Efectele radiațiilor ultraviolete

Extras din curs:

Fiecare dintre noi este expus la radiatiile ultraviolete emise de soare. In cantitati mici, acestea sunt favorabile sanatatii si joaca un rol esential in sinteza vitaminei D. In schimb, in expunerea prelungita la soare se poate afla originea unor problema grave de sanatate.

La rasaritul soarelui, intensitatea este mai scazuta; cu cat acesta se inalta mai sus pe cer, cu atat radiatiile UV devin mai intense. Radiatiile UV sunt foarte puternice pe cer senin, dar se pot mentine la un nivel ridicat si daca exista nori. La inaltimi mari, atmosfera absoarbe mai putine radiatii UV. Cu cat ne apropiem de regiunile ecuatoriale intensitatea radiatiilor UV creste.

Este necesar sa asiguram pielii noastre fotoprotectia de care are nevoie, prin diverse metode: - limitarea expunerii la mijlocul zilei; - statul la umbra; - purtarea de vesminte protectoare; - protejarea ochilor, a fetei si a gatului, cu ajutorul palariilor cu boruri largi; - folosirea ochelarilor de soare dotati cu protectie laterala si cu o forma cat mai bine adaptata fetei; - aplicarea repetata a ecranelor protectoare (creme, lotiuni) cu spectru larg si cu factor de protectie de minimum 15; - protejarea sugarilor si a copiilor mici.

“Mituri” legate de soare si efectele sale: - Bronzul este un semn de sanatate; - Bronzul protejeaza impotriva soarelui; - Pe vreme noroasa, nu putem face insolatie;

Efectul nociv al razelor solare nu ne afecteaza in apa; - Radiatiile UV nu sunt periculoase iarna; - Cremele solare ne permit o expunere prelungita la soare; - Intrerupand in mod regulat baile de soare, nu riscam sa facem insolatie; - Daca nu simtim caldura razelor solare, inseamna ca nu exista nici un risc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectele Radiatiilor Ultraviolete.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Marime:
14.92KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!