Olanda, Rusia. Spania. Turcia

Previzualizare curs:

Extras din curs:

O regiune locuita in antichitate de batavi si frizi, apoi de romani, franci si saxoni. Mult mai tarziu, sec. XI-XVI impreuna cu Belgia, Luxemburg si Franta de Nord-Est fac parte din Tarile de Jos care se destrama in 1572. In secolul al XVII-lea Olanda se impune ca o importanta putere comerciala, pozitie pe care o pierde treptat in favoarea Frantei si Agliei. Dupa 1795 si pana la 1815 cand isi dobandeste independenta Olanda este supusa Frantei. Formeaza apoi impreuna cu Belgia si Luxemburg, Regatul de Jos. Mai tarziu in 1830 si respectiv 1890 fiecare din cele doua tari parasesc uniunea pentru ca in 1947 sa formeze tot cu cele doua tari vecine uniunea vamala Benelux si numai la doi ani (1949) devine fondator NATO.

Populatie si asezari. In 2001 Olanda avea o populatie de 15.981.472 locuitori repartizata in 12 provincii. Fata de valoarea medie a densitatii populatiei, 384,8 loc./kmp, populatia este concentrata intr-o serie de orase sau centre mai mici cu activitati deosebite in economia tarii in care valorile acesteia depasesc mult media pe tara.

O serie de procese cum sunt industrializarea, urbanizarea, valorile crescande ale cailor de transport si comunicatie au determinat ca populatia tarii sa fie esential urbana (89%). De aici si cea mai mare concentrare urbana in jumatatea central-vestica a Olandei unde s-a conturat o importanta conurbatie Randstad-Holland, formata din mari aglomerari urbane: Rotterdam, Haga, Amsterdam si Utrecht care desfasoara activitati de prima importanta pentru Olanda: transport maritim si fluviatil in principal complexul portuar Rotterdam-Europoort, activitati industriale (Rotterdam, Amsterdam, Utrecht), activitati social-politice (Haga).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Olanda Rusia Spania Turcia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
39 pagini
Imagini extrase:
39 imagini
Nr cuvinte:
19 284 cuvinte
Nr caractere:
106 270 caractere
Marime:
820.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
olanda, turcia
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!