Contabilitate Financiară

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Capitolul 1

CONTABILITATE FINANCIARĂ

1.1. CONTABILITATEA IMOBILIZĂRILOR

1.1.1. Definirea şi structura imobilizărilor

O componentă importantă a patrimoniului agenţilor economici o constituie capitalul imobilizat în bunuri şi valori destinate să deservească activitatea pe o perioadă mai mare de un an şi care, în majoritatea lor, se consumă treptat.

Elementele patrimoniale de această natură sunt denumite imobilizări sau active imobilizate şi constituie suportul tehnico-material şi financiar necesar desfăşurării activităţilor cu caracter productiv şi prestări servicii, precum şi celor din alte domenii de activitate.

De altfel, în Regulamentul contabil se arată că "activele imobilizate reprezintă bunurile şi valorile destinate să servească o perioadă îndelungată în activitatea unităţii patrimoniale, care nu se consumă la prima utilizare".

Pentru organizarea contabilităţii imobilizărilor se are în vedere conţinutul lor economic, în funcţie de care sunt delimitate următoarele categorii importante sau obiecte de evidenţă: imobilizări necorporale, corporale, în curs şi financiare.

a. Imobilizările necorporale, denumite şi imobilizări nemateriale, se caracterizează prin faptul că nu îmbracă fizic forma de bunuri materiale concrete şi cuprind cheltuielile de constituire sau extindere, cheltuielile de dezvoltare, concesiunile, imobilizările necorporale de natura brevetelor, licenţelor, mărcilor de fabrică sau de comerţ şi alte drepturi similare, fondul comercial şi alte imobilizări necorporale. Aceste categorii de bunuri nemateriale, precum şi elementele concrete pe care le conţin reprezintă obiecte de evidenţă.

b. Imobilizările corporale, denumite şi imobilizări materiale, sunt constituite din Terenuri şi amenajări de terenuri (211), Construcţii (212), Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale şi plantaţii (213), Mobilier, aparatură birotică, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale şi alte active corporale (214).

Terenurile cuprind atât terenurile propriu-zise, cât şi amenajările de terenuri, iar ca obiect de evidenţă este considerat fiecare teren încadrat într-o grupă sau categorie, după cum urmează: terenuri agricole şi silvice; terenuri fără construcţii; terenuri cu zăcăminte; terenuri de construcţii; alte terenuri.

10

Construcţiile cuprind atât construcţiile industriale şi speciale, cât şi construcţiile civile aflate sub controlul întreprinderii.

Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale şi plantaţii cuprind următoarele grupe: echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru)(2131), aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare (2132), mijloace de transport (2133), animale şi plantaţii (2134).

În categoria imobilizărilor corporale se încadrează orice obiect singular sau complex de obiecte ce se utilizează în mod independent şi îndeplineşte cumulativ următoarele două condiţii:

- are o valoare de intrare mai mare decât limita stabilită prin hotărâre de Guvern.

- are o durată de utilizare mai mare de un an.

c. Imobilizările în curs se referă la acele imobilizări care nu sunt terminate, aflându-se în diferite faze de execuţie, precum şi la cele finalizate dar nerecepţionate, devenind ulterior imobilizări corporale şi într-o mică măsură necorporale.

d. Imobilizările financiare reprezintă o modalitate distinctă de plasare a capitalului disponibil sau a altor acţiuni şi drepturi de creanţă ale unei unităţi patrimoniale prin "penetrarea" în capitalul altei societăţi comerciale căreia îi sunt necesare resurse financiare în vederea dezvoltării activităţii, precum şi în scopul extinderii relaţiilor economice în domeniul productiv sau comercial. Sunt constituite din titluri de participare deţinute în capitalul altor societăţi comerciale, din titluri şi creanţe imobilizate deţinute cu scopul de a exercita controlul sau pentru a influenţa activitatea altor unităţi patrimoniale şi de a obţine venituri. Este considerat obiect de evidenţă fiecare categorie de titluri şi creanţe imobilizate delimitate în mod riguros în funcţie de valoarea de intrare în patrimoniu, data achiziţiei, emitentul titlurilor ş.a.

Observații:

Documentul reprezinta un suport de curs pt. master contabilitate financiara cu exemple si inregistrari contabile

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitate Financiara.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
60 pagini
Imagini extrase:
60 imagini
Nr cuvinte:
22 265 cuvinte
Nr caractere:
137 751 caractere
Marime:
589.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
C. Dragan, Staicu
Sus!