREA AERULUI

-COMPOZITIA NORMALA A AERULUI

COMPOZITIA CHIMICA NORMALA A AERULUI (IN VOLUM PROCENTE ATMOSFERA USCATA): AZOT 78,09%, OXIGEN 20,95%, ARGON 0,92%, BIOXID DE CARBON 0,03%. ACESTE GAZE REPREZINTA IN TO¬TAL 99,99% DIN COMPOZITIA AERULUI. RESTUL DE 0,01% ESTE ALCATUIT DIN ALTE GAZE, CUM AR FI: NEON, HELIU, METAN, KRIPTON, XENON, OZON, HIDROGEN, RADON. LA TOATE ACESTEA SE ADAUGA PROPORTII VARI¬ABILE DE VAPOR DE APA (0,2 - 3%).

DIN PUNCT DE VEDERE AL SANATATII PREZINTA O DEOSEBITA IMPORTANTA OSCILATIILE IN CONCENTRA¬TIE ALE CO2 SI ALE O2 DIN AER, ACESTE SUBSTANTE AVAND UN ROL DEOSEBIT IN METABOLISM, IN PRINCIPAL IN SCHIMBUL DE GAZE LA NIVELUL PLAMANILOR.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea Mediului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
11 033 cuvinte
Nr caractere:
64 867 caractere
Marime:
256.60KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Corja Ecaterina
Sus!