Finanțe publice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Conceptul de finante publice

Termenul de finante publice cunoaste mai multe definitii. Conform dictionarului explicative al limbii romane,finantele reprezinta totalitatea mijloacelor banesti care se gasesc la dispozitia unui stat si care sunt necesare pt indeplinirea functiilor si sarcinilor sale.

Enciclopedia Americana a actiunilor bancare si finantelor defines finantele folosind doua acceptiuni: in sens restrains,finantele publice se refera la veniturile publice,obiectivele publice si managementul datoriei publice,iar in sens larg se refera la toate actiunile guvernului generatoare de beneficii economice sau costuri.

George N.Leon referindu-se la notiunea de stiinta financiara,afrima ca aceasta se ocupa cu gospodarirea statului sau a altor organizatii publice cum sunt provinciile,judetele,comunele.

Alti economisti considera finantele ca fiind bani si bunuri utilizate pt functionarea institutiilor publice sau mijloacelor de interventie ale statului in economie.

Nevoile individuale si nevoile colective

Bunurile private si bunurile publice

Scopul desfasurarii activitatilor economice il constituie satisfacerea nevoilor umane,individuale si colective.

Satisfacerea acestor nevoii conduce la conturarea unui mediu stabil,propice progresului intregii societati,deci statul este interesat sa asigura cetatenilor sai un nivel de trai cat mai bun. Pt ca acest deziderat sa devina realizabil este necesara investigarea si inventarierea nevoilor collective ale societatii,precum si identificarea mijloacelor financiare prin care sa se satisfaca aceste nevoi.

In literature de specialitate,nevoile umane au fost definite ca reprezentand o manifestare naturala a sensibilitatii interne a oamenilor,desemnand tendinta acestora de a indepini un act sau de a cauta o categorie data de obiecte ori ca o manifestare periodica a acestora,derivand din tendinta lor de a utilizate obiecte determinate.

In funcite de nivelul la care se manifesta,nevoile umane se clasifica in:

a) Nevoi individuale-sunt determinate de structura psihica a fiecarui individ in parte-nevoia de grana,de adapost etc

b) Nevoi colective- sunt reprezentate de acele nevoi care iau nastere ca urmare a interactiunii membrilor unui grup si a caror satisfacere este poibilila numai prin mijlocirea societatii

c) Nevoi cvasipublice(semipublice-represinta acel tip de nevoi ce pot fi satisfacute atat pe seama bunurilor publice,cat sip e seama celor private

Avand in vedere cele trei categorii de nevoi,bunurile care servesc la satisfacerea acestora se impart si ele in 3 categorii:

a) bunuri private

b) bunuri publice

c) bunuri cvasipublice

nevoile individuale ale indivizilor sunt satisfacute prin intermediul bunurilor private care pot fi procurate de pe o piata intr-o anumit cantitate si la un anumit pret,in conditii de concurenta.

Aceste bunuri private prezina urmatoarele caracteristici:

- Consumul lor se realizeaza individual

- Sunt procurate in conditii de concurenta

- Se afla in cantititati limitate datorita dimensiunilor reduse ale factorilor de productie

- Sunt procurate de consumatori de la producatori prin intermediul pietei

- Antreneaza costuri individuale

Dar nevoile indivizilor nu pot fi satisfacute doar pe seama bunurilor private,ci sip e seama bunurilor publice oferite de autoritatile publice.

Bunurile si serviciile publice reprezinta ratiunea de a fi a sectorului public,statul este singurul furnizor de bunuri publice non-excludabile ce nu impun cetatenilor nicio constrangere financiara.

Sectorul public a cunoscut o extindere spectaculoasa in toate tarile cu econonomie de piata functionala. Nu se poate spune acelasi lucru insa si despre tarile aflate in tranzitie,unde sectorul public este supus unui profund process de privatizare.

Necesitatea si continutul economic al finantelor publice

Diversificarea tot mai accentuate a nevoilor generale ale societatii reclama o interventie energica din partea statului. Pt satisfacerea acestor nevoi este necesara constituirea unor fonduri banesti aflate la dispozitia statului.

Mobilizarea acestor resurse se face pe seama PIB-ului prin transfer de resurse si impliciti de putere de cumparare de la persoane fizice si juridice catre stat.

Se genereaza astfel fluxuri de resurse banesti in dublu sens catre si dinspre fondurile publice.

Aceste relatii social-economice exprimate sub forma baneasca ce apar in procesul repartitiei pib-ului avand drept obiectiv satisfacerea nevoilor generale ale societatii poarta denumirea de relatii financiare sau finante.

Procurarea si distribuirea resurselor financiare se realizeaza in procesul de repartitie al PIB-ului cu ajutorul unor metode si instrumente specific pe fundalul unui cadru juridic adecvat. Putem afirma astfel ca finantele influenteaza atat evolutia economiei nationale,cat si interesele membrilor societatii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finante Publice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 439 cuvinte
Nr caractere:
42 119 caractere
Marime:
50.47KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!