Control Financiar

Previzualizare curs:

Extras din curs:

In activitatea de control desfasurata de catre Curtea de Conturi, rezultatele activitatii de control se inscriu in rapoarte de control sau procese verbale de constatare dupa caz, documente care dupa intocmire se semneaza atat de catre controlorii ce au realizat verificarea, cat si de catre persoanele care au efectuat si/sau condus activitatile consemnate in aceste documente, cat si de cele care, prin semnatuta, angajeaza patrimonial unitatea in procesul economic.

Actul de control se intocmeste in conformitate cu prevederile privind procedura de realizare a proceselor-verbale de control financiar, este semnat de catre controlorul financiar si de ordonatorul de credite care gestioneaza activitatea controlata si are aceeasi valoare juridica cu acestea.

Ulterior, pe baza constatarilor inscrise in acest document, se intocmeste raportul de control in care se consemneaza si propunerea controlorului.

Atat in cazul actiunilor de control desfasurate pe parcursul executiei bugetare, cat si in cazul celor desfasurate la sfarsitul executiei bugetare, in functie de anumite situatii concrete intalnite pe parcursul derularii activitatii de control, se intocmesc:

-nota de constatare;

-proces-verbal de constatare;

-raport de control.

Procesul-verbal de control se compune din trei parti. O prima parte o formeaza preambulul, care contine inscrise datele de identificare ale unitatii care organizeaza si/sau exercita controlul, datele de identificare ale controlorilor, datele de identificare ale unitatii controlate si ale persoanelor care o reprezinta prin semnatura, precum si cateva elemente privind la cre se refera controlul si obiectivele acestuia.

O a doua parte, cuprinsul procesului-verbal, este formata din ansamblul abaterilor si deficientelor constatate, prevederile legale nerespectate, peroanele raspunzatoare si masurile de remediere a abaterilor efectuate in timpul controlului.

Ultima parte, a treia, a procesului-verbal de control contine referiri la numarul de exemplare in care a fost intocmit actul de control si semnaturile persoanelor ce au efectuat controlul si ale persoanelor care angajeaza patrimonial, prin semnatura, unitatea controlata.

Pentru a putea fi inscrise in actele de control, abaterile si/sau deficientele trebuie sa indeplineasca urmatoarele activitatii:

-sa se refere la activitatea controlata;

-sa existe o prevedere sau o norma legala care nu a fost respectata si al carei efect sunt;

-sa fie reale, adica sa fi rezultat din actiunea de control;

-sa fie proprii, adica sa fi fost constatate in exclusivitate de catre controlorul care efectuaza verificare;

-sa fie clare, precise, concrete si exacte.

O data cu abaterile si deficientele constatate, in actele de control se mai inscriu, in mod obligatoriu, prevederile legale nerespecate, efectele in plan economic ale acestor nerespectari, persoanele raspunzatoare si masurile operative de remediere dispuse sau luate in timpul controlului, in vederea intrarii in legalitate.

Abaterile si deficientele constatate, in actele de control se inscriu in ordinea obiectivelor din tematica de control. In cazul in care la unul din obiective nu au fost constatate abateri de la prevederile legale, in actul de control se vor face mentiuni exprese asupra acestei situatii, mentionandu-se, totodata, toate documentele si activitatile verificate.

La procesele-verbale de control se anexeaza documente primare, tabele, evidente tehnico-operative, financiare si contabile, note explicative si alte acte necesare sustinerii abaterilor si deficientelor constatate de catre persoanele cu atributii de control. Documentele, evidentele si actele in care sunt consemnate operatiuni financiar-contabile, necesare confirmarii si fundamentarii constatarilor, se anexeaza in copie certificata de catre organul de control si seful compartimentului in cadrul caruia au fost intocmite.

Procesele-verbale de control in care sunt consemnate abateri ce atrag raspunderea materiala sau penala se semneaza fila cu fila de catre organele de control, de catre persoanele care se fac raspunzatoare si, la sfarsit, de catre conducerea agentului economic controlat si de catre eventualii martori in prezenta carora a fost constatata abaterea.

Atunci cand unele dintre abaterile constatate constituie, conform prevederilor legale, contraventii, iar persoana facuta vinovata nu isi recunoaste vinovatia, face obiectiuni in legatura cu modul de stabilire a acestora si nu plateste amenda stabilita, organele de control intocmesc procese-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, separat, numai pentru aceste abateri. Aceste acte de control, intocmite pe baza acelorasi principii si cu aceeasi structura ca procesele-verbale de control, sunt remise organelor de drept, in vederea declansarii procedurii de executie silita.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Control Financiar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 299 cuvinte
Nr caractere:
8 337 caractere
Marime:
10.02KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!