Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Necesitatea, continutul si structura finantelor

Finantele au luat nastere in activitatea practica a oamenilor, constituiti de-alungul timpului intr-o stiinta de sine statatoare. Ea este o ramura a stiintei economice, speciala care studiaza realitatea financiara:

- formarea fondurilor banesti la diferite nivele de agregare ale economiei (micro, mezo, macro)

- repartizarea fondurilor banesti constituite

- utilizarea fondurilor banesti

Finantele, ca stiinta, abordeaza 3 probleme (domenii) interdependente:

a) pietele monetare si de capital sau finantele la nivel macroeconomic

b) politicile in domeniul investitiilor

c) finantele manageriale care implica managementul financiar la nivelul firmelor

Instituirea stiintei finantelor este legata de aparitia proprietatilor private si scindarea societatii in clase sociale care a impus necesitatea crearii unor institutii care sa apere averea si interesele celor avuti. Prin urmare, finantele au un caracter istoric in sensul ca au aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii si are la baza aparitia si dezvoltarea relatiilor marfa-bani, in masura sa permita formarea, repartizarea si utilizarea fondurilor banesti

Din cele prezentate anterior reiese ca finantele sunt relatii financiare care se prezinta sub forma baneasca. Sfera de cuprindere a finantelor este mai restransa decat a relatiilor banesti.De exemplu relatiile banesti de natura marfa-bani nu reprezinta finantare pt ca presupun schimbarea firmei, valorii concretizate in 2 acte: vanzare si cumparare.

Pt ca relatiile banesti sa reprezinte relatii financiare (finante),ele trebuie sa intruneasca cumulativ urmatoarele trasaturi:

a) sa exprime un transfer de valori in forma baneasca de la persoane fizice si/sau juridice la fondurile banesti

ale statului sau de la aceste fonduri la persoanele fizice si/sau juridice beneficiare

b) transferurile de valoare sunt directe, contraprestatie directa, imediata sau individualizata

c) transferul de resurse financiare, trebuie sa aiba un caracter nerambursabil.

Dupa modalitatea realizarii transferului de valoare la si de la fondurile publice se disting urmatoarele relatii financiare si de credit:

a) relatii financiare care intrunesc trasaturile mentionate mai sus numite si relatii financiare in sens restrans (finante clasice)

b) relatii ce exprima un transfer de resurse banesti cu titlul rambursabil si cu plata dobanzii care sunt relatii de credit si se deruleaza prin intermediul institutiilor financiar-bancare

c) relatii ce exprima un transfer obligatoriu sau facultativ de resurse banesti in schimbul unei contraprestatii care depinde de producerea unui fenomen aleatoriu, relatii ce apar in procesul constituibil repartizarii si utilizarii fondurilor de asigurari de stat, persoane si raspundere civila

In practica economica, din nevoia de fonduri banesti, relatiile financiare in sens restrans se impletesc cu relatiile de credit si cu cele de asigurari, definind impreuna finantele in sens larg (finante generale)

Dupa sfera de cuprindere si asocierea cu subiectii economici, stiinta finantelor se prezinta ca finante publice si finante private (finantele firmei)

Finantele publice sunt asociate cu statul, unitati administrativ-teritoriale si alte institutii de drept public in legatura cu resursele, cheltuielile, imprumuturile si datoriile acestora. Ele se supun rigorilor dreptului constitutional prin legea anuala ce este elaborate si aprobata anual. Formele complete de manifestare a finantelor publice sunt impozitele, taxele, subscrierile la imprumuturile de stat, contributii la asigurarile sociale, primele de asigurat, chletuieli cu destinatie social-culturala.

Finantele private reprezinta veriga de baza a sistemului finaciar-bancar din cadrul economiei. Ele sunt asociate cu agentii economici, bancile si institutiile de asigurare privata in legatura cu resursele si cheltuielile acestora, creantele de incasat si obligatiile de plata, imprumuturile primite sau acordate. Ele se supun rigorilor Dreptului Comercial.

Ansamblul relatiilor financiare si de credit derulate in economie formeaza sistemul financiar-bancar. In functie de importanta si ponderea acestor relatii in cadrul mecanismului de functionare a economiei nationale, sistemul financiar bancar se grupeaza in 2 categorii: public si privat.

