Organizarea și Amenajarea Teritoriului Pentru Nevoi de Apărare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Din nefericire, istoria omenirii este dominata de perpetuarea starilor conflictuale, finalizate cu decimarea a milioane si milioane de vieti si cu uriase pagube materiale.

Din punct de vedere al conditiilor pentru aparare, terenul prezinta conditii extrem de variate, de la obstacolele naturale, formate de catre reteaua hidrografica, bariere orografice, terenuri impadurite si pana la edificiile de factura antropica cu destinatie exclusiva.

Conditiile de ordin natural pot constitui factori favorizanti sau restrictivi din punct de vedere al nevoilor pentru aparare.

Organizarea si amenajarea teritoriului pentru aparare este conditionata de catre trei factori esentiali, si anume:

- conditii naturale;

- starea si structura economica a unui teritoriu si conditiile infrastructurale;

- evolutia tehnicii de lupta si politica de aparare.

Este arhicunoscut faptul ca teritoriile intramontane, accesibile prin pasuri de culme ori trecatori, pot fi mai usor aparate prin caracterul punctual si sigur al plasamentului cailor de o posibila invazie. Apararea trecatorilor a fost dintotdeauna o prioritate in politica de aparare a statelor.

Trupele de invazie pot fi surprinse in actiuni de ambuscade, care cu un numar redus de forte de atac, pot decima in totalitate trupele si tehnica de invazie.

Vadurile de trecere peste ape, cu maluri joase si adancimi reduse ale apei, sunt speculate pentru traversarea trupelor si a tehnicii de lupta. De aceea, de regula, asemenea puncte sunt aparate cu indarjire.

Teritoriile impadurite constituie adaposturi redutabile pentru forta umana si tehnica de lupta. Organizarea apararii intr-un teren impadurit este favorizata de posibilitatile de mascare si adapost ale trupelor si tehnicii de lupta si de catre obstacolul interpus de catre trunchiurile copacilor in calea mijloacelor de lupta motorizate si a munitiei.

Padurea ofera mijlocul cel mai eficient de mascare a trupelor in actiuni de inaintare si retragere, in paralel cu adapostul la intunericul noptii.

Sunt cunoscute numeroase exemple din timpul celei de a doua conflagratii mondiale, cand unitati intregi in mars de zi au fost decimate prin mitraliere din avion de la joasa altitudine.

Din punctul de vedere al conditiilor naturale, ramane valabila axioma conform careia terenurile puternic accidentate si impadurite sunt mai usor de aparat, chiar si cu forte reduse in fata unui imanic redutabil.

Cazul hartuirii trupelor germane in spatiul ex-Iugoslav, de catre partizanii lui J.B. Tito in timpul celui de al doilea razboi mondial reprezinta unul din cele mai elocvente exemple ale utilizarii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizarea si Amenajarea Teritoriului Pentru Nevoi de Aparare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 371 cuvinte
Nr caractere:
11 987 caractere
Marime:
2.01MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
zone, teritorii, amenajare, conditii
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Conf.Univ.Dr. Zotic Vasile
Sus!