Analiza Portofoliului de Credite MoldindConBank

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Banca Comercială "Moldindconbank" S.A. este una din cele mai vechi şi mai mari bănci din Moldova. Banca şi-a început activitatea la 1 iulie 1959 în calitate de filială a Stroibank-ului din URSS, sarcinile de bază ale căreia erau finanţarea construcţiilor obiectelor industriale, întreprinderilor complexului energetic, magistralelor de transport.

La 25 octombrie 1991, conform deciziei Adunării de Constituire, banca a fost reorganizată în Banca Comercială pe Acţiuni pentru Industrie şi Construcţii - BC "Moldindconbank" S.A. Reorganizarea nu a reprezentat doar schimbarea denumirii şi a structurii organizatorico – juridică, dar şi lărgirea semnificativă a serviciilor prestate cu scopul de a transforma banca într-o instituţie financiară universală.

Din istoria nouă a băncii merită a fi menţionaţi ultimii ani. Această perioadă poate fi numită cea mai productivă şi de succes perioadă pentru BC „Moldindconbank” SA, care a definit clar o strategie de dezvoltare, şi-a format o echipă profesională de manageri şi, cel mai important, şi-a majorat numărul de clienţi fideli băncii. În această perioadă Băncii i-au fost atribuite diferite nominalizări şi titluri din partea organizaţiilor şi revistelor de talie naţională şi europeană. Astfel, în anii 2003, 2004, 2006, 2007 Băncii i-a fost oferit titlul de "Cel mai bun contribuabil al anului". Totodată, în anii 2003 şi 2004 Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare a nominalizat banca ca fiind cea mai activă bancă din Moldova în cadrul programului Trade Facilitation Program.În anul 2005 Băncii i-a fost atribuit titlul "Cea mai bună Bancă din Moldova" de către revista "The Banker". În anul 2006 revista "Global Finance" i-a oferit băncii titlul de cea mai bună bancă din Moldova în categoria celor mai bune bănci de pe pieţele din Europa Centrală şi de Est.

Astăzi BC "Moldindconbank" S.A. este una din cele mai mari bănci din Republica Moldova cu o infrastructură bine dezvoltată şi cu o reputaţie înaltă pe piaţa financiară internaţională. La moment banca prestează întreaga gamă de servicii bancare prin intermediul reţelei sale de subdiviziuni pe tot teritoriul Moldovei. Banca deţine relaţii de corespondenţă cu bănci de talie mondială, totodată colaborează cu instituţii financiare internaţionale ca Corporaţia Financiară Internaţională, Banca Mondială şi alte fonduri de dezvoltare internaţională, care permit băncii să atragă resurse financiare pe termen lung.

Probleme în ativitatea creditară desfășurată pot fi identificate prin estimarea evoluției de portofoliu de credite.

Un indicator care ne permite să analizăm acceptarea în portofoliu a apariției creditelor problematice este total credite nefavorabile și în stare de neacumulare pentru stabilirea metodelor de recuperare a acestora.

Analiza cotei parte a creditelor în totalul portofoliu de credite al băncii:

K1 = (Total Credite)/(Total ACtive)*100%

Acest indicator ne permite formarea unei viziuni clare asupra activității de creditare din activitatea băncii.

Pentru analiza calității portofoliu de credite al băncii se utilizează indicatorul

K2 =(credite performante)/(Total Credite)*100%

Un portofoliu calitativ reprezintă o politică optimă promovată de bancă în activitatea de creditare.

Indicatorul K3 este utilizat pentru analiza impactului creditelor problematice în total active deținute de bancă ți se calculează conform formulei:

K3 = (Total Credite neperformante)/(Total Activ)*100%

Semnificația indicatorului constă în găsirea soluțiilor pentru diminuarea creditelor neperformante.

Urmatorul indicator este utilizat pentru analiza cotei creditelor neperformante în total portofoliu de credite.

K4 = (Total credite nefavorabile)/(Total credite)*100%

Pentru bancă este benefică situația cînd acest indicator este în scădere și indică o mărime minimă.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Portofoliului de Credite MoldindConBank.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 761 cuvinte
Nr caractere:
10 801 caractere
Marime:
37.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Mistrean Larisa
Sus!