Sistemul financiar bancar este pus in miscare prin intermediul unor institutii si organisme specializate in acest domeniu care formeaza aparatul financiar-bancar al tarii. Dupa natura activitatii desfasurate, el se structureaza stfel:

a) organe de decizie in domeniul financiar-bancar din care fac parte toate organelle puterii centrale si locale de stat, respectiv Parlamentul si autoritatile publice teritoriale (consiliile)

b) organe executive in domeniul financiar-bancar din care fac parte Guvernul, ca organ supreme al puterii administrative, prefecturile si primariile, ca organe locale ale administratiei de stat

c) organe de specialitate in domeniul finantelor creditului din care fac parte Ministerul de Finante, Trezoreria Publica, Directiile Finantelor Publice

2. Continutul si rolul finantelor firmei

Finantele firmei constituie in structura sistemului financiar si de credit o importanta deosebita pt ca majoritatea fondurilor banesti ce se formeaza in economie isi au originea in veniturile create la acest nivel.

Finantele firmei reprezinta totalitatea relatiilor financiare in forma baneasca ce apar in legatura cu formarea fondurilor proprii la acest nivel, precum si repartizarea si utilizarea resurselor financiare ce raman dupa achitarea tuturor obligatiilor fata de subiectii economici.

Finantele firmei sunt definite printr-o serie de activitati specifice care sunt subordonate obiectivului fundamental al firmei. Realizarea acestor activitati dau continut obiectului de studio al finantelor firmei si se refera la: a) stabilirea proportiilor constituirii capitalului firmei

b) repartizarea profitului pt nevoi de crestere economica sau pt remunerarea actionarilor si asociatilor

c) identificarea modalitatilor de efectuare a plasamentelor in eventualitatea unor lichiditati temporare sau cu caracter mai indelungat

d) mobilizarea operativa a creantelor (drept de incasat) si lichidarea obligatiilor de plata, in eventualitatea amanarii la plata in limitele legale

e) dimensionarea riguroasa a nevoilor de fonduri banesti pt exercitii financiare date si procurarea din timp si in cuantumul necesar al resurselor financiare in conditiile cele mai profitabile (costuri minime)

Rolul finantelor firmei deriva din functiile pe care acestea le indeplinesc si sunt legate de activitatile specifice mentionate anterior. Aceste functii sunt:

a) functia de repartitie, care consta in formarea, alocarea si utilizarea fondurilor banesti la acest nivel in concordanta cu scopul realizarii obiectivului fundamental al firmei

b) functia de control, care se realizeaza sub forma unor operatiuni de control preventive, curent si postoperativ, efectuate de compartimente de specialitate de la nivelul firmei cu privire la alocarea capitalului permanent, stingerea obligatiilor fata de terti (banci, stat, persoane fizice si/sau juridice).

Cele 2 functii mentionate anterior dau continut finantelor firmei si sunt subordonate obiectivului fundamental al firmei care il reprezinta maximizarea valorii acesteia si presupune, fie maximizarea valorilor acumulate in exercitiile financiare anterioare (conceptia patrimoniala), fie maximizarea valorii actuale a veniturilor viitoare scontate (conceptia financiara). In acest sens se pot folosi intr-o forma simplificata urmatoarele relatii:

a) maximizarea valorii patrimoniale se determina pe baza situatiei patrimoniale reflectata de bilantul financiar max (VP) = max (ANC) = max[(AT-AF)-DT]

VP – valoare patrimoniala

ANC – active net contabil

AT – active totale

AF – active fictive

DT – datorii totale

b) maximizarea valorii financiare, adica a veniturilor actuale scondate

max(VF) = max ∑din t=1 paa la n (FNTt) / (1+r)^t + VR / (1+r)^n

VF – valoare financiara

FNTt – flux net de trezorerie in anul t

VR – valoarea reziduala la sfarsitul perioadei de viata a proiectului

n – nr de ani de functionare a proiectului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finante.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
13 971 cuvinte
Nr caractere:
83 913 caractere
Marime:
56.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!