Contabiliate financiară

Previzualizare curs:

Extras din curs:

.1. Atributii in organizarea serviciului contabil.

- - Contabilitatea patrimoniala se organizeaza de regula pe compartimente distincte , conduse de directorul financiar-contabil, contabilul sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii superioare si raspund impreuna cu personalul din subordine de organizarea si conducerea contabilitatii.

I.4.1. Atributii in organizarea serviciului contabil.

- - Contabilitatea poate fi condusa si de persoane juridice sau fizice autorizate - membrii ai Corpului expertilor contabili si contabililor autorizati din Romania (CECAR).

- - Conform legii, raspunderea pentru organizarea si tinerea contabilitatii revine administratorului (directorului sau managerului) in cazul societatilor comerciale.

- - Daca organizarea si tinerea contabilitatii este facuta de persoane juridice autorizate raspunderea revine acestor persoane.

Aceste persoane trebuie sa asigure conditiile necesare pentru:

- intocmirea documentelor justificatoare privind operatiile economico - financiare;

- organizarea si tinerea corecta si la zi a contabilitatii;

- organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniului si valorificarea rezultatelor acesteia;

- respectarea normelor de intocmire si publicare a situatiilor financiare;

- pastrarea documentelor.

Sectiunile contabilitatii care raspund cerintelor obiectului sau, sunt urmatoarele:

- Contabilitatea operatiunilor de capital;

- Contabilitatea activelor imobilizate;

- Contabilitatea stocurilor si a productiei in curs de executie;

- Contabilitatea tertilor;

- Contabilitatea trezoreriei;

- Contabilitatea cheltuielilor, veniturilor si rezultatelor;

- Contabilitatea angajamentelor si altor elemente nepatrimoniale;

- Contabilitatea interna de gestiune.

I.4.2. Documentele si registrele contabile.

Materialul documentar cuprinde, pe de o parte, documentele justificative financiar-contabile, iar pe de alta parte, registrele contabile obligatorii.

Doua principii trebuie respectate obligatoriu in efectuarea lucrarilor contabile :

? nici o operatie economico-financiara fara documente;

? nici o inregistrare contabila fara document.

Documentele sunt acte scrise, ce cuprind informatii letrice in etalon valoric, natural sau de munca, care se intocmesc in momentul infaptuirii operatiilor economice si stau la baza inregistrarilor in contabilitate.

Importanta documentelor rezulta din faptul ca:

? pe baza datelor pe care le contin, documentele fac dovada infaptuirii operatilor economico-financiare, constituind baza inregistrarii lor in contabilitate;

? prin intermediul lor se infaptuieste controlul economic si financiar pentru pastrarea averii, constituind mijlocul pentru descoperirea unor nereguli in gestiunea patrimoniului si asigura respectarea disciplinei financiare si contractuale;

? avand caracter de acte justificative, au importanta juridica. In cazul litigiilor sunt folosite ca mijloc de proba in justitie pentru stabilirea adevarului.

Clasificarea documentelor

3. dupa modul de intocmire si rolul lor in cadrul sistemului informational decizional :

? documente justificative (sau documente primare),cf. Legii Contabilitatii Nr. 82/91, ,,orice operatiune patrimoniala se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un act scris care sta la baza inregistrarii in contabilitate, devenind astfel act justificativ".

? documente de sinteza si raportare sunt reprezentate conform Legii contabilitatii nr. 82/1991 de Bilantul Contabil, Contul de profit si pierdere, Fluxul de trezorerie, Modificarile capitalului propriu, Anexe la bilant, Raportul de gestiune al administratorului,

Evaluarea trebuie sa se efectueze in urmatoarele momente:

- la intrarea in unitate, cand bunurile se evalueaza si inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare(valoare contabila) care se stabileste astfel:

- pentru intrari din aport la capital, la valoarea de aport stabilita in urma evaluarii;

- pentru bunuri obtinute cu titlu gratuit, la valoarea justa;

- pentru bunuri procurate cu titlu oneros, la cost de achizitie;

- pentru bunuri produse in unitate, la cost de productie.

b) la inventariere - evaluarea elementelor de activ si pasiv se face la valoarea actuala a fiecarui element devenita valoare de inventar, stabilita in functie de utilitatea bunului, starea acestuia si pretul pietei. In cazul creantelor si datoriilor, aceasta valoare se stabileste in functie de valoarea lor probabila de incasat, respectiv de plata.

- la incheierea exercitiului, elementele de activ si pasiv (de natura datoriilor) se evalueaza si se reflecta in situatiile financiare anuale simplificate la valoarea de intrare, respectiv valoarea contabila pusa de acord cu rezultatele inventarierii.

- la data iesirii din unitatea patrimoniala sau la darea in consum, bunurile se evalueaza si se scad din gestiune la valoarea lor de intrare.

Unitatea patrimoniala trebuie sa foloseasca aceleasi metode de evaluare pe tot parcursul exercitiului, precum si de la un exercitiu la altul. Se pot folosi metode de evaluare cum sunt: FIFO (primul intrat - primul iesit), LIFO (ultimul intrat - primul iesit), CMP (cost mediu ponderat) - acestea in cazul in care unitatea patrimoniala aplica metoda inventarului permanent. Pentru unitatile patrimoniale ce aplica metoda inventarului intermitent, evidenta stocurilor se tine la cost standard

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabiliate Financiara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 946 cuvinte
Nr caractere:
11 590 caractere
Marime:
15.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Evaluare, gestiune
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Dinca Maria
Sus!