Audit Financiar

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL I

DEFINIREA SI CARACTERIZAREA CONCEPTELOR DE AUDIT FINANCIAR , CONTROL FINANCIAR SI ANALIZA ECONOMICO- FINANCIARA.

Examinand aspectele complexe ale cadrului general si in mod deosebit semnificatia acestuia in tratamente, interpretarea si utilizarea informatiei financiare un specialist al unei universitati Pariziene Bernard Colaste opineaza ca un “ cadru conceptual (general) reprezinta un text care are ca scop sa normalizeze practicile incredintate unor activitati in vederea satisfacerii unor cerinte de informare predefinite si in acelasi timp, impune “ un ansamblu de principii si concepte “.

Normalizarea la care se refera profesorul citat consta in emiterea de catre institutiile ce guverneaza anumite domenii a unor normee general valabile .

Astfel in domeniul contabil exista Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) iar in materie de audit exista Standarde Internationale de Audit ( ISA) .

Conchidem ca activitatile de audit si control financiar se desfasoara pe baza de norme sau standarde .Cat priveste analiza economica, aceasta este o stiinta ce opereaza cu metode specifice de cercetare si interpretare a fenomenelor economice, a relatiilor cauza-efect ce le caracterizeaza, rezultand ca ea nu poate si nu trebuie sa fie standardizata.

De aceea in examinarea celor trei concepte am inceput de la simplu la complex in scopul unei mai bune intelegeri a acestora.

1.1 Auditul financiar ; definitie, istoric, rol

In conditiile actuale ale dezvoltarii fara precedent a fenomenului de globalizare cand au loc tranzactii din ce in ce mai importante pe piata de capital, cand au loc sciziuni de societati comerciale, cand in fata unei concurente din ce in ce mai agresive au loc fuziuni intre firme de renume mondial din diferite domenii de activitate are loc o crestere accentuata a interesului pentru exhaustivitatea, acuratetea, realitatea si regularitatea informatiilor cuprinse in situatiile financiare precum si exhaustivitatea, proprietatea , evaluarea, existenta si prezentarea patrimoniala a posturilor de bilant.

Toate aceste informatii se produc , se centralizeaza , se prelucreaza , se sintetizeaza si apoi se inscriu in situatiile finanaciare prevazute de legislatia fiecarei tari , legislatie care era diferita de la tara la tara din cadrul Uniunii Europene . Dar in conformitate cu Directia a V a a Consiliului Europei, situatiile finaciare trebuie prezentate in mod unitar conform unor standarde valabile pentru toate tarile din Uniunea Europeana .

Informatiile cuprinse in aceste situatii financiare folosesc unei game largi de utilizatori cum ar fi actionarii societatiilor , managerii acestora , bancile, organele fiscale , administratiile burselor de valori , administratorii societatiilor care participa la divizarea sau fuzionarea unor firme etc.

Uneori se ajunge in situatia ca un utilizator de informatii culese , prelucrate si sintetizate de o anumita societate comerciala , sa devina la randul sau in alta imprejurare , culegator , prelucrator sau sintetizator pentru propriile informatii utilizate la randul lor de niste personae fizice sau juridice interesate .

Aceasta dubla calitate de producator si utilizator de informatii contabile , financiare sau de alta natura , ii fac si pe unii si pe altii circumspecti fata de fragilitatea lor bazandu-se pe recunoasterea, de principiu, ca in general situatiile financiare pot contine erori mai mari sau mai mici cu consecinte uneori devastatoare pentru scopurile urmarite de utilizatorii de informatii .

In aceste conditii a aparut necesitatea utilizarii unei “ interfete” intre producatorii si utilizatorii de informatii care sa asigure atat pe utilizatorul ca si pe producatorul de informatii ca actiunile cu privire la exhaustivitatea , acuratete , realitate si regularitate ale operatiunilor acestuia produse si inregistrate in documente precum si proprietatea , existenta si evaluarea elementelor din bilantul financiar corespund faptelor , iar aceasta “ interfata “ sa-si asume responsabilitatea in acest sens.

1.1.1. Scurt istoric

La inceputul secolului trecut au inceput sa apara destul de fluid primele cabinete de audit financiar contabil ( auditul extern) cat si auditul inern .

Aparitia auditului intern si dezvoltarea auditului extern este strans legata , dupa parerea specialistului Jacques Renard , de declansarea celei mai mari crize economice din 1929 din Statele Unite , cand intreprinderile erau afectate din plin de secesiunea economica .

Patronatele erau interesate de reducerea taxelor si impozitelor astfel incat toate conturile care contineau operatiuni generatoare de impozite si taxe “ au fost minutios analizate cu scopul de a se gasi posibilitati de reducere a masei impozabile sau de operatiuni pentru care s-au platit in mod necuvenit taxe .

Constatam prin urmare ca “ interfata “ dintre producatorii si utilizatorii de informatii este reprezentata de auditul financiar care dupa modul de organizare poate fi :

- Audit financiar intern ;

- Audit financiar extern .

Observații:

curs Audit Financiar

finante - banci An 3

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Audit Financiar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
247 pagini
Imagini extrase:
248 imagini
Nr cuvinte:
54 411 cuvinte
Nr caractere:
360 998 caractere
Marime:
1.55MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Starcea Dumitru
Sus!