Investiții și risc

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Definirea conceptului de investitii. Rolul investitiilor in angrenajul economic si social

In practica economica investitia esteprivita ca si ocheltuiala pe care o fac pers fizice sau juridice cu scopul de a obtine bunuri sau servicii. Investitia este definita ca o notiune de plasare a alocare sau dotare. Investitia nu poate fi tratata nu mai ca o simpla cheltuiala pentru ca neglijam continutul concret matarial al efortului investitional pe care il face fiecare agent economic atunci cand realizeaza un proeict de investitii. Scopul final pentru care se face o investitie nu este de arealiza numai mijloace fixe ( cladiri, utilaje, hale industriale) ci de a obtine efecte utile de natura economica, sociala si ecologica. Dupa lit. De specialitate franceza, investitia trebuie privita ca cheltuiala certa pentru un viitor incert.

Notiunea de investitie cuprinde trei elemente definitorii:

1. durata investitie

2. riscul investitie

3. eficienta investitiei

Privita completa notiunea de investitie are o imagine tridimensionala:

1. contabila

2. economica

3. financiara

Dimensiunea contabila este cea mai restrictiva si reduce investitia la notiunenea de imobilizare (in sens contabil)

Dimensiunea economica largeste sfera de cuprindere, conform acesteia investitia reprezinta toate consumurile de resurse care se fac in prezent in speranta obtinerii in viitor a unor efecte economice (venituri,incasari), esalonate in timp si care in suma totala sunt superioare cheltuielilor initiale de resurse. Ex. Achizitia de echipamente de lucru si bunuri care trebui sa asigure refacerea activitatii de autofinantare a firmei, rambursarea eventualelor datorii,imprumuturi si crearea unui surplus de venituri.

Dimensiunea financiara considera investitilecafiind cheltuieli de resusre care genereaza venituri si sau economii pe o durata de timp si in consecinta, amortizarea lor se face pe mai multi ani. Din punct de vedere fianaciar problema cea mai importanta pentru investitie este de asigura un echilibru intre resurse si nevoi.

Elementele definitorii ale conceptului de investitii sunt:

1. Continutul concret material al efortului investitional considera investitia ca o structura de resurse diferite ca natura si volum ce sunt angrenate in realizarea unui proiect.

2. Factorul timp durata – orice proiect de investitii are o perioda de viata proprie caracterizata prin etape si momente bine definite pe parcursul careia parametri econmimici ai proiectului au o evolutie proprie.

3. Notiunea de eficienta – conform careia intreprinzatorul accepta schimbarta unor disponibilitati de resurse pentru a obtine o serie de efecte viitoare, care trebuie sa fie superioare cheltuielilor initiale

4. Notiunea de risc – care decurge din insasi esalionarea pe perioade viitoare a efectelor asteptate aceste efecte viitoare fiind sperante si nu certitudini.

Rolul invetitiilor in angrenajul economic si social.

In viata economica activitatea de investitii ocupa un loc centralatat in sfera productiei debunuri si servicii cat si in sfera consumului, de regula fiind factorul care influenteaza simultan cererea si oferta. Realizarea unui priect de investiti in sfera productiei de bunuri si servicii are ca efect sporirea si diversificarea ofertei, iar daca aceasta este validata pe piata duce la cresterea veniturilor agentilor economici. Concomitent are loc crestrea gradului de ocupare a fortei de munca si a castigurilor salariale care in ultima instanta duce la sporirea cererii de bunuri si servicii. Deci in cadrul economic national activitatea de investiti joaca un dublu rol. In primul rand agentii economici declansatori de actiuni investitionale care implementeaza diverse proiecte de investitii isi spoeresc oferat de bunuri prin cresterea capacitatilor productive. In al doilea rand orice proiect de investitie va genera nevoi sau cereri suplimentare in sectoare conexe, atat in amonte ( solicitare de materii prime) cat si in aval ( distribuitorii sau consumatorii serviciilor, produselor oferite).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Investitii si Risc.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
6 687 cuvinte
Nr caractere:
41 934 caractere
Marime:
43.57KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!