Fiscalitate Curs 2

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURS 2

TEMATICA- FISCALITATE-‘‘IMPOZITELE SI TAXELE’’

Subiecte: A.- IMPOZITELE SI TAXELE

a)- Definirea impozitului si taxelor

b)- Elemente specifice,deosebiri

c)- Evaziunea fiscala-definitie

d)- Raspunderea contraventionala si penala

e)- Definirea si stabilirea contraventiilor

f)- Regimul juridic al contraventiilor

g)- Sanctiunile contraventionale-constatare,aplicare

a)- Definirea impozitului si taxelor

Respectarea principiilor sistemului fiscal,si realizarea functiilor acestuia,sint determinate de elementele componente ale acestuia,sau instrumentele utilizate pentru realizarea politicii fiscale a statului,si care de fapt compun sistemul fiscal.

Toate aceste aspecte isi gasesc,concretizarea in stabilirea unui sistem de impozite si taxe,pe care contribuabilii trebuie sa le achite,reglementate atit pe baza unor reglementari juridice specifice statale,cit si pe stabilirea unor cuantumuri procentuale sau valorice,concrete si reale,de perceperea acestora depinzind in ultima instanta,existenta si siguranta unui stat de drept.

Impozitul - caracteristici, rol, clasificare

Impozitele reprezintã o formã de prelevare a unei pãrti din veniturile sau averea persoanelor fizice sau juridice la dispozitia statului în vederea acoperirii cheltuielilor sale. Aceastã prelevare se face în mod obligatoriu cu titlu nerambursabil si fãrã contraprestatie din partea statului. Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie înteles în sensul cã plata acestora cãtre stat este o sarcinã impusã tuturor persoanelor fizice sau juridice care realizeazã venit dintr-o anumitã sursã sau posedã un anumit gen de avere, pentru care conform legii datoreazã impozit.

Caracterul nerambursabil si fãrã contraprestatie se referă la faptul că în schimbul impozitului plãtitorii nu pot solicita statului un contraserviciu de valoare egalã sau apropiatã.

Taxele-caracteristici,rol clasificare

Taxa-spre deosebire de impozit reprezintã în general suma de bani plãtitã de persoana fizicã sau juridicã, pentru un serviciu prestat plãtitorului de cãtre stat sau institutiile sale. Taxa cvontine pe lângã costul serviciului prestat si unele elemente de impozit.

b)- Elemente specifice,deosebiri

Rolul impozitelor si taxelor se manifestã pe plan financiar, economic si social, dar în mod diferit de la o etapã la alta de dezvoltare a economiei.

Rolul cel mai important este cel pe plan financiar, deoarece acesta constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare acoperirii cheltuielilor publice.

Pe plan economic rolul impozitelor si taxelor se concretizeazã în utilizarea acestora de cãtre stat ca instrumente de interventie în activitatea economicã pentru stimularea sau frânarea unor activitãti.

Pe plan social rolul impozitelor se concretizeazã în faptul cã prin internediul lor statul procedeazã la redistribuirea unei pãrti importante din produsul intern brut între clase si pãturi sociale, între persoanele fizice si cele juridice.

Impozitele şi taxele care compun sistemul fiscal se pot clasifica după mai multe criterii însă foarte importantă este clasificarea acestora conform clasificaţiei bugetare, care corespunde şi ordinii în care acestea sunt aşezate în bugetul de stat şi în bugetele locale.

Conform clasificaţiei bugetare, impozitele se împart în:

- impozite directe

- impozite indirecte

* impozitele directe sunt plãtite de contribuabili în cunostintã de cauzã, în categoria lor incluzându-se: impozitul pe profit, impozitul pe venitul microîntreprinderilor, impozitul pe venitul din salarii, activitãti independente, cedarea folosintei bunurilor, dividende si dobânzi, din activitãti agricole, impozitul pe clãdiri, taxa asupra mijloacelor de transport, impozitul pe terenuri.

* impozitele indirecte sunt suportate în general, de consumatorul final, prin intermediul preþurilor produselor si tarifelor lucrãrilor si serviciilor. Pot fi enumerate aici: taxa pe valoarea adãugatã, accizele, taxele vamale, impozitul pe spectacole.

Cu prilejul instituirii unui nou impozit trebuie sã se precizeze o serie de elemente tehnice si anume:

1. subiectul impozabil este persoana obligatã direct, potrivit legii sã suporte plata unui impozit sau a unei taxe. Subiectul impozabil poate fi o persoanã fizicã sau juridicã ce posedã bunuri, realizeazã venituri sau face cheltuieli pentru care legea prevede obligaþia plãtii unor impozite sau taxe. În mod curent subiectul impozabil se mai numeste si contribuabil

2. plãtitorul impozitului este persoana obligatã sã efectueze calculul si plata obligaþiei fatã de buget. De cele mai multe ori, plãtitor este însusi subiectul impozabil dar sunt si cazuri în care plãtitorul nu este si subiect (cazul impozitului pe salarii, suportat de salariat si plãtit de angajator).

3. obiectul impozitului este reprezentat de materia supusã impunerii. În calitate de obiect al impozitului pot apãrea dupã caz, venitul, averea, uneori si cheltuielile. Venitul si averea apar în calitate de obiect al impunerii în cazul impozitelor directe. Astfel, în cazul impozitului pe salariu obiectul impozitului îl constituie salariul si alte drepturi de personal, la impozitul pe profit - profitul obtinut de agentul economic. În cazul impozitelor indirecte obiectul impunerii îl constituie produsul care face obiectul vânzãrii, serviciul prestat sau lucrarea executatã, bunul importat sau exportat.

4. baza de calcul. Poate fi denumitã si materia impozabilã si reprezintã elementul pe care se fundamenteazã calculul venitului bugetar. În cele mai multe cazuri baza de calcul este aceeasi cu obiectul venitului bugetar dar existã si excepþii. De exemplu taxa asupra mijloacelor de transport cu tractiune mecanicã are ca obiect bunul respectiv (autoturism, autobuz, motocicletã etc.) în timp ce calculul se face în functie de capacitatea cilindricã a motorului, pentru fiecare 500 de cmc.

5. cota de impunere este reprezentatã de impozitul aferent unei unitãti de impunere (respectiv unitãþii de mãsurã în care se exprimã obiectul impozabil). Cotele de impunere pot fi stabilite în sumã fixã sau în cote procentuale (proporþionale, progresive sau regresive).

6. termenul de platã. Indicã data la care sau intervalul de timp în interiorul cãruia subiectul impozitului trebuie sã-ºi achite obligatia fatã de bugetul statului. Momentul în care plata unui venit bugetar devine exigibilã nu coincide întotdeauna cu cel al nasterii obligatiei plãtitorului fatã de buget. Obligatia plãtitorului apare de regulã, în momentul în care el a intrat în posesia obiectului impozabil si numai stingerea obligatiei are loc la termenul de platã.

7. înlesnirile acordate la platã. Aceste elemente sunt prevãzute de actele normative. Facilitãtile fiscale se referã la scutiri, reduceri, bonificatii, amânãri si esalonãri ale plãtii la buget acordate atât pentru obligatiile fiscale curente, cât si pentru cele restante.

Observații:

UNIVERSITATEA - “ANDREI SAGUNA” - CONSTANTA

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

Specialitatea-Finante Banci/AP

Disciplina- FISCALITATE

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fiscalitate Curs 2.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
7 778 cuvinte
Nr caractere:
49 611 caractere
Marime:
38.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Lector Univ Drd Cristian Vanghele
Sus!