Contabilitate de Gestiune

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Procedeele de calculatie si de delimitare a cheltuielilor pe purtatori si sectoare de cheltuieli. Purtator de cheltuiala = lps ; sector de cheltuieli = sectie , compartiment.

Sunt clasificate in centre de profit si centre de cost ; Centrele de profit sunt acelea care in urma activitatii desfasurate realizeaza venitul din care isi acopera costurile si raman cu un profit ( ex sectia de productie).

Centrele de costuri in care avem de a face doar cu cheltuieli fara sa fie aducatoare explicit de venituri Atat centrele de costuri cat si cele de profit impreuna pot fi denumite centre de responsabilitate( Fiecare structura are un responsabil).

Cele mai cunoscute procedee in aceasta categorie sunt

A. Procedeul ponderarii cantitatilor cu costurile sau cu preturile Acest procedeu este folosit pentru a determina pe purtator sau sector in functie de posibilitatile de identificare a lor a acelor cheltuieli care au la baza consumuri cantitative cum ar fi consumul de materii prime , combustibil , energie in scopuri tehnologice. Matematic , cheltuielile se determina inmultind cantitatea cu costul de achizitie ( Ch= q * Ca). In stituatia in care pentru realizarea unui produs avem mai multe m.p avem

Acelasi lucru este valabil si pt determinarea consumului dedoar ca de aceasta data componenta este timpul , unde t- timp , si tS- timp de salarizare

B. Procedeul cotelor procentuale aplicate asupra unor valori absolute este folosit pentru a calcula la nivelul unui sector o serie de cheltuieli in expresie baneasca cum ar fi amortizarea , impozitul , CAS, accesoriile salariale in general. In mod concret procedeul consta in aplicarea unui procent prestabilit la o valoare data si divizarea cu 100.

C. Procedeul statistico-experimental Practic se ia in considerare cu sau fara corectie suma inregistrata drept cheltuiala efectiva la pozitiile in cauza din anul precedent , astfel se determina cheltuielile cu intretinerea si reparatia utilajelor(CIFU), cheltuielile privind functionarea laboratoarelor entitatii.

D. Procedeul defalcarii de cote in raport cu numarul perioadelor de gestiune. Se determina o cheltuiala medie

Alte procedee specifice

Procedee de repartizare a cheltuielilor indirecte

Se refera la cheltuieli indirecte de productie.

Cel mai cunoscut procedeu este procedeul suplimentarii care imbraca 2 forme: 1. forma clasica si 2 forma cifrelor relative de structura.

1) Forma clasica presupune parcurgerea urmatoarelor etapte de lucru:

- alegerea unui criteriu de repartizare comuna ca natura tuturor PLS`urilor care constituie obiecte de calculatie in cazul dat , dar diferite ca marime

- calculul coeficientilor de suplimentare prin raportarea cheltuielilor indirecte de repartizat la suma bazelor

- calculul cotei sau cotelor de cheltuieli indirecte ce urmeaza a fi repartizate fiecarui PLS astfel: repartizam fiecare lucrare servici, produs

Forma clasica are mai multe variante(procedee):

a) Procedeul coeficientului unic sau global

Presupune repartizarea unei intregi categorii de cheltuieli indirecte pe purator sau sector cu ajutorul unui singur coeficient de suplimentare.

EX: Problema 2 BILET 114

O societate comerciala fabrica 3 produse A , B ,C si efectueaza cheltuieli indirecte de productie de 28.660 lei. Se alege pt repartizarea aceptor cheltuieli o baza ale carei valori sunt: Pt A 11.000 , pt B 8.500 , si pt C 16.325. Se cere sa se determine cotele de chetuieli indirecte de productie ce revin asupra fiecarui produs.

REZOLVARE:

b) Procedeul coeficientilor diferentiati

Presupune repartizarea cheltuielilor indirecte cu ajutorul unor coeficienti care difera de la un fel de cheltuieli la altul. Fiecare coeficient de suplimentare se determina in raport cu un alt criteriu.

EXEMPLU :

La stabilirea cheltuielilor cu intretinerea si functionarea utilajelor(CIFU) pe sectii ale unei entitati se cunosc urmatoarele date: amortizarea cladirii monobloc in care functioneaza cele 3 sectii este de 2500 lei , iar suprafetele sectiilor in cauza dupa cum urmeaza : Sectia 1 - 2800 m3, sectia 2 -1550 m3 , si a3a -700 m3 Consumul de energie electrica in scopuri motrice indicate de autorul unic al cladirii este de 500.000 kW/h, iar puterea instalata a utilajelor, masinilor : 1 – 1900 KW, 2 – 1300 KW , 3 – 800 KW. Se precizeaza ca regimul de lucru al masinilor este acelasi Tariful pe KW este de 1 leu. Se cere sa se determine totalul cheltuielilor cu intretinerea si functionarea utilajelor pe fiecare sectie in parte.

REZOLVARE :

- 1400+700+350=2.500

c) Procedeul coeficientilor selectivi

La seminar

2) Forma cifrelor relative de structura

ETAPE:

- se determina greutatea specifica a fiecarei base.

EXEMPLU : PROBLEMA DE LA coeficientul unic sau global

Observații:

Cursul 5

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitate de Gestiune.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 980 cuvinte
Nr caractere:
39 031 caractere
Marime:
77.55KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Briciu Sorin
Sus!