Fenomene Bioelectrice

Extras din curs:

PROPRIETĂȚI ELECTRICE ALE CELULELOR

POTENȚIALUL DE REPAUS

POTENȚIALUL DE ACȚIUNE

SINAPSE NEURONALE

- Proprietățile electrice ale celulelor sunt legate de caracteristicile membranei celulare.

- Existența și menținerea unui potențial de repaus este o caracteristică a tuturor celulelor.

- Răspunsul la un potențial de activare este o caracteristică a celulelor excitabile.

O caracteristică de bază a unei celule vii este existenţa unei diferenţe de potenţial electric între faţa externă şi cea internă a membranei celulare. În interiorul celulei, respectiv în mediul interstiţial, potenţialul este acelaşi. Deci diferenţa de potenţial se stabileşte între aceste medii. Această diferenţă de potenţial se numeşte potenţial de repaus celular (PR) (spre deosebire de cel din timpul activităţii). Are valori cuprinse între (– 50) – (-100) mV.

Această diferență de potențial apare datorită repartiției inegale a unor ioni între cele două fețe ale membranei celulare.

Sistemul nervos periferic şi central constituie o vastă reţea de comunicaţie în cadrul organismului, reţea în care pentru transmiterea semnalelor este utilizat un fenomen de natură bioelectrică, influxul sau impulsul nervos.

Impulsul nervos reprezintă variaţia tranzitorie şi propagabilă a potenţialului de membrană al fibrelor nervoase, numită potenţial de acţiune (PA), produsă de un stimul (uneori există şi o activitate celulară spontană).

Potenţialul de acţiune este o depolarizare trecătoare a membranei celulare prin care interiorul celulei devine mai puţin negativ decât în stare de repaus şi diferenţa de potenţial de o parte şi de alta a membranei celulare scade.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fenomene Bioelectrice.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Marime:
774.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!