Finanțe publice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURS I - TEMA 1

CONSIDERATII GENERALE PRIVAND STATUL SI ADMINISTRATIA

1. 1. Conceptii privand notiunea de stat

Notiunea de stat a fost tratata de-a lungul timpului din 3 puncte de vedere, care s-au constituit in 3 concepte: juridic, politic si social-economic.

1. conceptul juridic:

Conceptul juridic este un concept abstract, cu ajutorul caruia:

a) se pot explica relatiile multiple care se stabilesc intre stat ca pers. juridica –subiect activ si pasiv de drepturi si obligatii si celelalte grupari sociale sau pers. fizice;

b) se poate analiza continutul regulilor juridice si a personalitatii juridice a statului;

c) se evidentiaza structurile juridice ale statului, detinator al unui domeniu public sau privat, precum si drepturile si obligatiile ce revin acestuia;

d) precizeaza atributiile statului si capacitatea lui de a incheia acte juridice ca orice particular;

e) permite definirea statului de drept.

2. conceptul politic:

este un concept realist, care se bazeaza pe realitatile politice. Exista mai multe conceptii politice cu privire la stat:

a) statul reprezinta ansamblul serviciilor publice;

b) statul este natiunea, organismul politic, sindicatul intereselor generale ale natiunii;

c) statul reprezinta un organism politic; initial statul s-a impus ca o organizatie sociala a unui grup de invangatori pentru ca ulterior statul sa apara ca o organizatie a mijlocului politic, deosebind mijlocul economic – adica schimbul echitabil al muncii personale cu munca altuia- de mijlocul politic, prin care se intelege insusirea fara nici o compensatie a muncii altuia.

Conceptul politic pune accentul pe trasatura de diferentiere intre conducatori si cei condusi conform caruia se contureaza definirea statului ca o forta politica detinuta de un anumit grup social cu scopul de a guverna, ca o lupta continua de a cuceri puterea si de a o mentine.

3. conceptul social-economic se bazeza pe aspectele social-economice proprii unei societati conform carora:

a) statul modern este un sistem solid de organizare in scopul de a stabili un echilibru intern intre nevoile personale legitime ale particularilor si cele ale natiunii;

b) statul are ca functie esentiala de a mentine limita intre nelinistile particulare si stabilitatea generala fiind, inainte de toate, un instrument de echilibru.

Din punct de vedere al stiintei administrative termenul de stat desemneaza o colectivitate umana situata pe un teritoriu si supusa unei autoritati suverane.

El detine un sistem de institutii politice care-i permit sa comande si sa actioneze, sub acestea existand institutiile administrative care-i permit sistemului sa existe si sa actioneze in sensul satisfacerii nevoilor comune ale colectivitatii conform deciziilor institutiilor politice.

1.2. Analiza structurilor administrative

1.2.1. Structurile administrative din Romania

Structura administrativa reprezinta ansamblul verigilor componente ale sistemului administrativ si relatiile ce se creeaza intre ele.

Constitutia Romaniei opereaza cu notiunea de autoritate publica, care are in vedere organele de stat, respectiv organele administratiei locale, avand la baza principiul autonomiei locale.

Organele administratiei publice, potrivit Constitutiei si legii, au personalitate de drept public si actioneaza din oficiu pentru executarea legii sau prestarea serviciilor publice sub controlul direct sau indirect a Parlamentului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finante Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 482 cuvinte
Nr caractere:
9 856 caractere
Marime:
12.89KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!