Sistemul fiscal

Previzualizare curs:

Extras din curs:

In cadrul economiei romanesti, rolul sistemului fiscal este de a asigura finantarea economiei publice pe calea prelevarilor fiscale, alaturi de alte mijloace care sa permita statului interventii in economia nationala pentru corectarea unor fluctuatii negative ale ciclului economic. Fluxurile monetare ce actioneaza prin intermediul prelevarilor fiscale sunt supuse unui control direct.

Resursele de natura fiscala constituie sursa principala de finantare ce da posibilitatea statului sa intervina pe piata prin subventii, investitii si indirect prin valoarea totala a alocatiilor provenite din economia reala.

In etapa actuala, in lume, prelevarea se realizeaza prin intermediul impozitului.

Factorii de natura economica, care constituie baza de concepere a diferitelor instrumente fiscale si selectarea lor este determinata de existenta si modul de interpretare a unor principii generale de natura fiscala dar si de obiectivele de natura economico-sociala urmarite de stat. Se explica deci, existenta sau inexistenta impozitelor si diversitatea lor.

Conceptele utilizate sunt diverse, iar incercarile de a stabili explicatii standardizate au scos in evidenta o serie de sarcini de sistematizare. Astfel, conceptul de fiscalitate este explicat ca fiind un sistem de percepere a impozitelor. Alteori avem de a face cu o abordare juridica ,,sistem de legi referitoare la fisc sau la perceperea impozitelor".

Din cele de mai sus putem sintetiza 2 elemente:

1. impozitul cu definitiile sale;

2. fiscul, adica administratia obligata cu perceperea impozitelor;

Analiza vasta si complexa a aspectelor fiscale trebuie sa aiba in vedere definirea procedeelor specifice teoriei si practicii fiscale care sa reuneasca ansamblul elementelor de natura economica, tehnica si administrativa referitoare la activitatea de impunere.

Sistemul fiscal cuprinde un ansamblu de concepte, principii, metode, procedee (sistemul de cote, platitori etc.) intre care se manifesta relatii ce apar ca urmare a proiectarii, legiferarii si perceperii impozitelor si care sunt gestionate, conform legislaliei fiscale, in scopul realizarii obiectivelor propuse.

Cand se abordeaza sistemul fiscal trebuie avute in vedere:

1. sistemul de impozite si taxe directe si indirecte care functioneaza in cadrul economiei romanesti. Acest sistem trebuie cuprins intr-un act normativ elaborat de puterea legislativa. Legislatia specifica veniturilor bugetului statului este un element fara de care nu se poate nici aseza, nici previziona, pretinde si incasa veniturile bugetare respective;

2. metodele si procedeele utilizate atat pentru determinarea, asezarea, dar si pentru urmarirea si incasarea veniturilor cuvenite statului;

3. aparatul fiscal care sa reuneasca cele doua elemente, sa le puna in miscare, sa urmareasca evaluarea, incasarea si varsarea lor in contul bugetului. Acest aparat este factorul determinant (motorul punerii in miscare a metodelor si procedeelor folosite pentru incasarea veniturilor).

1.1. Coordonate ale politicii fiscale

Pentru a intui directiile fiscale ale economiei romanesti; trebuie sa avem in vedere o prevedere si o anticipare a deciziilor responsabililor guvernamentali si politici, dar care sunt dificil de anticipat si cuantificat. Trebuie sesizate unele tendinte ale unor coordonate generale desprinse dintr-o atitudine pragmatica, care pune accentul pe eficacitatea sistemului actual.

Sistemul fiscal reprezinta un instrument de prelevare si de directionare a veniturilor statului, folosit cu scop interventionist in economie. E1 produce un conflict in modificarea pretului generand redistribuiri de venit care pot influenta negativ activitatea agentilor economici sau a contribuabililor. Politica fiscala se poate, deci, confrunta cu problemele legate de optimizarea sistemului fiscal capabila sa stimuleze efortul de a produce, de a economisi si investi, competitivitatea prin pret, cresterea economica durabila etc.

Un sistem fiscal perfect neutru nu este posibil de realizat. Pentru a creste neutralitatea sistemului fiscal roman ar trebui ca metodele si tehnicile de impunere sa nu influenteze relatiile concurentiale dintre agentii economici. Consideram necesar sa se introduca unele elemente tehnice prin care sa se asigure reglarea diferitelor fluctuatii economice cu caracter conjunctural.

Toate deciziile luate ar trebuie sa se caracterizeze prin coerenta si sa fie in concordanta cu politica fiscala aplicata in tarile europene dezvoltate, pentru a se asigura stabilitatea legislatiei fiscale. Stabilitatea legislatiei fiscale asigura in ultima instanta reducerea costului administrarii impozitelor si taxelor atat la nivelul agentilor economici, cat si al administratiei publice.

