Control financiar

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

CAP. 1 Controlul financiar in Romania
1.1. Consideratii teoretice privind controlul
1.2.Definitia, obiectivele, sarcinile, sfera de activitate si clasificarea activitatii de control financiar
1.2.1. Definitia activitatii de control financiar
1.2.2. Obiectivele, sarcinile si sfera de activitate a controlului financiar
1.2.3 Clasificarea activitatii de control financiar
1.2.3.1. Clasificarea controlului financiar dupa momentul efectuarii
1.2.3.2. Clasificarea controlului financiar dupa structurile care il exercita
1.2.3.3. Clasificarea dupa alte criterii
1.3. Principiile si functiile controlului financiar
1.3.1. Principiile controlului financiar
1.3.2 Functiile controlului financiar
1.4. Sursele de informatii pentru activitatea de control financiar
1.5. Asemanari si deosebiri intre controlul financiar si celelalte forme de control

Extras din curs:

1.1. Consideratii teoretice privind controlul

Lucrarea ,,Control financiar" este un curs universitar adresat studentilor, managerilor si in general publicului familiarizat cu conceptele si tehnicile specifice finantelor publice, finantelor firmelor si contabilitatii de gestiune.

Conform literaturii de specialitate, controlul reprezinta activitatea specific umana de verificare si analiza permanenta, periodica sau inopinata a unor procese, fenomene, operatii, informatii rezultate dintr-un domeniu sau sector oarecare, in scopul preintampinarii si lichidarii eventualelor abateri si neajunsuri.

El este pus in situatia de a emite judecati de valoare sau de conformitate, interpretand starile de lucruri sau realitatile constatate printr-o raportare continua a acestora la obiectivele de atins, normele fixate anticipat sau regulile de desfasurare prestabilite. In acest context, controlul face posibila determinarea abaterilor inregistrate, stabilind semnificatia si implicatiile lor, cauzele care le-au generat si masurile ce se impun pentru evitarea repetarii lor in viitor.

Pe cat de veche in istoria civilizatiei, pe atat de necesara, activitatea de control, la origine, tine de suspiciunea omeneasca fata de semeni, de nevoia omului de a-si proteja proprietatea si propriile interese.Cu timpul, la acest scop primordial al controlului s-au adaugat si scopuri legate de eficacitate, legalitate si oportunitate.

Baza definitiei activitatii de control isi are originea in expresia latineasca ,,contra rolus" care se poate traduce ca activitatea de verificare a actului original dupa duplicatul acestuia, activitate incredintata unei persoane specializate.

Aparitia statului a fost inceputul avantului activitatii de control care si-a imbunatatit permanent metodele, tehnicile, scopurile si obiectivele. El s-a impus ca o activitate umana utila si ceruta de celelalte activitati si niciodata nu i-a scazut rolul si importanta in societate. Perfectionarea si aprofundarea lui au avut urmari benefice asupra celor care l-au folosit, impunindu-l ca o permanenta legata de ideea de progres.

Notiunea de ,,control" este utilizata in stiintele organizatiilor inca de la inceputul secolului al XX-lea, de vreme ce Frederick Winslow Taylor (Principiile managementului stiintific, 1911) sau Henry Fayol (Administratie industriala si generala, 1918) au atribuit conducerii intreprinderii si functia de control.

La inceput, prin controlul unei organizatii s-a inteles un ,,control-sanctiune", adica o forma de control care are drept scop de a verifica adecvarea unei norme prestabilite la rezultatul unei actiuni. ,,Conducerea este un proces de cunoastere, actiune si perfectionare, un raport social intre factorii de conducere si cei condusi. Conducere inseamna prevedere, organizare, comanda, coordonare si control" (H.Fayol, 1918).

Mai tarziu, o data cu extinderea standardizarii productiei si muncii, controlul a evoluat in sensul unui ,,control bugetar", trecand de la rolul de a supraveghea a posteriori productia la acela de instrument al politicii previzionale a intreprinderii. Mutatiile din mediul de afaceri contemporan (complexitatea sporita a organizatiilor, aparitia de noi forme de concurenta, globalizarea si dereglementarea crescanda a pietelor, schimbarea rapida a tehnologiilor etc.) au dus la redefinirea notiunii de control al organizatiei, in sensul ca acesta reprezinta o actiune prin care se urmareste dominarea sau macar influentarea unui sistem.

Astfel, controlul unei organizatii este definit ca ,,un proces care inainte de o actiune orienteaza, in cursul desfasurarii actiunii ajusteaza si, odata actiunea realizata, evalueaza rezultatele sale pentru a trage invataminte utile" .

Orice organizatie (o intreprindere producatoare de bunuri, o banca, un spital public, o asociatie non-profit etc.) dispune de un ansamblu de dispozitive, care au rolul de a oferi o asigurare a calitatii deciziilor si actiunilor, referential denumit control organizational (pentru o intreprindere se vorbeste de controlul intreprinderii). Controlul este universal la nivelul unei firme deoarece se aplica la toate deciziile si la toate actiunile care se deruleaza, de unde rezulta necesitatea unei structurari a controlului organizational.

Bibliografie:

Bostan D. Ionel, Controlul financiar al afacerilor, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010

Bostan D. Ionel, Control si audit public intern, Editura Libris, Iasi, 2003

Bostan D. Ionel, Controlul fiscal, Editura Polirom, Iasi, 2003

Boulescu Mircea, Control financiar-fiscal, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2007

Boulescu Mircea,Ghita Marcel, Control financiar si expertiza contabila, Editura Eficient, Bucuresti, 1996

Boulescu Mircea, Fuat Cadar, Sistemul de control financiar-fiscal si audit din Romania, Editura Economica, Bucuresti, 2005

Florea Ion, Florea Radu, Controlul economic, financiar si gestionar, CECCAR, Bucuresti, 2007

Lenghel Radu Dorin, Control si audit financiar-contabil, Editura Risoprint, Cluj, 2008

Ghita Marcel, Popescu Mihai, Auditul intern al institutiilor publice, Editura Economica, Bucuresti, 2006

Loebbecke Arens, Audit - o abordare integrala, ed. a 8-a, Editura Arc, Chisinau, 2003

Mihaiescu V. Sorin, Controlul financiar bancar, Editura Sedcom Libris, Iasi, 2002

Oprean Ioan, Lenghel Radu Dorin, Popa Irimie Dorin, Procedurile Auditului si Controlului Financiar, Editura Risoprint, Cluj, 2007

Tabara Vasile, Finantele publice si controlul financiar in administratia publica locala, Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2009

Renard Jacques, Teoria si practica auditului intern, ed. a 4-a, MFP, Bucuresti, 2002

Roman Constantin, Tabara Vasile, Control financiar si audit public, Editura Economica, Bucuresti, 2007

Camera Auditorilor din Romania (CAR), Audit financiar, 2000

Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, publicata in MO nr. 219/2000, modificata si completata prin Legea nr.161/2003, publicata in MO nr. 279/2003

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Control financiar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
276 pagini
Imagini extrase:
276 imagini
Nr cuvinte:
118 312 cuvinte
Nr caractere:
659 827 caractere
Marime:
381.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
control, finante, organizatie, student, manager
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Ghirghiu Ioan
Sus!