Finanțele instituțiilor publice

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

1. Prezentarea generala a institutiilor publice 2
2. Elaborarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale institutiilor publice 8
2.1. Fundamentarea veniturilor institutiilor publice 9
2.2. Fundamentarea cheltuielilor institutiilor publice 11
3. Evaluarea proiectelor de investitii adoptate de institutiile publice 16
3.1. Necesitatea realizarii investitiilor de catre institutiile publice 16
3.2. Factorii care influenteaza fundamentarea proiectelor de investitii 18
3.3. Elementele de fundamentare a proiectelor de investitii 29
3.4. Criterii de evaluare a proiectelor de investitii independente în mediu cert 33
3.5. Selectarea între mai multe proiecte de investitii 36

Extras din curs:

1. Prezentarea generala a institutiilor publice

Institutiile publice au un rol important în cadrul statului deoarece prin intermediul acestora acesta îsi îndeplineste functiile sale. De asemenea, procesele economice în economia de piata, , sunt influentate de stat prin pârghiile economico-financiare la dispozitia sa, utilizate în vederea corectarii dezechilibrelor la nivel macroeconomic.

Sfera de cuprindere a institutiilor publice este vasta, statul actionând practic în toate domeniile vietii economice sau sociale. De asemenea, una din caracteristicele cele mai importante ale economiilor secolului XX, care se continua si în secolul XXI, este expansiunea sectorului public. Statul, prin intermediul institutiilor de care dispune sau prin intermediul întreprinderilor a actionat, în functie de politica urmata în diferite perioade, asupra redistribuirii produsului intern brut în economie, a influentat pozitiv sau negativ desfasurarea anumitor activitati.

De ce, însa, sunt atât de importante institutiile publice si, în primul rând cum se poate defini acest concept?

Legea finantelor publice si, respectiv, legea finantelor publice locale definesc notiunea de institutie publica enumerând exemple în acest sens, dupa cum urmeaza.

Conform legii finantelor publice, în sfera de cuprindere a institutiilor publice se cuprind: “Parlamentul, Administratia Prezidentiala, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, alte autoritati publice, institutiile publice autonome, precum si institutiile din subordinea acestora, indiferent de modul de finantare a acestora” .

La nivel local, conform reglementarilor legislative privind finantele publice locale, institutiile publice reprezinta “denumire generica ce include comunele, orasele, municipiile, sectoarele municipiului Bucuresti, judetele, municipiul Bucuresti, institutiile si serviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridica, indiferent de modul de finantare a activitatii acestora” .

Cu toate acestea, ce reprezinta o institutie publica? În majoritatea cazurilor se fac numeroase confuzii. De exemplu, la întrebarea: „Pe care dintre urmatoarele entitati (Ministerul Finantelor Publice, Academia de Studii Economice Bucuresti, Banca Nationala a României, Ateneul Român, Electrica S.A.) le considerati institutii publice?”, raspunsul va fi cu preponderenta: „Toate!”, argumentul respondentiilor fiind ca „toate apartin statului”. Unde se produce confuzia? O explicatie ar consta în faptul ca nu se cunoaste foarte bine care este sfera de cuprindere a sectorului public. Conform viziunii Fondului Monetar International, sectorul public cuprinde, pe de o parte, entitatile ce apartin administratiei guvernamentale centrale si locale, iar, pe de alta parte, cuprinde entitatile cu scop productiv, angrenate în mecanismul pietei si care urmaresc obtinerea de profit . Prin urmare, în continuare ne vom referi la entitatile apartinând administratiei guvernamentale centrale si locale ca fiind institutii publice care furnizeaza bunuri publice în vederea satisfacerii nevoilor colective, care au ca obiectiv bunastarea sociala si nu înregistrarea profitului, care sunt finantate, în majoritatea cazurilor de la bugetul public si care sunt înfiintate prin legi date în acest sens.

Gruparea institutiilor publice dupa modul de prezentare de mai sus se face în functie de nivelul la care se manifesta. Astfel, avem institutii publice la nivel central si institutii publice la nivel local.

Observații:

Curs la FIP(finantele institutiilor publice).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finantele Institutiilor Publice
    • Curs FIP partea 1.doc
    • Curs FIP partea 2.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
104 pagini
Imagini extrase:
104 imagini
Nr cuvinte:
28 370 cuvinte
Nr caractere:
166 213 caractere
Marime:
137.19KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Tatu Lucian
Sus!