Daca unele legi ar institui impozite cu cote oscilante in anumite limite, acestea s-ar putea adapta mai rapid la diferitele fluctuatii economice. Pentru a se obtine unele efecte reale trebuie reduse cheltuielile publice destinate unor institutii supradimensionate care nu asigura servicii publice reale de calitate si operative.

Pentru a se realiza si obtine unele efecte reale ar trebui eliminate treptat contributiile ce se percep pentru constituirea unor fonduri speciale extrabugetare care cresc costurile, influenteaza presiunea globala si modul de luare a deciziilor si de gestionare a fondurilor agentilor economici.

Ne confruntam in etapa actuala cu un numar foarte mare de impozite si taxe iar unele din ele sunt nejustificate sau contravin principiilor impunerii. Avem in vedere taxele locale percepute pentru construirea de locuinte sau alte amenajari gospodaresti personale.

Pentru a se asigura maximizarea randamentului sistemului fiscal, fara ca presiunea fiscala sa devina insuportabila, se impune respingerea facilitatilor fiscale ce distrug neutralitatea si stimuleaza evaziunea fiscala legala.

Descurajarea si eliminarea fraudei fiscale cere ca, alaturi de cresterea sanctiunilor fiscale, sa se modifice si legislatia evaziunii fiscale introducandu-se sanctiuni administrative si penale mult mai drastice si diversificate.

Fiscalitatea nu este neutra in raport cu decizia de a investi, ci ea influenteaza evolutia sau restrangerea investitiilor din economie.

Atat politica fiscala cat si cea monetara intervin asupra fluxurilor din economie, actionand asupra cresterii sau diminuarii veniturilor distribuite, utilizate pentru consum, economisite si investite. Nivelul si distributia veniturilor la nivel national influenteaza asupra deciziilor de politica fiscala. Maximizarea Venitului National pe locuitor trebuie sa aiba in vedere influentarea impozitelor pe diferite venituri realizate. Cresterea presiunii exercitate de acestea trebuie evitata pentru ca determina scaderea productiei in general. Totodata impozitul pe salarii, pe profit si pe consum reduce veniturile care pot fi economisite si investite la nivel individual si global.

Cresterea profiturilor investite stimuleaza cresterea veniturilor salariale si acumularea de capital. Facilitatile pe care trebuie sa le cuprinda legislatia fiscala trebuie sa aiba in vedere crearea surplusului monetar pentru noi investitii si cresterea bazei de calcul pentru impozitele viitoare.

1.2. Trasaturile sistemului fiscal

Pentru ca sistemul fiscal sa raspunda unor cerinte, el trebuie sa se caracterizeze prin anumite trasaturi si sa indeplineasca anumite functii.Trasaturile ce caracterizeaza sistemul fiscal sunt determinate de calitatile impozitelor ce compun sistemul,cu alte cuvinte gradul in care se respecta principiile impuneriidetermina si calitatea impozitelor si pe cale de consecinta si calitatea sistemului

Bibliografie:

1. Basno C., Introducere in teoria finantelor publice, Bucuresti, 1994;

2. Conduneanu C., Sistemul fiscal in stiinta finantelor publice, Ed. Codecs, 1998;

3. Juravle V., Vintila G., Metode si tehnici fiscale, Ed. Rolcris, Bucuresti, 200;

4. Morar I.D., Introducere in studiul finantelor publice, Ed. Universitatii din Oradea, 2001;

5. Morar I.D., Sistemul fiscal romanesc. Traditie si capacitate de adaptare, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2000;

6. Mosteanu Tatiana , Obligatiile fiscale ale agentilor economici, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti, 2000;

7. Talpos I., Enache C., Fiscalitate aplicata, Ed. Orizonturi universitare, Timisoara, 2001;

8. Talpos I., Finantele Romaniei, Ed. Sedona, Timisoara, 1995;

9. Vasile R., Moneda si politica fiscala, Ed. Uranus, Bucuresti, 1994;

10. Vacarel I. si colectiv, Finante publice, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2000;

11. Vacarel I., Politici economice si financiare, de ieri si de azi, Ed. Economica, 1996;

12. * * *, Anuarul statistic;

13. * * *, O.G. 70/1994 privind impozitul pe profit;

14. * * *, O.G. 217/1999;

15. * * *, O.G. 47/1999;

16. * * *, O.G. 127/1999;

17. * * *, Legea 27/1994 privind finantele publice locale;

18. * * *, O.G. 62/1998;

19. * * *, O.G. 73/1999 privind impozitul pe venit;

20. * * *, Legea 147/1997;

21. * * *, O.G. 27/2000;

22. * * *, O.G. 17/2000;

23. Legea 571/2003-Codul fiscal cu modificarile ulterioare;

24. Legea 343/2006-cu privire la modificarea Codului fiscal.

25. OG.106/2007 cu privire la modificarea Coului fiscal.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul fiscal.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
44 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
21 118 cuvinte
Nr caractere:
114 507 caractere
Marime:
178.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
sistem fiscal, Venituri, Economie, salarii
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Ion Morar
Sus!