Geografie economică mondială

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Introducere

În geografie, la fel ca în orice alt domeniu de studiu, studiul începe prin colectarea câtorva informații de bază. În cazul geografiei, acesta este răspunsul la intrebarea unde. Cunoasterea locurilor, activitatilor și caracteristicilor de mediu reprezinta primul pas în abordarea realitatii dintro perspectivă geografică. În continuare, studiul geografic înseamnă a răspunde la alte întrebări importante: De ce sunt oamenii și activitățile localizate în anumite regiuni? Cum caracteristicile și activitățile dintrun anumit loc interacționeaza pentru a face acest loc unic, și care sunt relațiile dintre diferite locuri? Ce factori sau forțe provoaca aceste distribuții de caracteristici și activități? Cum și de ce sunt aceste distribuții în schimbare? Și cum putem modifica aceste distribuții în beneficiul oamenilor?

Geografia este adesea menționată ca o știință spațiala. Literalmente, geografia înseamnă „descrierea pământului”, dar, de fapt, multe alte științe abordeaza, întrun fel sau altul, acest subiect. Deci, geografia poate fi mai bine definită ca studiul comportamentului spațial al societatii umane, al relațiilor spațiale între locuri, a proceselor spațiale care creează sau mențin acele comportamente și relatii. Din punct de vedere spațial, geografia studiază modul în care elementele sunt distribuite, modul în care au loc mișcări, și modul în care procesele funcționează în spațiu.

Geografia este studiul interacțiunilor tuturor fenomenelor fizice și umane în locuri individuale și modul în care interacțiunile dintre locuri formeaza modele și organizeaza spațiul. Convențional, geografia este împărțita în două discipline de bază.

·Geografia fizică studiază caracteristicile mediului natural: când geografia se concentrează pe subiecte cum ar fi clima, solul și vegetația, aceasta este o stiinta naturala.

·Geografia Umană studiază grupurile umane și activitățile lor, cum ar fi limba, industria, precum și construirea de orașe, fiind o știință socială. Geografia Umană este un domeniu larg de cercetare științifică care cuprinde o gamă variată de subdomenii, cum ar fi geografia sociala, economica, politica, culturala. Dintre acestea, geografia economică este preocupata de modelele spațiale de producție, distribuție și consum de bunuri și servicii, precum și de variația activităților economice în spatiu la diverse scari geografice, de la local la regional și global.

Geografia face trecerea de la științele fizice și științele sociale, astfel, ea are un puternic caracter interdisciplinar. Geografii investigheaza procesele care stau la baza tuturor distribuțiilor observate și modelelor. Tehnologia a accelerat ritmul de schimbare, și cunoasterea forțelor schimbarii este esențială pentru înțelegerea și gestionarea modelelor la nivel mondial care ar putea apărea în viitor.

Geografia moderna este similara cu alte domenii ale cunoașterii în conținut, dar distincta în abordare. Numărul mare de subiecte analizate de geografie este la fel de studiat de o gamă largă de discipline științifice (climatologie, hidrologie, știința

solului, biologie, istorie, demografie, sociologie, economie, științe politice, și altele). Ceea ce distinge geografia de aceste discipline este abordarea sa unica, holistică și integratoare a cunoașterii.

Geografia oferă un mod de gândire și de înțelegere a lumii în care trăim. Nici o altă disciplină științifică nu are această abordare. Geografia este integratoare în abordarea sa de cunoaștere. De exemplu, pentru a înțelege foametea în Africa, geografii examineaza relațiile dintre climă, sol, practici agricole, creșterea populației, prețul alimentelor, degradarea mediului, instabilitatea politica, razboaiele civile și încă alți factori relevanți. Pentru a explica criza politica din Orientul Mijlociu, geografii studiază interdependențele dintre resursele de apă și energie, diferențele în credințele religioase, modelele de evolutie istorica, legăturile internaționale ale grupurilor locale și strategiile contradictorii pentru realizarea creșterii economice. Interdependenta dintre factorii care afectează regiunile lumii ne ajuta sa intelegem de ce oamenii dezvolta un anumit comportament spațial. Geografii integreaza cunoștinte legate de forțele sociale, economice, politice, culturale și de mediu care modelează activitatea umană în locuri și regiuni din întreaga lume.

Concepte geografice de bază

Geografii folosesc termenul spațial ca un modificator esențial în definirea întrebărilor lor și formarea conceptele. Întrebările geografice au punctul de plecare în observațiile de bază despre localizarea și natura locurilor și cu privire la modul în care locurile sunt similare sau diferite unul de altul. Astfel de observații, deși par simple, sunt importante pentru intelegerea lumii în care trăim.

Geografii colecteaza și analizeaza informații geografice, dar ele se concentreaza pe diferite teme și folosesc abordări analitice variate:

• Analiza areala integrează caracteristicile geografice ale unei zone sau un loc;

• Analiza spațială subliniază interacțiunile dintre locuri;

• Analiza sistemelor geografice se concentreaza pe înțelegerea interacțiunilor dintre mediul natural și societatea umana.

Conceptele de bază din geografie vor fi analizate în funcție de aceste trei linii de gândire. Deci, pentru analiza areala, conceptele de bază sunt: locul, pozitia sau localizarea și regiunea.

Locul, un concept legat de localizarea geografica, se referă la caracteristicile fizice și culturale. Fiecare loc are o combinație unică de caracteristici fizice și umane. Locul are pozitie geografica, dimensiune, atribute care se dezvoltă și se modifică în timp, este rațional structurat, interacționează cu alte locuri și poate forma regiuni bazate pe asemănările și diferențele dintre acestea.

Localizarea poate fi absolută sau relativă. Localizarea absolută este identificarea unui loc printrun sistem precis și unanim acceptat de coordonate, de aceea este numita uneori localizare matematica și este descrisa cu referire la

latitudine și longitudine. Localizarea relativă este poziția unui loc în raport cu cea a altor locuri și activităti.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geografie Economica Mondiala.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
74 pagini
Imagini extrase:
74 imagini
Nr cuvinte:
38 216 cuvinte
Nr caractere:
236 271 caractere
Marime:
850.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!