Cursuri finanțe internaționale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Resursele pietei eurodevizelor

Resursele acestei piete au fost la origine plasamente facute de investitorii internationali sub forma depozitelor la termen sau sub forma certificatelor de depozit. Piata eurodevizelor este alimentata in primal rand prin depozite la termen a caror scadenta variaza de la cateva zile la 5 ani.

Scadenta majoritatii aceptor depozite este de sub 6 luni. Tehnica depozitelor la termen este utilizata de marile banci din Europa pentru colectarea sau obtinerea de fonduri sau resurse. Certificatele de depozit sunt titluri care atesta faptul ca investitorul a efectuat un depozit in devize de o anumita valoare pentru o peritada determinata la o rata a dobanzii negociabila. Certificatele de depozit un sunt identice cu deposítele la termen .Ele difera dintr-o caracteristica principala si anume:

- posibilitatea de negociere a conditilor de depozit.

Avantajele certificatelor de depozit:

1) stabilizeaza resursele bancilor pe perioade de timp mai indelungate ;

2) aceasta stabilizare este avantajul investitorilor care acepta scadente mai lungi intrucat intervine piata secundara unde se pot procura lichiditatile necesare fara a se astepta scadenta la depozite

3) conditiile referitoare la dobanda sunt atragatoare atat pt investitor(deponent) cat si pt banca.

5.3 TIPOLOGIA PIETELOR FINANCIARE

Exista 3 mari categorii de piete financiare:

1) Piata primara secundara si cenusie

2) Piata nationala si internationala

3) Pietele organizate si pietele de titluri necotate

Pe piata primara sunt vandute titlurile nou emise prin care emitentul poate obtine fondurile necesare propriilor necesitati.

Pe piata secundara sunt tranzactionate titlurile care sunt deja in circulatie . Se spune despre un titlu ca este lichid atunci cand poate fi usor vandut pe piata secundara , pretil variind in functie de cerere si de oferta cu partea sa de riscuri.

Piata cenusie reprezinta piata in cadrul careia bancile si intermediarii financiari cumpara titluri in bloc cu ocazia lansarii unui nou imprumut.

Pietele Naturale si Internationale

Pe pietele nationale intervin rezidentii unei tari care schimba titluri emise in moneda nationala. Odata cu deschiderea frontierelor pentru capitaluri (libera circulatie a marfurilor) pietele financiare sunt accesibile pentru toti operatorii ducand la internationalizarea pietelor financiare. Pietele nationale mai pastreaza specificul lor in functie de rolul atribuit organelor de control din fiecare stat .

Pietele organizate si pietele de titluri necotate

Pietele organizate presupun reglementari si institutii pt un anumit tip de titluri intalnirea dintre ofertanti si solicitante se realizeaza intr-un mod sistematic si regulat in local prevazut in acelo stop. Titlurile sunt cotate si toata humea are acces la informatii. Publicarea preturilor si garantarea tranzactiilor sunt asigurate de un organism de control.

Piata titlurilor necotate un este institutionalizata. Ofertantii si solicitantii intra in legatura pentru a conveni tranzactii de titluri in conditii ce variaza de la caz la caz, piata nefiind localizata.

COMPARTIMENTELE PIETEI FINANCIARE

Piata financiara internationala permite intalnirea ofertei cu cererea de capitaluri pe termen scurt, mediu si lung la nivel mundial cu acele centre internationale in care opereaza agenti fara deosebire de nationalitate cu tipuri de devize la alegere.

Compartimentele pietei internationale sunt:

1. Piata euro-obligatara

Euro-obligatiunile au ca suport o eurodeviza respectiv o moneda ( de regula Euro ) care un este cea a tarilor de emisiune. Euro-obligatiunile sunt categorii de titluri preferate de comunitatea internationala a investitorilor deoarece :

a) Titlurile sunt negociabile la purtator ( anonimatul , claritatea si siguranta lor reprezinta principalele avantaje )

b) Absenta impozitului asupra dobanzilor ofera posibilitati suplimentare de castig .

Emisiunea de euro-obligatiuni presupune interventia a 3 categorii de participante:

i. Emitentul

ii. Investitorii

iii. Institutiile financiare organizatoare

Pentru pregatirea emisiunii de euro-obligatiuni, emitentul va desemna una sau mai multe banci denumite sefi de emisiune si respectivi co-sefi de emisiune. Banca desempata drept sefi de emisiune sau manager va proceda la formarea unei asociatii alcatuita din 2 pana la 10 membrii numita sindicatul de directie.

Rolul sindicatului de directie este de a sfatui pe emitent asupra conditiilor imprumutului si de a pregati emisiunile prin constituirea sindicatelor de garantie si plasament. In acest sens , sindicatul de directie va trimite prin teles catre foarte multe banci de pe piata internationala, invitatia de participare la emisiune in calitate de membru al sindicatelor de garantie si plasament.

Teles-ul va cuprinde pe langa informatii succinte cu privire la emitent si alte detalii care sa-i permita bancii in cauza sa se decida asupra participarii la emisiune inclusiv valoarea propusa drept comision.

2. Piata emisiunilor straine

Emisiunea straina este efectuata de un emitent nerezident pe o anumita piata nationala . Emisiunea se efectueaza in moneda tarii respective.

3. Piata euro-creditelor

Plasamentele efectuate de eurobanci in baza depozitelor primite pot fi pe termen scurt, mediu sau lung. Sumele imprumutate sunt de obicei foarte Mari, iar beneficiarii sunt firme sau intreprinderi importante cel mai adesea guverne. Intrucat creditele sunt negarantate in cadrul plasamentelor pe termen lung , bancile se constituie in sindicate pentru a putea asftel sa repartizeze si sa suporte mai bine eventualele riscuri.

In functie de sobanda, euro-creditele sunt de 2 categorii:

a. euro-credite cu dobanda fixa;

b. euro-credite cu dobanda variabila.

In functie de perioada euro-creditele se impart in:

- Euro-credite pe termen scurt . Asigura aprovizionarea cu fonduri de rulment si finantarea tranzactiilor internationale.

- Euro-credite pe termen mediu si lung servesc finantarii proiectelor de investitii si cresterii capacitatii de productie.

Intr-o mare masura aceste credite au fost si sunt utilizate pentru finantarea deficitelor balantelor de plati sau pentru refinantarea unor datorii mai vechi.

Scadenta euro-creditelor poate varia intre 24 de ore in cazul euro-creditelor pe termen scurt, si 10 ani in cazul euro-creditelor pe termen lung.

Observații:

Cursuri Finante Internationale

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • exam finante internationale anul III.doc
  • FINANTE INTERNATIONALE CURS 10.doc
  • FINANTE INTERNATIONALE Curs 11.doc
  • FINANTE INTERNATIONALE CURS 5.doc
  • FINANTE INTERNATIONALE CURS 6.doc
  • FINANTE INTERNATIONALE CURS 7.doc
  • FINANTE INTERNATIONALE CURS 8.doc
  • FINANTE INTERNATIONALE CURS 9.doc
  • finante internationale final.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
43 pagini
Imagini extrase:
43 imagini
Nr cuvinte:
16 425 cuvinte
Nr caractere:
105 048 caractere
Marime:
108.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Iuga Iulia
Sus!