Geografia resurselor agroturistice II - curs

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURS 1

RESURSE TURISTICE ANTROPICE

Spre deosebire de resursele atractive apartinand cadrului natural, care sunt un dar al naturii , zestrea turistica antropica reprezinta o insumare de elemente cu functie recreativa create de om. Aparitia lor ca obiective de interes turistic nu poarta intotdeauna premeditarea, adica nu au fost construite in acest scop ci din potriva in majoritatea cazurilor au indeplinit alte atributii economice strategice culturale.

Principalele trasaturi recreative ale obiectivelor de provenienta antropica au la origine urmatoaree insusiri:

-vechimea obiectivului

-unicitatea

-ineditul

-dimensiunea

-functia

Vechimea unui obiectiv construit de mana omului, indiferent de dimensiunea si fizionomia acestuia este o sursa de atractie turistica. Efectul atractiv al vechimii se diminueaza odata cu apropierea de vremurile noastre fara a se putea stabili o relatie directa de proportionalitate, aceasta deoarece nu toate obiectivele produse de mana omului impresioneaza in acelasi mod vizitatorul.

Vechimea elementelor atractive antropice pune in miscare stimulii psihologici ai caror efect este cu atat mai mare cu cat turistii sunt mai bine informati iar crearea atmosferei locului lor de provenienta este mai bine descrisa.

Umicitatea anumitor obiective ,edificii sau activitati umane sunt o sursa inepuizabila de atractivitate. Unicitatea poate rezulta fie dintro actiune deliberata a creatorului(autor al unui singur produs fara copii sau variante) fie prin distrugerea sau disparitia obiectivelor de acelasi gen.

Obiectivele unice sunt statuile si casele memoriale dedicate unor personalitati distincte.ex turnul din Piza ai carei inclinare maxima fata de planul vertical este de 4,25 metri.

O alta insusire turistica a obiectivelor de provenienta antropica provine din ineditul lor fizionomic pozitional sau structural compozitional. Fizionomic este de fapt rezultatul originalitatii adica a se construi mai durabil, mai impozabil si mai frumos.

O alta insusire turistica a obiectivelor de provenienta antropica o constituie functia actuala sau anterioara ale anumitor edificii cu o tenta specifica.

CURS 2

Astfel la nivel mondial aceasta trasatura este reprezentata de Bastilia sau Turnul Londrei care au devenit puncte importante ale cererii turistice fiind reprezentate mai putin prin aritectura lor.

Avand in vedere cele prezentate putem concluziona ca resursele turistice antropice pot fi clasificate astfel:

1.edificii istorice

2 edificii religioase

3 resurse care apartin edificiilor culturale si sportive

4 edificii economice cu functie turistica

5 monumente, statui si placi enumerative

6 edificii cu functie turistica propriu zisa

7 activitati umane cu functie turistica

8 resurse turistice de natura etnografica

1 Edificii istorice:

-reprezinta o serie de constructii care apartin mileniilor si secoalelor trecute raspandite cu deosebire in regiunile de afirmare a marilor civilizatii.

Se remarca in cadrul acestei categorii castelele care sunt locuinte fortificate ale seniorilor feudali raspandite peste tot in lume.

In primul rand ele sunt elemente de habitat construite de feudali in interiorul proprietatii.

O categorie aparte de castele sunt cele constuite in locuri de vanatoare a caror caracteristici nu sunt cele de latura strategica ci de latura artistica. Ca urmare ele nu sunt constuite pe stanci si faleze inalte, versanti abrupti, ci in mijlocul unor domenii intinse, parcuri si gradini usor accesibile.

Pe masura ce ne apropiem de vremurile noastre edificiile devin tot mai samptuoase si mai monumentale. Predomina in cadrul acestor constructii latura artistica si ceea politico administrativa.

In functie de marimea lor si de bogatia zestrei interioare castelele se constituie ca obiective turistice de real interes pentru o pondere majora din cererea turistica. Exista numeroase situatii cand puterea lor de atractivitate este sustinuta de istoria desfasurata intre zidurile castelului respectiv de decoratiunile interioare si mai putin de constructia ca atare

Tot in cadrul acestei categorii intra cetatile care se detaseaza prin cresterea gradului de complexitate constructiva si prin concentrarea in perioada functionarii lor cu habitat a unei populatii mai numeroase.

Pe teritoriul tarii noastre edificiile din categoria cetatilor au fost construite inca din epica fierului .Se remarca in acest caz cetatea de la Teleac in apropiere de Alba Iulia, cetatile feudale se impun prin masivitatea si fortificatiile lor ,consecinta a cresterii nevoilor de aparare in urma aparitiei artileriei de asalt dar si al inbunatatirii mijloacelor constructive.

O multime de cetati a ridicat Stefan cel Mare in Moldova dea lungul marginii rasaritoare a tarii sale,:Saraca, cetatea Alba Orhei in Transilvania apar cetati de piatra si pamant sau lemn, la Deva,Sighisoara Alba Solia, Fagaras :specifice Transilvaniei sunt cetatile taranesti care sunt stapanite si aparute de obstea sateasca:Cristina Prejner Rasnov Agrita etc.

In Bucuresti se mosteneste topicul atribuit intial cetatii lui Bucur. Craiova a fost cunoscuta pe vremuri sub numele de Cetatea Baniei. Brasovul Sibiul si Bistrita pastreaza numeroase resturi ale cetatilor de odinioare. Ele au avut incintele intarite si o arhitectura foarte bine pusa in evidenta

Pe langa castele si cetati in cazul edificiilor istorice sunt incluse castele romane forturile si fotficiatiile.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geografia Resurselor Agroturistice II - Curs.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 782 cuvinte
Nr caractere:
23 648 caractere
Marime:
30.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Cozac
Sus!