Finanțe Manageriale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Tema nr. 1 Continutul si rolul finantelor manageriale

1.1. Definirea si rolul finantelor manageriale

1.2. Obiectivul esential al finantelor manageriale

1.1. Definirea si rolul finantelor manageriale

Finantele manageriale vizeaza constituirea si utilizarea resurselor la nivelul firmelor, necesare acestora pentru realizarea obiectului de activitate in conditii de profitabilitate.

Deci, finantele manageriale urmaresc alocarea optima a resurselor financiare disponibile in cadrul activitatii economice, in scopul obtinerii unor excedente financiare. Daca se are in vedere continutul finantelor manageriale, se impune o analiza a deciziilor ce trebuie adoptate in concordanta cu strategia intreprinderii. Astfel, in categoria deciziilor pe termen lung se inscriu decizia de investire, de finantare si de repartizare.

Decizia de investire influenteaza profilul si marimea firmei dar si strucutra activelor si gradul lor de lichiditate. Adoptarea acesteia poate actiona asupra nivelului veniturilor viitoare dar si asupra riscului de exploatare.

Decizia de finantare determina costul inregistrat de firma pentru resursele utilizate dar induce si un anumit gen de risc (ex. falimentul).

Decizia de repartizare are efecte asupra nivelului viitor de dezvoltare al firmei si asupra imaginii de piata a acesteia.

Deciziile financiare pe termen scurt se refera la ciclul operatiilor de exploatare, asigurarea echilibrului financiar, gestiunea trezoreriei si a riscului de dobanda si de curs de schimb.

Activitatea financiara se deruleaza in conformitate cu obiectivele stabilite prin intermediul functiei financiare. Aceasta joaca un rol important in cadrul firmei ce poate fi abordat in trei planuri:

- plan operational;

- functional;

- politic.

1. Rolul operational este evidentiat de adoptarea deciziilor de constituire a capitalurilor necesare derularii corespunzatoare a activitatii. El vizeaza manifestarea fluxurilor financiare pozitive si negative generate de legaturile cu mediul extern firmei. Concret, se refera la: procurarea capitalurilor necesare; incasarea creantelor; plata datoriilor; negocierea resurselor imprumutate; derularea relatiilor cu organismele financiare, etc.

2. Rolul functional este evidentiat de tratarea si difuzarea informatiilor necesare gestiunii firmei si acordarea de asistenta de specialitate celorlalte functii.

3. Rolul politic este determinat de necesitatea integrarii constrangerilor externe, socio-economice, finanaciare si politice ce actioneaza asupra firmei si de care depind dezvoltarea si autonomia acesteia.

Activitatea financiara trebuie structurata si organizata astfel incat sa asigure:

- conditii optime pentru efectuarea verificarilor privind integritatea patrimoniului;

- informarea completa si corecta a conducerii firmei asupra obie ctivelor si principiilor ce trebuie vizate si respectate dar si a eventualelor neconcordante;

- observarea la timp a tendintelor noi in derularea fenomenelor si pregatirea deciziilor favorabile pentru viitor.

Finantele manageriale nu au un caracter static ci unul dinamic, dezvoltandu-se in raport cu schimbarile din viata economico-sociala, impunandu-se astfel in permanenta derularea unor procese de organizare si perfectionare a acestora in concordanta cu cerintele legilor economice si a unor factori cu actiune directa asupra lor.

Organizarea finantelor manageriale trebuie realizata in corelatie cu cerintele legitatilor economice, ale mediului in care actioneaza si se dezvolta firma, ale pietei furnizorilor de materii prime, produse si servicii, ale pietei muncii si financiara, ale cadrului legislativ existent.

Fiecare firma trebuie sa-si elaboreze programe economice si financiare, bugete generale si speciale in functie de potentialul material, financiar si uman, cerintele legii cererii si ofertei, ale concurentei, evolutia pietei, fundamentandu-si indicatorii economici si financiari care sa prefigureze evolutia activitatii desfasurate astfel incat sa-si asigure obtinerea rentabilitatii si a eficientei maxime, a lichiditatii, solvabilitatii, capacitatii de plata necesare.

In economia de piata, finantele manageriale au un caracter organizational accentuat, ceea ce se reflecta mai ales in modul de fundamentare a bugetelor de venituri si cheltuieli, in stransa legatura cu strategiile de functionare si dezvoltare a firmei, in raport de mediul in care actioneaza si de conjunctura economico-sociala. Elaborarea bugetelor de venituri si cheltuieli este o operatie importanta ce permite identificarea si mobilizarea rezervelor interne, alocarea eficienta a resurselor pe destinatii, urmarirea indicatorilor previzionati din programele economice si realizarea unei corelatii intre acestia si indicatorii financiari.=

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finante Manageriale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7.3/10 (7 voturi)
Anul redactarii:
2013
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
48 pagini
Imagini extrase:
48 imagini
Nr cuvinte:
17 567 cuvinte
Nr caractere:
101 518 caractere
Marime:
240.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
manager, finante
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor , Universitatea "Constantin Brancusi" din Targu-Jiu
Materie:
Finanțe
Sus!