Evoluția istorică a finanțelor publice - conceptul de finanțe publice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

I. Evolutia istorica a finantelor publice. Conceptul de finante publice

1. Evolutia istorica .

Pe treptele dezvoltarii social-economice finantele s-au manifestat ca relatii sociale de natura economica aparute in procesul repartitiei venitului national in stransa legatura cu functiile si sarcinile statului astfel:

In comuna primitiva

- Statul nu se formase iar finantele publice erau indeplinite de personae alese de intreaga comunitate prin vot;

- Functiile de conducere erau onorifice;

- Nu existau metode de constrangere sociale.

Sclavagismul

- Predomina economia naturala inchisa(bunuri);

- Functiile de conducere erau onorifice;

- Cheltuielile statului sunt acoperite prin prestatii in munca sau in natura la care rau obligate supusii statului;

- Odata cu dezvoltarea economiei de schimb si aparitiei banilor statul isi va acoperi cheltuielile sale prin impozite si imprumuturi.

Feudalismul

- Relatia marfa-bani nu erau bine dezvoltate prin urmare cheltuielile statului sunt acoperite prin prestatii in munca sau in natura, precum venituri domeniale si drepturi regaliene.

Capitalismul

- Cheltuielile statului sunt acoperite doar pe seama resurselor banesti; incepand cu aceasta perioada statul va indeplini doua functii:

a) Functia interna de mentinere a ordinii interne si de asigurare a functionarii institutelor statului;

b) Functia externa de aparare a tarii, asigurare a independentei si suveranitatii, intretinere si dezvoltare a relatiilor diplomatice cu alte state.

Pentru formarea fondurilor necesare statului contribuie ata persoanele care isi desfasoara sctivitatea in sfera productiei materiale cat si personae care isi desfasoara activitati de productie nemateriale cu o parte din veniturile lor realizate in procesul distribuirii si/sau redistribuirii venitului national.

Forma si marime contributiei individuale a diferit de la o etapa la alta, de la o tara la alta, de la o persoana la alta. Cu toate acestea prelevarile de resurse banesti la dispozitia statului au un caracter obligatoriu.

2. Conceptul de finante publice

In oprezent in vorbirea curenta notiunea de de finante se identifica cu aceea de bani, venituri in bani, resurse banesti, creante si obligatii in bani.

Istoric pentru termenul de finante s-au utilizat mai multe expresii precum:

- In sec. XIII-XIV au fost utilizate expresii de finantion, financias, financias precuniaria (plata in bani); finis (termen de plata);

- In Franta sec. XV avem: hommes de finances, financiers (arendas de impozite, perosane care se ocupau cu incasarea impozitelor pentru regi), financiers (suna de bani), financés (intregul patrimoniu al statului)

- Germania sec. XVI-XVII finanz (plata in bani), finanzer (camatar).

- Romania sec. XIX fisc (organ financiar al statului care se ocupa cu incasarea de taxe, impozite).

In literatura de specialitate economistii considera finantele ca fiind :

1. fonduri banesti la dispozitia statului ( venituri ale statului si ale unitatilor administrative-teritoriale; resurse banesti prelevate la dispozitia statului pentru indeplinirea sarcinilor si functiilor acestuia; mijloc de acoperire a cheltuielilor administratiei de stat si a colectivitatilor locale);

2. banii si bunurile utilizate pentru functionarea institutiilor publice;

3. totalitatea resurselor si a sarcinilor care se refera la activitatile institutiilor publice (venituri publice, cheltuieli pulice, buget public, datorie publice) precum si regulile care determina regimul acestuia;

4. gospodaria statului ai altor organizatii poitice precum si regulile si principiile care stau la baza administrarii bunurilor economice si a banilor;

5. mijloc de interventie a statului in economie (impozite, imprumuturi, alocatii bugetare, subventii);

6. totalitatea activitatilor desfasurate in secotrul public al economiei inclusive administrarea finantelor publice si a politicii financiare moderne;

7. relatii sociale de natura economica prin care se constituie si se repartizeaza fondurile publicecu scopul satisfacerii nevoii generale ale societatii.

La baza abordarii finantei publice stau doua conceptii:

a. Conceptia clasica potrivit careia activitatea economica trebuie sa se desfoasoare in conformitate cu principiul laisez-faire, laissez-passer adica interventiile statului in economie limitau libertatea de actiune a fortelor pietii. Statul trebuie sa se limiteze doar la indeplinirea sarcinilor si functiilor sale. In aceasta conceptie rolul finatelor publice consta in asigurarea resurselor necesare intretinerii si functionarii functiilor publice.

In aceasta perioada specialistii erau preocupati de procurarea resurselor necesare guvernului, utilizarea lor eficienta, contracararea si rambursarea imprumuturilor, intocmirea si executarea echilibrata a bugetului, repartizarea sarcinilor fiscale pe categorii de platitori.

b. Conceptia moderna potrivita careia finantele prezinta un mijloc de interventie in economie instrumentele fiind veniturile publice si cheltuielile publice.

In ceea ce priveste activitatea economica a statului se manifesta tot mai mult conceptia interventionista potrivita carei autoritatile publice trebuie sa joace un rol active in viata economica, sa influenteze proxesele economice, sa corecteze evolutia ciclica, sa previna sau sa limiteze efectele negative.

Atunci cand vorbin despre finante este necesar sa facem distinctia intre notiunea de finante publice si cea de finante private.

Finante publice Finante private

Sunt associate cu statul, cu unitatile administrative-teritoariale si cu alte institutii de drept public Sunt associate cu institutii private, bancile si societatile de asigurari/reasigurari cu capital privat

Se confrunta cu probleme de echilibru financiar

Resursele se procura in cea mai mare parte prin masuri de constrangere luate de autoritati publice si mai putin pe baze contraactuale Resursele se procura pe bazele contraactuale in urma confruntarii cererii si ofertei de capital de imprumut

Statul poate lua masuri in legatura cu moneda in care se construiesc fondurile publice Agentii economici nu pot influenta in mod legal metoda in care se constituie fondurile publice

Au drept scop satisfacerea nevoilor generale ale societatii Au drept scop obtinerea profitului

Gestiunea finantelor publice este supusa dreptului public Gestiunea finatelor publice este supusa dreptului comercial.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Istorica a Finantelor Publice - Conceptul de Finante Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
14 069 cuvinte
Nr caractere:
91 064 caractere
Marime:
43.57KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!