Previziune economică

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Activitatea de previziune consta in formularea de pareri privind tendintele princip ale evolutiei siimplicatiile acestora, ceea ce permite stabilirea de masuri pt influentarea unor componente ale sistemului econ in sensul dorit.

Termeni folositi:

1.Conjuctura are semnif unei opinii bazate pe ipoteze si supozitii rezultand uneori din aparente sau calcule probabilistice.

2.Predictia are sensul de prezicere, de a anuntacevaceurmeazasa se intampl independent de vointanoastra, caurmare a unor forte supranaturale.

3.Prospectiva –studiu asupra viitorului in ipoteza in care acesta poate fi orientat ceea ce pp ca deciziile actuale sa fie luate in functie de ideea care se formeaza despre viitor.

4.Pronostic desemneaza o ipoteza referitoare la desfasurarea viitoare a unor evenim si actiuni precum si la modul de finalizare a acestora, ipoteza care se bazeaza in mare masura pe intuitie si mai putin pe calcule probabilistice.

5.Prognozaeste o lucrare previzionala care consta in prevederea desf in perspectiva a unui fenom pe baza studierii imprejurarii si factorilor care o influenteaza.Are un grad ridicat de certitudine.

6.Planificarea consta intr-un sistem de decizii prin care se stabilesc niveluri, ritmuri si proportii ale dezv viitoare pe baza studierii cerintelor pietei si a resurselor disponib astfel incat sa rezulte o activitate eficienta.

7.Programarea consta in stab unui traseu ce conduce la realizarea obiectivului urmarit prin structurarea componentelor si ierarhizarea prioritatilor.

8.Proiectia-consta in prelungirea in viitor a traiectoriei preexistente.

Etapele fundamentale ale activitatii de previziune :

1.Stabilirea clara si riguroasa a subiectului si obiectului previziunii

2.Fixarea orizontului de timp ale previziunii s idelimitarea spatiala a fenomneului previzional

3.Stabilirea surselor de informatii necesare previziunii, culegerea si prelucrarea datelor statistice

4.Realizarea analizei diagnostic

5.Alegerea metodei de previziune care se realizeaza tinand cont de scopul previziunii,de informatiile disponibile de orizontul de previziune

6.Realizarea efectiva a previziunii prin aplicarea metodei pt care s-a optat

7.Alegerea modalitatii de prezentare a rezultatelor activitatii de previziune

8.Verificarea acuratetei metodei de previziune aplicata

Principiile activitatii de previziune :

1.Necesitatea valorificarii corelatiilor temporale, principiu care decurge din caracterul dinamic al proceselor econ si sociale

2.Necesitatea stabilirii unui orizont de timp rezonabil

3.Punerea in valoarea a componentei spatiale a economiei tinand cont de faptul ca orice proces econ se desfasoara intr-un anumit teritoriu cu anumite caract specifice

4.Principiul flexibilitatii previziunilor care consta in adoptarea permanenta a acestora la conditiile concrete specifice perioadei

5.Caracterul stiintific al previziunilor

6.Evaluarea costului previzionarii

7.Limitarea riscului si a incertitudinii

Clasificarea lucrarilor de previziune

Metodele de previziune se pot clasifica potrivit urmatoarelor criterii:

1. in functie de atitudinea factorului de decizie fata de obiectivul previz distingem:

-metode explorative potrivi tcarora viitorul e conceput in functie de tendintel trecute si prezente ca urmare a aplicarii unor modele statistico-matematice.

-metode normative care pp studierea viitorului ca solutie a problemelor prezentului si nu ca o extensie a acestuia.

2.Dupa rolul metodelor in fundamentarea previziunilor distingem:

-metode fundamentale ce orienteaza modul de fundamentare si interpretare a fenomenelor si proceselor econ

-metode instrumentale sunt cele care urmaresc abordarea mai nuantata a fenomenelor(modelarea matematica, metoda balantei previziunii)

-metode elementare care permit determinarea variabilelor previziunii.(extrapolarea, interpolarea)

-metode intuitive ce constau in formularea de pareri, opinii cu privire la desfasurarea unor fenomene si procese economice si care se bazeaza pe experienta, intuitia expertilor

3.In functie de gradul de matematizare: metode nematematice(metoda Delphi, metoda scenariilor, comparatiilor) si matematice (metoda mediilor mobile, ajustarii exponentiale)

4.in functie de modul in care sunt formulate: previziuni punctuale si interval

5.in functie de continutul si modul de realizare: metode calitative, cantitative (m bazate pe analiza seriilor de timp si metode cauzale)

6.in functie de durata orizontului de previziune: metode de previziune pe termen scurt(max 1 an) si metode pe termen mediu si lung (metode subiective, metoda comparatiilor internationale)

Metoda extrapolarii face parte din grupul metodelor cantitative de previziune, respectiv din metode bazate pe analiza seriilor cronologice.

Extrapolarea este o metoda rapida si eficienta de previziune, usor de aplicat, dar cae prezinta si unele dezavantaje:

1) ofera doar o imagine orientativa asupra perspectivei, fiind de regula utilizata pt fundamentarea unor metode mai complexe de previziune.

2) se poate utilize cu success numai in cazul fenomenelor si proceselor economice care isi mentin neschimbat directia si intensitatea de miscare.

3) pe masura ce orizontul de previziune se indeparteaza, creste ponderea factorilor de risc si incertitudine, fapt ce determina scaderea gradului de plauzabilitate al previziunii

Extrapolarea pe baza seriilor cronologice consta in prelungirea catre viitor a tendintei conturate in trecut in ipoteza ca se vor metine neschimbate conditiile si factorii de influenta ai fenomenului previzionat.

In activitatea previzionata se cunosc 2variante ale extrapolarii:

1.extrapolarea mecanica consta in prelungirea automata a tendintei conturata in trecut pornind de la ipoteza mentinerii si in viitor atat a directiei cat si a intensitatii evolutiei fenomenului previzional

2.extrapolarea euristica se aplica in cazul fenomenelor si proceselor econ care isi mentin directia de evolutie dar se modifica intensitatea si consta in prelungirea corectata a tendintei conturate, prin introducerea unui coeficient de corectie.

Previziunea din extrapolare pe baza seriilor cronologice se realizeaza intr-una din variantele:

a)pe baza sporului mediu, fapt ce

se utiliz in cazul fenom si proceselor economice ce inregistreaza o tendinta de evolutie liniara si pp parcurgerea urm atoarelor etape:

1.Analiza evolutiei fenom in perioada precedenta in scopul stab trendului si alegerii variantei

2.Determinarea sporului mediu de crestere/scadere aferenta perioadei precedente (delta mediu=yn-y1/n-1 )

3.Estimarea valorilor previzionate pt intreg orizontul de previziune potrivit relatiei:

yn+k=yn+k*delta mediu (metoda mecanica).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Previziune Economica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 801 cuvinte
Nr caractere:
22 992 caractere
Marime:
25.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!