Conceptul și Funcțiile Finanțelor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Conceptul de finante: esenta si structura

2. Functiile finantelor publice si rolul lor in economia moderna

3. Mecanism financiar, structura si functionalitatea acestuia

1. Conceptul de finante: esenta si structura

Din punct de vedere etimologic cuvintul "finante" isi are originea din limba latina si insemna "plata in bani".

Conceptul de finante s-a conturat pe fundalul practicarii formelor de exprimare baneasca a proceselor economice, si in legatura cu aparitia si dezvoltarea primelor forme statale de organizare a societatii.

Continutul finantelor reliefeaza procese de exprimare valorica si miscare a valorii sub forma baneasca, pentru satisfacerea nevoilor de desfasurare a diverselor activitati.

Conceptul de finante poate fi privit sub doua aspecte:

- in sens restrins - vizeaza operatiunile, procesele si relatiile economice efectuate in forma baneasca, dar desemnind in esenta procesul de repartitie al produsului national.

- in sens larg - conceptul de finante include ansamblul operatiunilor banesti legate nu numai de repartitia produsului national, dar si de formarea, circulatia si consumul produsului national.

La categoria generala de finante se include mai multe componente:

1. Finantele private - se caracterizeaza prin faptul ca participantii la aceste relatii si procese sunt persoane fizice sau juridice a caror activitate se bazeaza pe proprietatea privata. Fondurile de resurse banesti a finantelor private sunt destinate satisfacerii de nevoi proprii ale persoanelor respective.

2. Finantele publice - se caracterizeaza prin participarea directa la procesele generale financiare ale statului ca beneficiar al resurselor banesti acumulate si in calitate de utilizator al resurselor respective. Scopul a finantelor publice consta in satisfacerea unor nevoi colective.

Finante publice - relatii economice realizate prin intermediul banilor, care apar in procesul repartitiei PIB in legatura cu satisfacerea nevoilor colective ale societatii.

Componente principale ale sferei finantelor sunt: bugetul de stat si bugetele altor autoritati publice; creditul; asigurarile; finantele intreprinderilor (firmelor) etc.

Bugetul de stat, ca si bugetele altor autoritati publice, concentreaza procesele si relatiile financiare caracterizate prin transferul de valoare cu titlu definitiv sau nerambursabil si fara contraprestatie directa, de la persoane fizice si juridice catre stat sau alte autoritati publice si invers. Resursele banesti vehiculate prin relatiile aferente acestei componente a finantelor se administreaza de catre stat si alte autoritati publice in cadrul fondului bugetar sau altor fonduri financiare destinate realizarii de actiuni publice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptul si Functiile Finantelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 986 cuvinte
Nr caractere:
11 479 caractere
Marime:
18.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
finante, concept, functii
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!