Oscilații și Unde

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Cinematica oscilatorului armonic este data de relatiile 1.8, 1.11 si 1.12. A, ? si ? sunt parametri independenti; A si ? pot fi determinati numai din conditiile initiale iar ? din conditiile dinamice ale sistemului, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza. Miscarea este periodica cu perioada , independenta de amplitudine.

Forta care genereaza oscilatia armonica este de tip elastic, proportionala cu deplasarea fata de pozitia de echilibru, cu semn negativ, adica F = - kx si Se observa ca pulsatia si, deci, perioada miscarii sunt determinate de valoarea masei punctului material si de caracteristicile fortei elastice, adica de conditiile initiale.

Pentru un sistem ce executa o miscare oscilatorie, solutia de tip oscilator armonic se obtine in limitele in care forta care determina miscarea este liniara in deplasare sau, la o dezvoltare in serie in jurul pozitiei de echilibru termenii de ordin superior pot fi neglijati.

Proprietatile ecuatiei diferentiale a oscilatorului armonic

Ecuatia diferentiala a oscilatorului armonic

(1.14)

este o ecuatie diferentiala de ordinul al doilea, liniara, omogena si cu coeficienti constanti. Se poate verifica imediat ca daca x(t) este o solutie a ecuatiei (1.14), atunci si ax(t), cu a o constanta este o solutie a aceleiasi ecuatii. De asemenea, daca y(t) este o solutie, atunci si z(t) = x(t) + y(t) verifica relatia (1.14).

Intr-adevar,

si se observa ca proprietatea este adevarata datorita liniaritatii ecuatiei (1.14).

Se demonstreaza ca o ecuatie de tipul oscilatorului armonic admite doua solutii independente si ca oricare solutie se poate exprima ca o combinatie liniara a acestor solutii care, in domeniul real, sunt functiile si Solutia generala a unei ecuatii de forma (1.14) este, deci,

care poate fi scrisa in doua moduri

, cu si

, cu si (2.1)

Din (1.15) rezulta ca

, ,

Ecuatia diferentiala neomogena care corespunde relatiei (1.14) este

(2.2)

unde f(t) este o functie generica ce depinde de timp si care, in particular, poate fi constanta.

Daca xp(t) este o solutie particulara a ecuatiei neomogene, solutia generala a acestei ecuatii va fi

. (2.3)

Fie x1(t) solutia ecuatiei (2.2) corespunzatoare functiei f1(t), respectiv x2(t) solutia corespunzatoare functiei f2(t). Atunci, pentru f1(t)+ f2(t), solutia va fi x1(t)+x2(t).

Deci,

Acest rezultat, care este consecinta liniaritatii ecuatiei, se numeste principiul superpozitiei: daca intr-o situatie determinata exista o solutie a ecuatiei de miscare iar intr-o situatie diversa o alta solutie, pentru verificarea simultana a celor doua solutii se considera drept solutie suma celor doua (pentru ca contemporaneitatea nu altereaza in nici un mod situatiile preexistente)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Oscilatii si Unde.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
6 898 cuvinte
Nr caractere:
38 588 caractere
Marime:
612.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
unde, oscilatii, ecuatie
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Profesorului:
Cristi Dumitrescu
Sus!