Formele de relief granitic

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Datorita conditiilor specifice de modelare morfo-climatica, cat si datorita proprietatilor fizico-chimice ale rocilor granitice, se contureaza o serie de forme de relief:

1. Arena granitica

Apare de obicei in climatele calde si in cele temperate. Ea rezulta ca urmare a dezagregarii, fiind constituita dintr-o patura groasa de materiale conturoase si in general marunte, care se desfasoara la baza versantilor protejand roca din albia vailor. Procesele de siroire si eroziune fluviatila pot deplasa acest material formand o aglomerare de stanci care capata aspectul unei arene cu baza neteda, insa inecata in materiale granitice. In cazul umiditatii excesive, aici se instaleaza turbarii, arena granitica functionand ca un sol poros care se satureaza cu apa. Arena granitica este supusa procesului de alterare chimica datorita excesului de umiditate si stagnarii apei, transformandu-se treptat in ergila fina de tipul caolinului.

Fig. 1 - schita geomorfologica a formelor de relief granitic

Uneori inainte de formarea arenei granitice propriu-zise, dezagregarea creaza ingramadiri de blocuri de diferite dimensiuni care pot fi intalnite pe vai sau chiar pe versanti. Framitarea acestor blocuri conduce la formarea unor particule mai mici specifice arenei granitice. Tipice pentru regiunile granitice sunt blocurile sferice care pot fi dispuse sub forma unor aglomerari, blocuri izolate sau blocuri balansoare (in echilibru fragil). Desfacerea granitului in blocuri sferice este favorizara de existenta retelei de fisuri si diaclaze ortogonale, mai ales in masa granitelor cu granule grosiere. Imagini foarte caracteristice intalnim la S de Masivul Central Francez

2. Capatanile de zahar

Se dezvolta in conditiile climatului inter-tropical cald si umed, cu un anotimp ploios. Au forma de montiguri cu aspect de cupole relativ conice ale caror inaltimi ajung pana la cateva sute de metri (100-300m). aspectul rotunjit este determinat de procesul descuamarii sferice. In general, geneza capatanilor de zahar este explicata prin faptul ca inainteaza prin reteaua de diaclaze determinand desprinderea de blocuri ale caror margini se rotunjesc formand o arena granitica ce inconjoara capatana de zahar. Dupa alte pareri, dezagregarea produce o exfoliere a granitului, mai ales prin procesul de dezagregare chimica, fapt ce conduce la crearea unor forme rotunjite. Aceste forme se intalnesc in Rion de Janeiro, Guiana Franceza, India, Madagascar, adica in spatii intertorpicale.

3. Taffonii

Sunt excavatii semisferice cu diametre ce ating uneori ce ating uneori cativa metri, care se intalnesc pe pantele accentuate, acolo unde roca este dexvelita de sol si vegetatie. Ele se intalnesc in climatele unde exista un anotimp secetos. Granitul se transforma in argila datorita unor conditii locale pe spatii de cativa metri, iar in timpul sezonului ploios apa indeparteaza argila slab coeziva, lasand in urma aceste goluri.

4. Lapiezuri

Sunt santulete alungite formate de catre apa precipitatiilor prin procesul de alterare fizico-chimica a granitului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Formele de relief granitic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
450 cuvinte
Nr caractere:
2 678 caractere
Marime:
14.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
Formele de relief granitic, geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Achim Florin
Sus!