Fiscalitate

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Notă introductivă

Aspectele fiscale au un rol esenţial în gestionarea economiei de piaţă. De aceea şi disciplina „Fiscalitate” are un rol deosebit în pregătirea viitorilor economişti şi contabili, contribuind la formarea unui sistem de cunoştinţe teoretice, practice şi aplicative în domeniul fiscal.

Disciplina „Fiscalitate” este o disciplină teoretică cu aplicaţii practice în domeniul impozitării. În cadrul cursului se pune accent pe studierea noţiunii de impozit, elementelor şi funcţiilor lui, principiilor şi metodelor de impunere, teoriile economice care vizează problemele fiscalităţii, precum şi metode şi tehnici concrete de calculare şi achitare la buget a impozitelor şi taxelor generale de stat şi a celor locale.

Problema impozitării, în general, a fost, este şi va fi întotdeauna o problemă deschisă studiului, atât pentru economişti, contabili, cât şi pentru toţi acei care au preocupări practice privind calcularea şi achitarea impozitelor ce se atribuie atât persoanelor fizice cât şi agenţilor economici.

Republica Moldova, pe calea transformărilor în vederea dezvoltării economiei de piaţă, în perioada actuală, cât şi în perspectivă imediat următoare are de soluţionat multiple probleme. În acest context, un rol deosebit în programul de studii îl ocupă reflectarea conceptelor de bază privind: Sistemul fiscal al Republicii Moldova şi interacţiunea fiscală; administrarea impozitelor şi taxelor; evaziunea fiscală; calcularea şi stingerea obligaţiei fiscale privind diverse impozite şi taxe.

În procesul de elaborare a cursului rezumativ la Fiscalitate s-a ţinut cont de actele legislative în vigoare la momentul elaborării. Reieşind din dinamismul prevederilor legislative ale sistemului fiscal, politicii fiscale şi al mecanismului economic cursul va fi supus completării şi modificării continue.

Tema 1: Noţiuni conceptuale privind impozitele

Cuprins:

1.Apariţia şi evoluţia istorică a impozitelor.

2.Conţinutul, funcţiile şi rolul impozitelor.

3.Principiile clasice şi moderne ale impunerii.

4.Elementele impozitului.

5.Clasificarea impozitelor.

1. Apariţia şi evoluţia istorică a impozitelor şi taxelor.

„Constituirea statului modern

s-a înfăptuit prin implementarea impozitului,

sau mai exact, prin reglementările legale

privind dreptul de a încasa aceste plăţi.”

(A. Müller)

Impozitele au o istorie indisolubilă de cea a omenirii, evoluând de la sacrificii arhaice spre dări forţate, iar pe urmă devenind vărsăminte obligatorii.

Primele forme de impozite au fost menţionate încă în Vechiul testament astfel: „Toată dijma de la pământ, din roadele pământului şi din roadele pomilor este a Domnului, sfinţenia Domnului. Toată dijma de la boi şi de la oi şi tot al zecelea din câte trec pe sub toiag este oferit Domnului.” (Levit,27,30 şi 32). Dumnezeu a stabilit prin cartea prorocului Moise o condiţie clară şi obligatorie pentru oameni - a dărui a zecea parte din venituri bisericii, pentru binele lor şi al societăţii. Nerespectarea acestei reguli nu prevedea pedepse materiale, ci „doar pierderea veşniciei prin moartea sufletului.” Pe de altă parte oamenii din cele mai vechi timpuri căutau modalităţi de acumulare a unor mijloace necesare pentru a întreţine şi a dezvolta statul în care vieţuiau. Un mijloc din cele mai eficiente şi mai rapide de a se îmbogăţi peste noapte şi de a căpăta peste noapte plăţi de la cei învinşi erau acţiunile de cotropire prin războaie. Se jefuia tot ce era posibil în timpul cotropirii, apoi se stabileau biruri - plăţi obligatorii periodice pentru cei învinşi.

În Roma antică cetăţenii ţării erau scutiţi de impozite. Plăţi obligatorii la stat achitau doar robii, străinii şi iobagii. Însă mijloacele acumulate de la ei nu erau suficiente şi atunci conducătorii statului inventau diverse plăţi obligatorii pentru cetăţeni. drept exemplu pot servi plăţile obligatorii pentru cetăţenii Romei purtători de nădragi , taxele pentru veceuri publice etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fiscalitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
79 pagini
Imagini extrase:
79 imagini
Nr cuvinte:
22 383 cuvinte
Nr caractere:
125 553 caractere
Marime:
98.03KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!