Hidrografia Europei

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.Reteaua hidrografica a Europei

Continentul Europa dispune de o retea hidrografica foarte bogata tributara atat Oc.Arctic (Marea Barents,Marea Alba) dar si Oc.Atlantic(Marea Baltica,Marea Nordului,Marea Manecii) dar si Marii Mediterane,Marii Negre sau Caspice.

Principalele artere hidrografice:

-fluviul Volga izvoraste din pod.Volgai (300m),strabate Podisul Central Rusesc,Depres Caspica si se varsa in Marea Caspica printr-o delta digitata in dreptul orasului Astrahan; este cel mai mare fluviu al Europei: lungime=3700km, debitul=6500m³/s, suprafata bazinului hidrografic=1.8 mil km²; primeste numerosi afluenti cu izvoarele in muntii Ural: Kama, cu care se uneste in dreptul orasului Nijni Novgorod;este navigabil aproape in intreaga lungime,iar prin sistemul de canale este legat de Marea Baltica si Oceanul Arctic.

-Dunarea este al doilea fluviu din Europa dar cel mai important din punct de vedere economic, lungime=2860km,debitul=5500m³/s, suprafata bazinului hidrografic=803500km²; izvoraste din muntii Padurea Neagra(de la 690m) prin unirea a doi afluenti mai mici:Brigh si Brigagh; strabate 10 tari (Germania,Austria,Slovacia,Ungaria,Croatia,Serbia,Romania, Bulgaria,Rep.Moldova,Ucraina) si 4 capitale(Viena,Bratislava,Budapesta,Belgrad.

De la izvor la varsare,Dunarea prezinta 3 mari sectoare:

A)sectorul superior/Dunarea Alpina:de la izvor pana la poarta Devin(Austria).In cadrul acestui sector,are un debit mic dar panta mare,primeste un numar foarte mare de afluenti cu izvoare in Alpi,Carpati:Inn,Isar,Lech.

B)sectorul mijlociu/Dunare Panonica de la Devin pan ape teritoriul Romaniei,la Bazias; in acest sector Dunarea isi schimba cursul reorientandu-se de la N la S; strabate vasta Depresiune Panonica formand un defileu in nordul Ungariei; primeste un numar mare de afluenti pe teritoriul Serbiei:Drava,Sava,Morava,Tisa.

C)sectorul inferior/Carpato-Balcanic de la Bazias pana la Sulina; este cel mai lung sector Dunarean(1075km/38%).Prezinta 4 subsectoare:

-Bazias-Portile de Fier/de defileu: formeaza cel mai lung defileu de 144km; strabate sudul muntilor Banat(Alnaj,Locvei); numar mare de afluenti cu debite mici:Nera,Cerna.

-Portile de fier-Calarasi/de lunca este al doilea subsector ,cel mai lung,cu un numar mare de afluenti cu izvoare in Balcani si Carpati:Drincea,Calamtui,Olt,Arges,Mostistea,Iscar etc.

-Calarasi-Braila/sectorul baltilor: in amonte de Calarasi ,Dunarea se ramifica in Dunarea Veche si Borcea,apoi se unesc in apropiere de Harsova inchinzand Balta Ialomitei , in apropiere de Giurgiu se ramifica in Bratul…………………………………………… ………………………………………………………………………………………

-Braila-varsare/Dunarea maritime de la Braila-Sulina,are cel mai mare debit=6000m³/s; in dreptul localitatii Patlageanca Dunarea se ramifica in Bratul Chilia si Tulcea,iar acesta din urma in Sulina si Sf Gheorghe.

-Nipru izvoraste din Carpatii Padurosi si se varsa indirect in Marea Neagra printr-un liman (limanul Niprului);este al treilea fluviu din Europa (2300km lungime),bazinul hidrografic=0.5 mil km²,debit=4500m³/s.

-Rinul izvoraste din muntii Alpi,strabate teritoriul Germaniei,Olandei si se varsa in Marea Nordului printr-o delta.Cel mai mare afluent: Rhur(de dreapta) il primeste pe teritoriul Germaniei.

-Tajo izvoraste din muntii Castiliei,strabate Meseta Spaniola,campia Lisabonei si se varsa printr-un estuary in dreptul orasului Lisabona;are un debit scazut 1000m³/s sin u este navigabil.

-Guadalquivir izvoraste din Campia Betica,strabate Cordoba,Sevilla.

-Ebru izvoraste din muntii Cantabrici,strabate Campia Aragonului si se varsa printr-o delta in Marea Mediterana.

-Pad izvoraste din Alpi,strabate Campia Padului(de la V la E) si se varsa printr-o delta in Golful Venetiei impreuna cu raul Adigea; are o lungime de 600km;primeste foarte multi afluenti cu izvoarele in Apenini si Alpi.

-Tibru izvoraste din Apenini,strabate Campia Tireniana,trece prin Roma si se varsa in Marea Tireniana.

-Ronul izvoraste din Alpi,trece prin lacul Geneva,formeaza un culoar intre Masivul Central Francez si Alpi si se varsa in Marea Mediterana.Cel mai mare affluent este ……………….. …………………………………………………………………………………………………

-Sena se varsa in Marea Manecii

-Tamisa se varsa tot in Marea Manecii

-Vistula,Oderul,Vaserul,Vina de N,Peciora,Nistru,Don,Bug,Cuban etc;

Observații:

curs 2

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hidrografia Europei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 344 cuvinte
Nr caractere:
8 012 caractere
Marime:
10.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!