Dobrogea și Delta Dunării

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Provincia turistica Dobrogea cuprinde intreg spatiul dintre Dunare si Marea Neagra unde se gasesc, alaturi de peisaje naturale variate si numeroase obiective antropice in randul carora se impun vestigiile istorice. Geografic sunt separate patru subunitati de podis: Dobrogea de Nord, Podisul Casimcei, Podisul Dobrogei de Sud, litoralul dobrogean al Marii Negre), la care se adauga Delta Dunarii, toate impunandu-se prin caracteristici turistice specifice la care se adauga echipamente adecvate pentru o multitudine de forme de turism.

Potentialul turistic

Geologic, Podisul Dobrogei se prezinta ca un mozaic petrografic care se impune in peisaj printr-o varietate de forme.

Relieful are caracteristici distincte. Formele carstice raman cele mai spectaculoase reliefuri din cadrul podisului. Formele frecvent intalnite sunt: martori ruiniformi, chei , lapiezuri, doline si pesteri. Cele mai cunoscute pesteri care se afla sub regim de protejare sunt pe vaile Mangalia ( Limanu), Movile ( langa mangalia), si pe valea Casimcea ( Liliecilor, La Adam, Cheia).

Clima este favorabila activitatii turistice pe toata durata anului, dar cu un accent pe intervalul mai-octombrie. Caracteristicile climatice sunt influentate si de existente Marii Negre si a baltilor Dunarii.

Apele curgatoare , cu exceptia Dunarii sunt scurte, au debite scazute; se adauga izvoarele termale de la Mangalia si Harsova.

Lacurile sunt numeroase si au un potential turistic ridicat. Se remarca mai intai laguna Razelm ( cel mai mare complex lacustru din tara , fiind format din lacurile : Razelm, Golovita, Smeica si Sinoe care totalizeaza o suprafata de 73 000 ha; separate de grinduri si insule precum Popina, Gradistea, Bisericuta si Istria). Complexul Razelm reprezinta o importante baza piscicola si de vanatoare. Lacul Siutghiol la vest de statiunea Mamaia este renumit nu numai ca baza de pescuit ci si pentru practicarea sporturilor nautice, existenta unor baze de agrement.

Pe latura dunareana sunt numeroase lacuri, de tip liman fluviátil sau balta pe malurile carora au fost realizate amenajari pentru agrement. Pe litoral sunt mai multe limane fluvio-maritime ce-au suferit cele mai multe transformari (Techirghiol, Tasaul, Tatlageac).

Cele mai importante rezervatii din Dobrogea sunt : Valea Fagilor ( rezervatie forestiera), pestera Limanu, pestera La Movile, rezervatia cinegetica “Ion Corvin”, rezervatia Gura Dobrogei, rezervatia naturala peisagistica Masivul Cheia, punctul fosilifer de la Cernavoda, Lacul Sarat de la Murighiol, rezervatia paleontologica Agighiol. La acestea se adauga Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (57621 ha) si Parcul National Muntii Macinului (11345 ha).

Potentialul antropic

In lungul Dunarii, in mai multe localitati s-au gasit urmele unor asezari din perioada geto-dacica, romana sau din primul mileniu. Se impun atentiei urmele cetatilor grecesti de la Histria ( sec VII), Tomis - Constanta, Callatis – Mangalia si Arganum ( sec VI-V), cetatea bizantina de la Enisala ( sec X –XI). La acestea se mai adauga numeroase obiective istorice, de ordin economic, cultural din orasele Constanta, Mangalia, Medgidia, Tulcea, Babadag etc.

Importante sunt elementele etnofolclorice ( atat romanesti dar si turco-tatare sau lipovenesti), asezarile omenesti cu specific deltaic ( cu case mici din stuf) etc.

Zone si centre turistice

Zona Delta Dunarii

Ocupa o suprafata de 254 000 ha, fiind cuprinsa intre prima bifurcatie a Dunarii ( la Patlageanca), bratele Dunarii si tarmul Marii Negre. Delta propriu –zisa impreuna cu Complexul lagunar Razim si lunca Dunarii formeaza Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, o regiune protejata, in care activitatile antropice sunt strict controlate.

Peisajul natural cu valoare turistica este dominat de lacurile si lumea vegetala si animala ce caracterizeaza aceste unitati acvatice

Principalele arii turistice accéptate in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sunt: Letea; Chilia- Pardina; Mila 36-23; Matita Bogdaproste; Gorgona-Uzlina; Rosu-Puiu; Razim-Dranov, cu complexul turistic Murighiol si camping la Portita; Grindul Lupilor-Chituc; litoralul cu plajele de la Sulina, Sf Gheorghe, Chituc si portita. Sunt stabilite de asemenea 7 trasee turistice pentru circulatia fluviala.

Potentialul antropic este reprezentat prin obiectivele aflate in orasele Tulcea, Sulina si in satele din Delta sau din lungul bratului Sf Gheorghe.

Localitatile rurale cu importanta turistica in Delta sunt : Chilia Veche, Letea ( agroturism , centru piscicol si de vanatoare), CA Rosetti , iar in lungul bratului Sf Gheorghe : Mahmudia, Murighiol ( rezervatie naturala – lacurile Saraturile I, II, III cu namoluri sapropelice; Maliuc, Crisan ( centru de informare si cercetare a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii) si Caraorman (sat tradicional pescaresc, rezervatie forestiera).

Zona litoralului

Se compune din doua sectoare distincte: litoralul situat la Nord de Capul Midia cu caracter de campie, plaji, grinduri, si cuvete lacustre si litoralul inalt cu faleza intre 2 si 15 m.

Sectorul nordic se remarca prin tarmuri joase, plaja neamenajata, cu un grad mare de stabilitate si o granulatie fina a nisipului; cu rare asezari omenesti si grad de utilizare pentru turism nesemnificativ. Intre bratul Sf Gheorghe si Capul Midia se gasesc numeroase cordoane litorale intre care se impune prin dimensiuni si insemnatate pentru turism Complexul lagunar Razim format din mai multe lacuri (Razim, Zmeica, Sinoe, Golovita) la care se adauga limanul Babadag. Aici exista areale favorabile pentru pescuit sportiv, agrement nautic si vanatoare sportiva.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dobrogea si Delta Dunarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 478 cuvinte
Nr caractere:
9 139 caractere
Marime:
9.59KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Dima Georgiana
Sus!