Evaziunea fiscală

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Fenomenul condamnat pretutindeni si intotdeauna.

Cu toate acestea el persista in toate tarile si in toate perioadele in ciuda sanctiunilor.

Econimia subterana sau “ec neagra” ca forma de manifestare a evaziunii fiscale era estimate la 8% din PIB in UK, 13% Suedia, 12% Belgia, 11.5% Italia, 9% in Fr., 9% in Olanda, Canada, Germania, 8.5% US, 5% in japonica.

Semnificatia problemei este mai mare in tarile mai putin dezvoltate, unde guvernele pot intampina dificultati in supravegherea tranzactiilor, a.i. frauda fiscala poate ajunge la 4/5, chiar 9/10 din incasarile fiscale prevazute.

Evaziunea fiscala este unul dintre fenomenele economico-sociale complexe, de maxima importanta, ale caror consecinte se urmareste a fi cat mai mult diminuate, dar eradicarea fiind imposibila.

Pe de alta parte, statul prin puterile publice poate incita la evaziunea fiscala in urmatoarele 2 scopuri:

1) un scop “pozitiv” argumentat de dorinta de sprijinire a formarii capitalului.

2) “negativ”, reflectat in sprijinirea unor grupuri de interes de tip mafiot.

Astfel evaziunea fiscala apare ca un element nedorit sau dorit al politicii st.

*Unul dintre secretele eco. Japoneze in ce priveste formarea capitalului este evaziunea fiscala incurajata oficial. In mod legal, un japonez adult este scutit de taxe ptr un cont de economii medii. Japonia are de 5 ori mai multe conturi de acest fel decat nr pop., inclusiv copiii.

Evaziunea Fiscala a fost dintotdeauna activa si ingenioasa pt motivul ca fiscul lovind persoanele in avutia lor ii atinge practic in cel mai sensibil interes, cel material.

Evaziunea fiscala este o notiune dificl de precizat, in plus nu exista o def. legala comun acceptata a fraudei fiscale. De ex atunci cand se vb de frauda in acelasi timp apar notiunile asociate de e. legala sau legitima, de e. internationala/ilegala, de paradisuri fis, de abuzul dreptului de a fugi din fata impozitului, de libertatea alegerii variantei celei mai putin impozitate etc.

Cel mai adesea frauda fiscala desemneaza o forma de infractiune la lege si se distinge de Evaziune Fiscala Care se def ca o utilizare abila a posibilitatilor oferite de lege.

Cel mai necunoscut sens dat evaziunii fiscale este “arta” de a evita caderea in camputl atractiei legii fis.

In Romania Evaziunea Fiscala a fost definita drept “sustragerea de la impunere a unei parti din impozite”

Evaziunea (…) are caracter fraudulos. Prin acesta se intelege actiunea contribuabilului de a nu plati impozitul cuvenit. Frauda apare si atunci cand contribuabilul este obligat sa furnizeze informatii exacte privind natura impozitului, dar aceasta furnizeaza intentionat informatii false pt inducerea in eroare a autoritatii fiscale.

Evaziunea legala sau tolerata exprima actiunea contribuabililor de a ocoli legea recurgand la o combinatie neprevazuta de leguitor, si deci, tolerata prin scapare din vedere. Ea nu poate fi posibila decat datorita unei lacune a legii.

Procedant astfel contribuabilii raman in limita stricta a drepturilor lor si statul nu se poate apara decat printr-o legislatie foarte bine studiata, clara, cuprinzatoare, stiintifica.

Singurul vinovat de producerea evaziunii fiscale legale este leguitorul

In practica, evaziunea bazate pe interpetarea legii este foarte diversificate si sofisticata fiind elaborata de societati de avocatura de prestigiu.

Nota: In Romania se accepta importul de consultanta de la firme offshore, autoritatile fiind interesate sa vada obiectul material al consultului (contractul si redactarea scrisa a proiectelor de consultanta).

Astfel pot pleca bani de la firmele romanesti catre firme offshore apartinand acelorasi actionari, iar statul incaseaza impozite diminuate in mod dramatic.

In Germania statul a interzis importul de consultanta.

Finantele publice:

- au aparut in economie si s-au distins de finantele private odata cu dezvoltarea factorilor de producite si a relatiilor banesti.

Finantele pubilce comporta 3 definitii:

- fonduri banesti aflate la dispozitia statului si utilizate de acesta pt nevoile sale proprii si pentru finantarea unor obiective de interes national

- instrumente si parghii(taxe, impozite) ale statului utilizate de acesta pt reglementarea si orientarea ec. nationale in directia dorita

- act juridic (finantele sunt compuse dintr-un set de legi si coduri ce reglementeaza buna functionare a ec. nationale si modul de colectare a resurselor statului) . Legea bugetului de stat, codul fiscal, etc.

Finatntele publice urmaresc in principal dezvoltarea unor relatii social-economice exprimate in bani, relatii ce apar in procesul de formare si distribuire a produsului intern brut. PIB reprezinta suma valorilor tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului final ce se gasesc la un moment dat pe piata. La realizarea PIB contribuie toata economie nationala(Toate ramurile).

In concluzie, Finantele publice se manifesta la nivelul economiei nationale prin formarea si utilizarea fondurilor banesti aflate la dispozitia statului.

Conceptia prinvind finatntele publice

1. Conceptia clasica

2. Conceptia inteventionista

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaziunea Fiscala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 735 cuvinte
Nr caractere:
33 574 caractere
Marime:
25.12KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Mariana
Sus!